Як регулювати спільні з росіянами наукові, культурні та освітні проекти?

Чи мають право на існування спільні з росіянами наукові (історія, астрономія тощо), культурні (танці, книжки тощо) та освітні (лекції про письменників, спільні підручники з історії) проекти?

Мають – але лише у приватному порядку і під пильним офіційним контролем СБУ (аж до отримання дозволу на кожний проект і кураторства всіх етапів, з оплатою послуг контролера, і відповідальністю за дію поза цією процедурою).

За участі держави (будь-чого, де є державні гроші) – категорично ні, доти, доки Росія підпадає під законодавче визначення “держава-агресор”. Якщо хтось хоче брати участь в такому, має спочатку звільнитися з усіх місць, де отримує кошти бюджетів.

Це не антиросійська політика, а антиагресорна. Як тільки Росія перестає бути державою-агресором, все стає “як в цивілізованих людей”. А до того – ні.

Якщо не ввести таких чітких правил, ми погрязнемо в дискусіях “чи мають право на таке”, “а на сяке”, “а це ж чиста культура”, “а це ж майже чиста наука” – чи це морально, чи аморально, чи напіваморально, чи цивілізовано, чи по-європейські, це буде тягнутися роками і не матиме результату, і вбиватиме нас потрохи поки не вб*є.

Chacha Shushuridze