Говорить радіостанція “Вільна Європа”, голос вільної Польщі

“Говорить радіостанція “Вільна Європа”, голос вільної Польщі. Ми будемо говорити Вам правду про події в світі, яку хоче приховати від вас радянський режим аби вбити у Вас залишки останніх сподівань. На хвилях етеру ми будемо вести боротьбу з русифікацією та радянізацією польської культури, боротьбу проти втрати національної самосвідомості, боротьбу з фальсифікуванням нашої історії та наших традицій. Ми будемо в увесь голос говорити про те, про що полякам сьогодні говорити не дозволяють. Ще настане день, коли зоря свободи встане над Варшавою. Цей день буде днем Вашої перемоги. Вашого тріумфу. Тріумфу народу, який не втратив віри у межичасі. Співгромадяни, де б Ви не були, пам’ятайте: Польща – жива! Польща – бореться! Польща – переможе!”

1680x1050
Керівником польської редакції “Вільної Європи” був Jan Nowak-Jeziorański

Такими словами розпочався ефір польської редакції “Вільної Європи” 3 травня 1952 року. Ви можете пересвідчитися, в тому, що це був всього 7 рік радянської окупації Польщі, й попереду були десятиліття терору, репресій та колабораціонізму та інших речей. АЛЕ! В який спосіб звертаються до поневоленої країни в ефірі “Вільної Європи”? Що саме вони називають своїм завданням? З чим планують боротися? А головне – вони називають себе ПОЛЬЩЕЮ, а не абстрактною редакцією журналістів. У такий спосіб ведеться ефективна боротьба за душі та серця людей.

Прошу звернути увагу наших журналістів на цей факт. І позбутися того намулу, який насипали їм у вуха плюралістичні консультанти та спонсори. Триває боротьба за українців та Україну, а не тільки боротьба проти російського агресора та його поплічників. Продовжується антиколоніальна боротьба довжиною у довгих чотири століття. У редакції “Вільної Європи” це розуміли. А що думаєте Ви з цього приводу?

Віталій Сизов Tatyana Zarovna Kateryna Zhemchuzhnykova Денис Казанский Oleksiy Matsuka Andrey Shokotko Евгений Шибалов Alexander Khrebet Anna Khripunkova Sashko Mykhailenko Ann Molchanova Aleksandr Kachura Богдан Буткевич Олександр Демченко (Oleksandr Demchenko) Vitalii Ovcharenko Ольга Лень (Olga Len) Артем Фурманюк Мар’яна П’єцух (Mariana Pietsukh) Serhii Stukanov Walerija Dubowa Julia Romanova Наталія Зубар (Nataliya Zubar) Denis Bigunov Микита Підгора (Nick Pidgora)

Станіслав Федорчук

Фото