Хто за волю життя віддав – той не вмре

3 лютого 2017 року за сприяння Української Миротворчої Школи, Покровської організації товариства «Знання» України, Громадської ради при міністерстві освіти України та ГР при ДонОДА в Новотроїцькій ЗОШ І-ІІІ ст. відбувся Вечір Пам’яті, присвячений Анатолію Лупиносу.

Вшанувати пам’ять славетного земляка, батька УНА-УНСО, багатолітнього політв’язня, незламного борця за становлення Української Національної ідеї, поета, публіциста, письменника Анатолія Лупиноса до учнів школи прийшли військові, громадські діячі, викладачі ДонНТУ, яких гостинно зустріли учні та вчителі школи.

Вечір Пам’яті відкрив представник Української Миротворчої Школи Олександр Таненок. Про Анатолія Лупиноса, його буремний життєвий і творчий шлях розповів голова правління Покровської міської організації товариства “Знання ” України, ст. викладач ДонНТУ Володимир Алтухов. Він зазначив, що А. Лупиніс був перехрестям феноменів – козацьке прізвище, українська чутливість, скіфський лик, гайдамацька завзятість, поетична душа”. Понад 20 років тюрем і психушок підірвали здоров’я Анатолія Лупиноса, він помер у 62 роки 5 лютого 2000 року.

З побажаннями бути гідними пам’яті Анатолія Лупиноса перед учнями виступили українські вояки м-р Дмито Агішев і Василь Хоменко.

У таборах і під час революційної роботи «дядя Толя» (як його називали друзі і знайомі) пише вірші, сповнені бунтарством і болем за гнобленою батьківщиною.

Саме такі вірші сьогодні прочитав працівник центру дитячої творчості Олександр Бурба.

На завершення заходу учні школи виконали українські пісні і танці.

Олександр Таненок від Української Миротворчої Школи передав для школярів підбірку патріотичних книг і журналів. Перед від’їздом учитель історії Т.М. Пальчик запросила гостей відвідати шкільний краєзнавчий музей, де серед різноманітних експонатів було розміщено й матеріали про Анатолія Лупиноса.

Сьогодні, коли московські ординці заливають українську землю кров’ю, в обороні рідної Вітчизни стоять не лише наші мужні вояки, але й герої небесного воїнства: небесні сотні, небесні полки.
До цього небесного воїнства належить і наш земляк, Анатолій Лупиніс. Він – один з тих, хто брав участь у становленні української державності, присвятив життя побудові суверенної соборною України.
Вечір Пам’яті, присвячений Анатолію Лупиносу вкотре довів що настав час повернутися до постатей наших славних земляків. Нам є що від них перейняти.

Володимир Алтухов,
голова правління Покровської організації товариства «Знання» України,
член Національної спілки журналістів України