Впливати на життя громади під силу кожному

Чернігівці повинні брати активну участь у вирішенні проблем місцевого значення. Та яким чином це можливе на місцевому рівні, знають не всі. Вагомим кроком у цьому напрямі стало відкриття Ресурсного центру з питань самоорганізації населення на базі Громадської організації «Доброчин».

Завдання центру – навчити людей використовувати механізми впливу на життя власної громади.

«Ці механізми давно існують, прописані в законодавстві, навіть більше 10 років. Але існує й інформаційний вакуум між юридичним законодавством і його практичним прийняттям на локальному рівні мешканцями, як вони можуть використати своє право управляти своїм містом», — керівник ГО «Центр Доброчин» Наталія Дрозд.

«Громадськість мало того, що не обізнана, а й навіть, якщо їй відомо про певні механізми, не має досвіду втілення в життя цих механізмів. Цим питанням ніхто не займався», — юрист Микола Торбєєв.

Правова допомога, консультативні, організаційні, інформаційні послуги та тренінгові курси – все це громадяни отримуватимуть у Ресурсному центрі.

«Аналіз документів, за якими працюють сьогодні місцеві громади, розробка нових нормативних актів – усе це входитиме до наших обов’язків», — керівник Ресурсного центру Олександр Підгорний.

До проекту залучили кращих спеціалістів, практикуватись тут зможуть і студенти юридичної клініки Чернігівського технологічного університету.

«Студенти нашого навчального закладу і безпосередньо консультанти юридичної клініки матимуть нагоду безпосередньо у вас отримувати знання в такій галузі, як самоорганізація населення, і посприяють втіленню в життя законодавства, зокрема закону України про самоорганізацію», — керівник юридичної клініки «Adiutorium», Чернігівський національний технологічний університет Валентина Литвиненко.

Відкриття Ресурсного центру – на сьогодні актуальна та важлива подія для Чернігівщини, вважають його представники. І сподіваються, що стануть у нагоді ініціативним та активним чернігівцям.

«Тому що люди і самоврядування не знають розмежування, що таке громадська організація і орган самоорганізації населення. Я думаю, що ми будемо корисні для всіх, цікаво підтримувати ініціативу. Ми будемо працювати не тільки в кабінетах, а й на місцях», — Центр сприяння розвитку громад Римма Олексенко.

У Ресурсному центрі будуть раді і переселенцям, яких наразі на Чернігівщині проживає близько десяти тисяч осіб.

Метою проекту «Посилюємо демократію участі на Чернігівщині», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є посилення спроможності членів територіальних громад брати активну участь в реалізації місцевої демократії.