Зметикували «на трьох», щоб залишити пайовикам дірку від бублика

Перемикач мов

Уявіть, що ви на деякий час упустили квартирантів у будинок, що належить вам на праві приватної власності. Та коли скінчився строк квартирування, нахабний квартирант не лише не вибрався й не віддав вам ключів, а сам тепер здає його іншим винаймачам житла ще й забирає собі половину грошей від оренди, точніше, суборенди.
Приблизно в такій ситуації опинилося понад вісімдесят мешканців села Вирішальне Лохвицького району на Полтавщині.
У 2011 році вони мали необережність віддати на п’ять років свої земельні паї в обробіток приватному підприємству «Амарант-Агро».
Врешті-решт бізнесмени догосподарювалися до того, що нині слідчими Головного управління Національної поліції в Полтавській області розслідується об’єднане кримінальне провадження за №12014200070001030 за фактами заволодіння представниками ТОВ «Амарант-Агро» шляхом обману коштами та зерновими культурами інших сільгосппідприємств та скоєння інших кримінальних правопорушень. Виробничі потужності підприємства заарештовані. А у вересні 2015 року Господарським судом Полтавської області порушено справу про його банкрутство та призначено Ігоря Авраменка арбітражним керуючим (розпорядником майна).
Приватні землевласники у своїх настінних календарях пообводили червоним олівцем дату – 4 серпня ц.р. – день закінчення договорів оренди з ТОВ «Амарант-Агро», щоб далі або самим обробляти землю, або передати її іншим орендарям уже не під 4, а під 8% від нормативної грошової оцінки землі, як нині рекомендує Держгеокадастр. Утім, лише нещодавно люди, яким 60-80 років, котрі за десятиліття каторжної роботи в колгоспі тільки й заробили, що по 4 гектари землі, несподівано усвідомили, що вони стали жертвами рейдерства і паї у них підступно, брутально й нахабно забрали надовго, а може, й назавжди. При цьому аферисти переконували ошуканих, що діють винятково на законних підставах.
Схема була застосована не нова, але досить дієва в умовах тотальної продажності, чи пак, корупції, по-науковому.
– Звісно, я не знаю, хто був ініціатором, – пояснює правник з Лубен Володимир Шевчик, до якого за допомогою звернулися власники втрачених паїв з Вирішального, – але ясно, як божий день, що зметикували «на трьох», як можна непогано підзаробити на дурниках. Арбітражний керуючий І.Авраменко у 2015 році тимчасово зупиняє процедуру ліквідації підприємства-банкрута і в цей час новопризначений директор ТОВ «Амарант-Агро» Г.Марченко (відомий полтавський адвокат) таємно від власників укладає договір суборенди земельних паїв між «Амарантом» та ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Паритет-Агроінвест», що має юридичну адресу в Полтаві. Потім «тихенько», як зазвичай це роблять «чесні» підприємці, без відома господарів паїв беруть витяги з Лохвицького райземвідділу і в Полтаві у приватного нотаріуса Кравченко реєструють в Державному реєстрі нерухомого майна договори оренди паїв 2011 року між селянами та ТОВ «Амарант-Агро» (чотири роки користувалися паями без реєстрації договорів!) та договори суборенди між «Амарантом» та «Паритетом».
Через деякий час селяни таки дізнаються про оборудку й б’ють на сполох, звертаючись до Лохвицької РДА, райради, правоохоронців. Але скрізь їм хіба що співчувають та широко розводять руками: ми нічого не можемо зробити, йдіть до суду. Такими ж рекомендаціями закінчуються відповіді на їхні звернення до Міністерства юстиції України та державних реєстраторів з проханням зняти подвійну реєстрацію земельних ділянок.
В.Шевчик розповів, що після звернень пайовиків спритні ділки дещо змінили тактику й, так би мовити, вийшли з тіні, відкривши у Вирішальному представництво «Паритет-Агроінвесту». Однак директором представництва призначили одіозну особистість, колишнього вирішальненського сільського голову Ганну Циб. Вона розпочинає агітувати пайовиків підписувати договори оренди з «Паритет-Агроінвестом» на 10 років, при цьому зваблюючи людей такими нереально великими процентами орендної плати та іншими матеріальними благами, які навіть великим агрохолдингам не по кишені.
Негласним керівником «Паритету» Володимир Шевчик називає колишнього прокурорського працівника В.Савченка, члени родини якого працюють у прокуратурі та судах в обласному центрі.
Далі події набувають детективного перебігу. За два дні до закінчення строку дії договору оренди директор представництва Г.Циб звільняється з посади. Потрапити в офіс «Паритету» в Полтаві люди теж не можуть: зачинений. До речі, журналісти телекомпанії «Карлівка TV» зробили кілька передач про неблаговидні, м’яко кажучи, справи насінневої компанії «Паритет-Агроінвест» не лише на Полтавщині, а й на Харківщині, які можна подивитися в Ютубі.
Тим часом пайовикам запускається інформація, щоб «не смикалися»: мовляв, оскільки договори оренди між ними та «Амарантом» зареєстровані в Державному реєстрі тільки у 2015 році, то строк їхньої дії відповідно завершиться у 2020 році, як і договорів суборенди.
Скасування реєстрації договору суборенди паю за законом можливе тільки тоді, коли до держреєстратора звернеться з відповідною заявою одна зі сторін цього договору, тобто, або «Амарант-Агро», або «Паритет-Агроїнвест». Очевидно, що швидше Земля перестане обертатися навколо Сонця, ніж хтось з тих, хто придумав спосіб «кинути» селян, замучений власним сумлінням зініціює розірвання договору суборенди.
Тим більше, що власники паїв, підписуючи в 2011 році договір з ПП «Амарант-Агро», самі заклали «міну» на якій нині «підірвалися». Адже в тому договорі є п.19.1: «орендар вправі без отримання додаткової письмової згоди орендодавця передавати земельну ділянку в суборенду третім особам без зміни цільового використання»…
Вирішальненський сільський голова Наталія Сліпухова запросила проконсультувати пайовиків щодо судової перспективи забрати свої паї авторитетного полтавського адвоката Володимира Сенкевича, який багато років спеціалізується на земельних відносинах.
– Справа складна, але не безнадійна, – стверджує Володимир Іванович. – До 4 вересня маємо час, щоб власник паю офіційно попередив орендаря, суборендаря й держреєстратора про небажання продовжувати договір оренди з «Амарантом», що закінчився 4 серпня ц.р. Люди кажуть, що вони це вже зробили, надіславши рекомендованими листами і навіть отримали повідомлення про вручення поштового відправлення. Втім, я знаю не один випадок, коли орендодавці програвали справи орендарям, позаяк останні приносили в суд конверти, з яких витряхали не людські відмови, а чисті аркуші паперу або обривки газет, стверджуючи, що ніяких листів-відмов там не було. Селяни довго не могли прийти до тями від такої підлості й підступності! Тож маємо ще час надіслати відмови не просто рекомендованими листами, а з описом вкладення.
Адвокат Володимир Сенкевич радить пайовикам подати держреєстратору нові договори оренди землі з новими орендарями. А в разі відмови їх зареєструвати сподівається допомогти селянам довести в суді норму ст.8 Закону України «Про оренду землі»: «строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі».
А що робити, коли земля стає товаром, а бажаючих нажитися на правовій необізнаності власників паїв стає все більше?..

Людмила Стельмах (Кучеренко),
президент Полтавського обласного медіа-клубу