Володимир Гройсман дав доручення сприяти розвиткові україномовної Вікіпедії – документ

14 січня 2016 року, у переддень Дня народження онлайн-енциклопедії Вікіпедія, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підписав доручення, спрямоване до центральних органів виконавчої влади України вжити заходів щодо сприяння розвиткові україномовного розділу Вікіпедії. Про це інформує блог Громадської організації «Вікімедіа Україна», на якому було опубліковано цей офіційний документ.

У тексті Резолюції Прем’єр-міністра України від 14 січня 2017 року за № 817/1/1-17 йдеться про необхідність вжити заходів згідно з компетенцією відповідно до пропозицій Громадської організації «Вікімедіа Україна» та щоквартального звітування про вжиті заходи перед Кабінетом Міністрів України.

Йдеться про реалізацію таких пропозицій Громадської організації «Вікімедіа Україна»:

  • внести зміни до навчальних програм з історії, географії, літератури та інформатики загальноосвітніх навчальних закладів та запровадити пілотний проект у вищих навчальних закладах з реалізації «Освітньої програми Вікіпедії», яка полягає у написанні учнями та студентами статей до Вікіпедії та її використання вчителями і викладачами у різних формах на уроках, лекціях та практичних заняттях;
  • супроводжувати «Проект Закону про внесення доповнень до Закону України “Про авторське право та суміжні права” (щодо свободи панорами)» (реєстр. № 1677) з боку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, ухвалення якого дасть змогу запровадити свободу панорами в Україні;
  • створити електронний інформаційний ресурс культурної спадщини і культурних цінностей (у частині представлення закладів культури музейного типу та їхніх колекцій);
  • сприяти у проведенню конкурсу наукових статей і фотографій в українській Вікіпедії з боку Міністерства освіти і науки Українн;
  • сприяти у проведенні національної частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» та його популяризація через Інтернет;
  • сприяти наповненню україномовного розділу Вікіпедії.

«Це справді історична подія для всієї спільноти української Вікіпедії, адже український уряд вперше на такому високому рівні поставив питання щодо необхідності через освітню та культурну сфери популяризувати знання українською та сприяти розвитку україномовної Вікіпедію», – прокоментував для сайту «Майдан» цей документ координатор проектів Громадської організації «Вікімедіа Україна» у Харківській області Сергій Петров.

Як пояснив Сергій Петров, йдеться про низку заходів у культурній, освітній, законодавчій та інформаційних сферах. Зокрема, це і можливість замінити реферати на статті Вікіпедії для учнів старших класів та студентів, і популяризація історико-культурної спадщини через фотоконкурси і конкурси статей та заходи щодо її збереження.

Ухвалення законопроекту «Про свободу панорами» дозволить поліпшити невтішну ситуацію з порушенням авторських прав в Україні. «Майже в усіх країнах світу свобода панорами існує у різному вигляді і лише близько десяти країн, головним чином, пострадянських, серед яких і Україна, її категорично забороняють», – каже пан Сергій.

«Але найважливішим для всієї спільноти україномовної Вікіпедії є пункт про сприяння наповненню україномовного розділу Вікіпедії з боку центральних органів виконавчої влади, обласних та Київської міської держадміністрацій. Ми сподіваємось, що завдяки співпраці з органами державної влади в областях вдасться зробити дуже важливі кроки, приміром, у якісному поліпшенні краєзнавчої інформації: про населені пункти, відомих людей, підприємства, установи тощо», – зауважує Сергій Петров.

Як зазначається, перелік заходів на підтримку української Вікіпедії, яку доручив вжити Володимир Гройсман, не є вичерпним. Громадська організація «Вікімедіа Україна», зокрема, звертає увагу, що це лише частина серед десяти першочергових напрямків, спрямованих на розвиток україномовного розділу Вікіпедії. Серед цих заходів, зокрема, запровадження редагування Вікіпедії у навчальних закладах; залучення науковців, працівників бібліотек, музеїв, архівів до наповнення української Вікіпедії; передача оцифрованих колекцій музеїв та архівів для ілюстрування статей Вікіпедії; передача на засади вільних ліцензій енциклопедій, які друкувались на бюджетні кошти; запровадження свободи панорами в Україні; передача матеріалів всіх сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування у суспільне надбання; підтримка української мови тощо.

Як зазначив Сергій Петров, від того часу, як Громадська організація «Вікімедіа Україна» направила першого листа тоді ще Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману і до підписання цього доручення минуло 9 місяців. Восени минулого року робота з напрацювання з органами влади плану заходів, спрямованих на розвиток українськомовної Вікіпедії активізувалась. «Доручення Прем’єр-міністра за нашими пропозиціями – це і реалістичний план, який спільнота українських вікіпедистів може зробити, так і є результатом погодження на рівні Кабінету Міністрів України», – підкреслив пан Сергій.

Нагадаємо, що першим серед найвищих державних посадовців публічно закликав українців долучатися до редагування україномовної Вікіпедії Президент України Петро Порошенко наприкінці січня 2016 року. Пізніше, у квітні минулого року Володимир Гройсман через соціальну мережу Facebook звернувся до громадськості з проханням надсилати пропозиції щодо того яким чином Українська держава могла б підтримати українську Вікіпедію. Також у липні 2015 року екс-міністр освіти і науки Сергій Квіт звертався до наукової спільноти із закликом написати кілька статей самим та залучати до цього своїх учнів та студентів.

Вітаємо наших партнерів з Громадської організації «Вікімедіа Україна» з цією чудовою новиною і сподіваємось, що органи державної влади будуть усіляко сприяти реалізації цього плану заходів та наповненню україномовної Вікіпедії.

Наталка Ляшенко, головний редактор сайту «Майдан».

Похідна робота Kharkivian від Wiki advertisement3.JPG авторства Іванова Олександра з Wikimedia Commons