Історія з е-декларуванням демонструє ті самі структурні проблеми, які дозволили Януковичу захопити владу та довели країну до кровопролиття

Поки народ активно готувався до святкування Дня незалежності України, її IT-народ спостерігав за епопеєю навколо системи запровадження в країні е-декларування.  Наталка Зубар, Алекс Шевело та інші не могли не потестувати систему. Серед них був й Дмитро Потєхін з Аґенції ненасильницького спротиву.

От що заявили дипломати ЄС та менеджери ПРООН:

EU Ukraine Office statement

І от що знайшлось у системі, яка була заявлена якимись “надійними експертами”, представництвами ПРООН та ЄС як “повністю готова до роботи” та “відповідна міжнародним стандартам”.

показатищощосьвідбувається

Злам системи демократії, державного управління та верховенства права в Україні, здійснений за часів Януковича також не був помічений багатьма українськими експертами, а також ЄС, ООН та іншими міжнародними партнерами України. 

Дмитро Потєхін: “Я вирішив перевірити систему декларування просто тому, що знаю недоліки системи прийняття експертних рішень і нашим громадянським суспільством, і міжнародними структурами. Там очевидні проблеми не лише з недописаним кодом, але й з архітектурою системи,  які помітив би кожен менеджер, який володіє мінімальними знаннями в галузі сучасних інформаційних технологій.”

Більшість нашого громадянського суспільства та міжнародних партнерів не помітила узурпацію влади режимом Януковича в 2010-му. Ключові організації визнавали узурпатора Януковича президентом й наполягали на укладанні Угоди про асоціацію з  нелеґітимною владою. Фактично це була група корумпованих та озброєних бандитів, які захопила владу й потім для її утримання намагались розстріляти людей на Майдані.

Dec111

Такими вимогами укласти Угоду про асоціацію з бандитами та майбутніми вбивцями наше громадянське суспільство часів Януковича леґітимізувало його, зменшувало ймовірність переходу силовиків на бік протесту та усунення режиму ненасильницькими методами. Існує ризик, що з тих часів схильність до профанації багатьох наших борців за євроінтеграцію нікуди не зникла.

Dec112

Тому не дивує, що тепер частина нашого громадянського суспільства вдає відсутність проблем в системі е-декларацій. Просто тоді дозволили узурпацію заради Угоди про асоціацію з ЄС, а тепер профанація державного врядування та реформ відбувається під соусом отримання кредиту МВФ та скасування візового режиму.

Очевидно, що дипломатів, які могли б протестувати інформаційну систему, бракує в ПРООН та київському представництві ЄС. Їх бракує і в МЗС України, яке мало б вже надіслати ПРООН ноту протесту з вимогою звільнити менеджера, який організував такий тендер й довів проект до такого стану.

Втім, і тут є парадоксальна паралель: міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який мав би помітити проблему за е-деклараціями й ініціювати таку ноту, за часів узурпації влади режимом Януковича в 2010 році також спокійно працював в МЗС й навіть очолював весь його апарат. Жодного протесту проти фальсифікації режимом конституції України та її фактичного захоплення Павло тоді не зробив й продовжував вдавати, що все гаразд.

Як освітня дірка в українському громадянському суспільстві та ЗМІ, про яку деякі аналітики попереджали ще напередодні узурпації влади, допомогла режиму Януковича узурпувати владу, описано в цьому дослідженні Євгенії Кузнєцової та Дмитра Потєхіна.

Дмитро Потєхін

http://www.nonviolent.solutions/2016/08/23/fakedemocracy-2/