Що відбувається в Польщі? Хроніка подій 16-18 грудня 2016.

В п’ятницю 16 грудня 2016 Сейм (нижня палата парламенту Польщі) мав голосувати бюджет на 2017 рік. Представники парламентської меншості – опозиції – заблокували  трибуну, парламентська більшість перейшла в інший зал і проголосувала бюджет руками. Опозиція в знак протесту проти того, що вони називають порушенням регламенту, залишилася в Сеймі, і проводить демонстрацію навколо Сейму, якою називає блокадою.

Крім бюджету Сейм схвалив резонансний закон про позбавлення пенсійних пільг працівників спеціальних служб часів соціалістичної Польщі. Пенсії цих людей буде знижено до середніх по країні, раніше вони були значно вищими.

Кількість людей, які збираються на протести біля Сейму, поки що не перевищує кілька тисяч. В неділю в Варшаві пройшли мітинги, як опозиції, так і на підтримку влади, і кількість їх учасників не була більшою ніж зазвичай. Подібні мітинги проходять регулярно вже більше року.

Чому опозиція блокувала трибуну? Причиною називається спроба обмежити свободу слова в парламенті. Про це пишуть багато світових медіа, практично кожну з таких публікацій ретвітила Дуня Міятович, ви можете побачити їх всі тут https://twitter.com/Dunja_Mijatovic?lang=uk

Що сталося насправді? В середу 14 грудня був оприлюднений проект ухвали про зміни в Регламенті стосовно організації роботи медіа в Парламенті

Голосування за цей проект досі не було внесене в порядок денний, він ще не пройшов всі процедури розгляду.

Представники парламентської більшості стверджують, що опозиція насправді хотіла не допустити голосування бюджету і закону про пенсії спецслужбістів, а права журналістів стали просто приводом для блокування трибуни.

Наразі влада і парламентська опозиція ведуть переговори, вже оголошено, проект змін до Регламенту буде змінений після консультацій з журналістами.

З моменту зміни правлячої партії після виборів в листопаді 2015 року опозиція постійно проводить протести проти політики правлячої партії «Право і справедливіст». Ці протести є проявом глибокого розколу в польському суспільстві стосовно шляхів розвитку Польщі, який існує практично з початку 1990х років.*

За рік кількість прихильників влади і опозиції суттєво не змінилася. Політична дискусія є гострою і емоційною. Навіть на День Незалежності Польщі 11 листопада в Варшаві відбулося три демонстрації – опозиції, влади та націоналістів. Однак всі демонстрації досі були мирними і сутички між політичними противниками носять виключно словесний характер.

Це були просто факти.

Я не беруся оцінювати зміст законів і проектів, про які йдеться, і брати якусь сторону в політичній боротьбі в Польщі. В мене є друзі і колеги з різних боків барикад, в тому числі ті, хто закликають сторони конфлікту заспокоїтися і розпочати діалог (тут приклад такого заклику, який поки не був почутий). Мене непокоїть в останніх подіях в Польщі тільки те, з яким завзяттям російські медіа почали писати про «Майдан в Польщі», ще й посиланнями на Україну, як, наприклад тут Майдан по-польски. Соцсети обсудили протесты в Варшаве (РИА Новости Украина).

Нажаль, українські медіа переважно не мають власних кореспондентів в Польщі, і переписують чужі новини. Після телевізійного сюжету на 1+1 в 20:30 в неділю 18 грудня, коли з поміткою «наживо» показували демонстрацію серед білого дня (різниця часу з Варшавою 1 година), я і вирішила написати цей текст. Щоби хоч трохи познайомити моїх колег і читачів з реальними подіями в Польщі.

Наталія Зубар

* В польському політичному сленгу є поняття «війна на горі», воно з’явилося в 1990 році. Саме в ті часи були закладені основи політичного конфлікту в Польщі.

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

Comments are closed.