Катерина Ясько: Як просоціальність підвищує шанси людини на щастя

Прохання до киян.

У перші місяці Майдану, коли вся Україна збиралася на Віче, в моєму будинку жили люди з різних частин України. Наймолодшій дитині було два місяці, середня тільки пішла в перший клас, чоловік працював в іншій країні. Мене захоплював героїзм людей, які проводили дні і ночі безперервно, народжуючи нові проекти та ініціативи – E-Plus, IT-намет, Громадське, Нова Країна і т.д., але я не могла в них брати участь через свої “мамскі” обмеження. Тоді я вирішила, що найдоступніший для мене спосіб робити внесок в Нову Країну – це приймати у себе вдома людей, які приїжджають на Віче з інших міст, і яким ніде зупинитися. Так одного разу я подзвонила в підрозділ Euromaidan SOS, який займався розселенням людей з інших міст, і залишила свої контакти. І повелося …

Мені прийняти майже незнайому людину у себе в гостях легко, оскільки колись давно в дитинстві саму мене приймали різні сім’ї – в Італії та США. Але для багатьох людей, як потім виявилося, це зовсім непросто … З чим це пов’язано? Згодом цікаво було подивитися на ці прості речі з точки зору психології.

Я підняла науку і знайшла визначення цієї риси – вона називається “просоціальність“. Головна психологічна школа, яка займається дослідженням просоціальності і впливом цієї риси на суб’єктивне благополуччя людини, знаходиться в Італії. Виявилося, що просоціальність значно підвищує шанси людини на щастя і закладається в дитинстві на прикладі рольових моделей (іншими словами, якщо батьки брали участь в різних волонтерських ініціативах, то і діти з найбільшою ймовірністю будуть це робити). Просоціальність українців тільки починають досліджувати, роботу на цю тему пише докторант УКУ Ольга Бойко.

Під час Майдану до мене прийшло усвідомлення, що відкрити свій будинок незнайомій людині заради спільної ідеї / цілі – це перший крок до реалізації цієї мети. Відкриваючи свій будинок, ми йдемо на усвідомлений (можливий) дискомфорт для себе, розширюючи межі приватності. Але в цей же час ми здійснюємо роботу над собою – ми відкриваємо своє серце, свою свідомість новому. Встановлюючи зв’язок з людьми, об’єднаними одними прагненнями, ми створюємо соціальну тканину всередині країни.

Відкрита ХАТА (в прямому і переносному сенсі) – це не тільки освітня ініціатива. Це філософія життя. Її місія – розвиток довіри, емпатії, внутрішньо-національного діалогу і просоціальної поведінки.
Я вірю, що зміни починаються всередині нас, і тільки потім відбуваються в масштабах країни. Відкрити будинок незнайомій людині, об’єднаному з тобою однією ідеєю / метою, і безкорисливо подбати про нього – це найяскравіший прояв просоціальної поведінки. Так “шиється” тканина довіри – через прості, людські зв’язки. Розвиток просоціальності, емпатії та альтруїзму, згідно Global Happiness Report 2015 – одна з технологій підвищення добробуту в суспільстві. Sustainable Development Solutions Network (автори звіту) рекомендують включати розвиток цієї риси в системи освіти всіх країн-членів ООН.

З початку Майдану пройшло майже 3 роки.
Виявилося, що міняти країну – це велика монотонна робота, що вимагає терпіння, витримки, виходу за межі можливостей і величезних зусиль, при чому в усіх сферах життя. Але мені хочеться вірити, що дещо з енергії Майдану – відкритості, взаємної підтримки, посильного вкладу кожного і просоціальності в найширшому сенсі можна було б взяти в наше сьогоднішнє життя.

У зв’язку з цим у мене є прохання до киян. До тих, кому в тій чи іншій мірі важлива причетність до змін у сфері освіти.

27-29 жовтня в Київ приїжджають учасники проекту “Соціальна інтеграція через розвиток емоційного інтелекту і навичок миротворчості в школах на Сході України” – педагоги, психологи і діти з Донецької та Луганської областей. Це чудові світлі люди, які пройшли найглибшу програму розвитку. Вони приїжджають, щоб взяти участь в конференції Трансформація освіти. На шляху до миру та СОЦІАЛЬНИХ змін. Кожен – агент змін в своєму регіоні.

Нам потрібна допомога сімей, готових поселити у себе і подбати про наших співвітчизників зі Сходу – дорослих і дітей.

У нас вже є 12 сімей, готових прийняти одного або двох чоловік. Потрібно поселити ще 24 людини.

У зв’язку з цим я звертаюся до Вас з проханням прийняти і поселити у себе гостя, а так само виділити трохи вільного часу на те, щоб:
1. Зустріти його на вокзалі в день прибуття 27 жовтня.
2. Оселити у себе вдома на період проведення конференції з 27 по 29 жовтня.
3. При необхідності, протягом 3-х днів вранці і ввечері пригощати гостя чаєм і підтримувати бесіду.
4. При необхідності, проводити гостя на вокзал 29 жовтня.

Від сімей, які збираються приймати дітей (вік 12-15 років), буде потрібно трохи більша залученість (привезти-забрати).

Всі 10 дітей, які приїдуть для участі в конференції – випускники табору “Люди Майбутнього”.
Наша програма передбачає щоденну участь в проекті з 27 по 29 жовтня за таким розкладом:
27 жовтня з 11:00 до 19:00
28 жовтня з 9:00 до 21:00 (конференція + прийом в посольстві Литовської республіки)
29 жовтня з 9:00 до 19:00 (конференція + вечеря)

У разі Вашої згоди просимо заповнити коротку форму за посиланням

Як бонус на знак вдячності за Вашу допомогу, ми запрошуємо Вас відвідати тренінг з ненасильницького спілкування (НБО) з Евою Рамбаль на безоплатній основі (участь коштує 1000 грн). Тренінг буде проходити 1 листопада з 10:00 за 18:30 за адресою Євгена Коновальця / Щорса 36д (FRAT social club).

Для цього заповніть, будь ласка, анкету за посиланням, вказавши в коментарях, що Ви приймаєте у себе вчителя або дитину.

Тих, хто прийме у себе гостя, ми також запрошуємо взяти участь в конференції Трансформація освіти. На шляху до миру та СОЦІАЛЬНИХ змін 28 і 29 жовтня 2016 в якості гостя.

Реєстрація на конференцію за посиланням

Якщо у Вас залишилися (або з’явилися) додаткові питання, просимо писати нам за адресою: projects@openkhata.org, або дзвонити нашому волонтеру за номером +380734748195 (Ольга)

14691307_10209955860668514_8806079001619700167_o 14701018_10209955858908470_6925467109800097335_o 14711295_10209955866028648_3050937295135271101_o

Kateryna Yasko