660 людей у Харкові, Львові та Краматорську одночасно заспівали колядку «Нова радість стала»

Три міста України – Харків, Львів і Краматорськ – 14 грудня взяли участь в спільному одночасному виконанні колядки «Нова радість стала». Акція була організована в рамках фестивалю «Вертеп-фест 2017», який проходив у Харкові 13-14 січня. Учасники акції зібралися о 12:00 на площі перед ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка в Харкові, біля головної міської ялинки у Львові та на залізничному вокзалі в Краматорську, щоб побажати «літа щасливі нашій славній Україні». За словами організаторів, всього в акції взяли участь 660 чоловік.

Автор ідеї «Вертеп-фесту 2017» отець Михайло Лівіцький запропонував саме цю колядку для спільного виконання в різних містах тому, що «Нова радість стала», за його словами, є найвідомішою з колядок: «Її знають і підспівують люди, які навіть не є християнами. Вона найкраще передає дух свята Різдва Христового і є спільною для всієї України». Ідею підтримали учасники «Вертеп-фесту», колективи Української Академії Лідерства, як поїхали «щедрувати» в Донецьку область і організатори Міжнародного різдвяного фестивалю у Львові.

У Львові акція пройшла на проспекті Свободи, де встановлена головна ялинка міста. За словами організаторів, колядку співали близько 60 учасників колективів Міжнародного різдвяного фестивалю з Польщі, Білорусі та України. До співу також приєдналися львів’яни, які поверталися з церковної служби.

У Краматорську виконання проходило на площі перед залізничним вокзалом, в ньому взяли участь понад 200 осіб – студентів Української Академії Лідерства та, звичайно ж, краматорчан. Краматорськ – це перший пункт великого святкового турне студентів академії, які ще 13 січня брали участь в харківському «Вертеп-фесті». 14 січня колективи УАЛ виступили для дітей переселенців в Краматорську, для всіх городян на центральній площі Слов’янська, в дитячому реабілітаційному центрі в Лимані, відвідали Миколаївку і Сергіївку з різдвяними вертепами і костюмованими дійствами.

У Харкові, де і народилася ідея акції, виконання колядки стало наймасовішим – на площі перед ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка зібралося близько 400 учасників «Вертеп-фесту 2017» і глядачів, які прийшли заспівати разом з ними. Далі фестиваль, який розпочався 13 січня парадом вертепів на Сумській вулиці, продовжився виступами колективів Фольклорного фестивалю зимового календаря «Святовид», спільним виступом колективів Дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича, концертами в торгово-розважальних центрах і супермаркетах, різдвяним спектаклем анімаційного театру «ТАМіЯ».

За словами організаторів, всього у фестивалі взяли участь 52 колективи – це понад 500 людей з усіх

областей України, включно з Кримом. Виступи проходили на 30 майданчиках в різних куточках міста: Салтівка, Олексіївка, район ХТЗ, селище Горизонт, Вокзал Харків-Пасажирський, Нова Баварія, проспект Гагаріна. Колядники відвідали з виступами Комаровський дитячий будинок-інтернат в селищі Високий, Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Військовий госпіталь), Харківський обласний спеціалізований будинок дитини № 1, Харківський обласний дитячий клінічний санаторій на Олексіївці, Залізничний вокзал «Харків-Пасажирський», Харківську обласну клінічну лікарню. Громадський порядок на «Вертеп-фесті 2017» охороняли 500 поліцейських, 300 курсантів і 150 військовослужбовців Національної гвардії.

«Вийшло зовсім не так, як ми очікували. Вийшло набагато краще, – ділиться враженнями координаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова, менеджер проектів «БФ «Харків з тобою« – організатора фестивалю. – За програмою, у нас іногородні учасники один день виступають, а другий день знайомляться з містом. Але вони виступали і під час екскурсій, в громадському транспорті, де є глядачі, а в Харкові глядачі – всюди. Супермаркети, в яких ми не були, після концертів 13 січня дзвонили і просили приїхати до них – їхали».

З цієї ж причини організатори не можуть підрахувати кількість глядачів фестивалю – концертним майданчиком для півсотні колективів – учасників стало, по суті, все місто.

«Харків чекав на це свято і прекрасно прийняв і свої колективи, і гостей. І ми обов’язково продовжимо цю традицію наступного року, – обіцяє директор БО «Благодійний фонд «Харків з тобою » – організатора фестивалю, Андрій Шейнін. – А вже у квітні «Перлини Слобожанщини» продовжаться в Пархомівці, де розташований унікальний музей мистецтв, ще один наш слобожанський скарб».

Сайт проекту: http://vertep.perlynyfest.info/

Сторінки “Вертеп-фесту 2017” в соціальних мережах

Facebook: https://www.facebook.com/events/212178935859032/

ВКонтакте: https://vk.com/event135674464

PR-підтримка – PR-агентство «Bagels & Letters», менеджер проекту – Тетяна Ландесман, +380 63 22 22 583 і +380 95 592 666 8; landesman@bagels-letters.com

Гаряча лінія Оргкомітету: +38 066 823 999 2 або +38 097 630 73 76

Команда проекту:

Організатор – БО «Благодійний фонд «Харків з тобою» з ініціативи НСОУ «Пласт» «Станиця Харків»

За підтримки:

Харківської обласної державної адміністрації

За сприяння Фонду громади Харкова «Толока»

Головний майданчик фестивалю – ХНАТОБ ім. Н.В. Лисенка

Партнери:

Українська Академія Лідерства

НСОУ «Пласт» «Станиця Харків»

Харківська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату

БО «Благодійний фонд «Карітас Харків», Харківський екзархат Української Греко-Католицької Церкви

Адаптаційно-культурний центр «АКЦентр» (ГО «ВО «Українські рубежі»)

Депутат Верховної Ради України Ярослав Маркевич

Фестиваль їжі «Лукфест»

Фольклорний фестиваль зимового календаря «Святовид»

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Благодійний фонд «Берегиня Сходу»

 

Партнери-локації:

ТРЦ Караван

ТРЦ Французький бульвар

ТРЦ Дафі

Супермаркет «РОСТ»

Супермаркет «Клас»

Супермаркет «Таврія В»

Супермаркет «Восторг»

Гіпермаркет «Metro»

ТРЦ Екватор

 

Інформаційна підтримка:

ТРК Simon

ТК ОТБ

радіо Перець FM

радіо 24

Kharkiv Observer

Справжня варта

 

Дякуємо за допомогу громадським активістам:

 

Олесь Штефчук

Сергій Савицький

Тетяна Бернацька

Анжеліка Ібрагім

Наталя Аксьонова

Вікторія Склярова

Антон Бондарєв

Дмитро Новгородов