Відкликатор: сучасні технології проти мудаків у владі

Сервіс Civicos: Відкликатор, який ми нещодавно освітлювали на Майдані – це сервіс відкликання за народною ініціативою безвідповідальних та злочинних обранців.

Тепер закони України про вибори та місцеве самоврядування передбачають можливість відкликання обраних голів всіх рівнів.

hop100pcvk_0

Сервіс допоможе виборцям самоорганізуватись для цього, сприятиме активності виборців та відповідальності обранців. Зараз активно відбувається відкриття даних, але для ефективного врядування цього недостатньо – треба також їх інтегрувати.

Причина в тому, що постачальником інформації про діяльність органів влади навряд має/може бути одна організація. Зазвичай це мережа організацій та окремих людей. І користувач повинен мати можливість неупереджених та якісних постачальників.

Відкликатор допоможе виборцям не лише самоорганізуватись для відкликання представників, які втратили довіру, але й отримати доступ до широкого спектру інформації, без якої складно зорієнтуватись щодо дій обранців.

Сервіс дозволить ухвалювати більш відповідальні рішення й брати участь у житті громади не лише в день виборів чи заради відкликання, коли вже зрозуміло, що обранець все втратив чи й вкрав. От для цього необхідний стандарт опису й обміну даними CivicOS, який ми зараз створюємо.

Ідея такого стандарту та схожого сервісу має підтримку Стенфордського університету й автор ідеї CivicOS та ініціатор сервісу Відкликатор Дмитро Потєхін щойно підписав контракт з цим університетом, який рейтингом Wall Street Journal визнаний найкращим навчальним закладом США 2016 року.

Зараз сервіс CivicOS: Відкликатор бере участь в конкурсі “Apps4Cities/Дані міст“, місією якого є відкритість та легкість доступу до міських даних. Перемога в проекті “Apps4Cities/Дані міст” допоможе створити сервіс на основі CivicOS і для України.

Отут можна зареєструватись, проголосувати й допомогти знайти фінансування, якого бракує.

14542771_10155486558738438_1697010860_n