[Не]свобода мирних зібрань: Совок не відпускає.

До початку московської агресії Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” мав більше можливостей, ніж зараз, приділяти увагу питанню свободи мирних зібрань в Україні.  Два наші річні Меморандуми, адресовані владі,  розміщені ТУТ і ТУТ.

Зокрема, ми неодноразово вказували можновладцям на прикрий факт:  чверть століття минуло з часів розпаду “СРСР” і постання незалежної держави Україна, а ця держава дотепер вважає чинним т.зв. “Указ Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року №9306-XI “Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР“, який прямо і очевидно суперечить Конституції України (передбачаючи,  крім іншого, дозвільний порядок проведення мирних зібрань). Ми вирішили з’ясувати, чи не змінила держава свій дивний підхід на третьому році війни з продовжувачем справи “СРСР” і поцікавилися про те у Міністерства юстиції. От дуже офіційна відповідь:

111

Безперечно, наразі це не найбільша з наших проблем, але і не найменша, адже починаючи з Майдану, українці борються за свободу, за право жити у вільній країні, позбавленій від совецьких метастазів.   Здохлий совок не відпускає, але ми віримо, що залишилося йому недовго.

sovok