Червоний перець і когнітивна безпека.

Чи може людина навчитися відрізняти реальність від вигадки?

В епоху глобальної інформаційної війни та швидкого впровадження штучного інтелекту в повсякденне життя, вміння якісно оцінювати інформацію стає одним з найнеобхідніших для розвитку людини. Це вміння може рятувати життя і запобігати насильницьким конфліктам.

Подивіться на це фото. Закрийте очі і спитайте себе, що ви запам’ятаєте з цього фото. Більшість людей запам’ятають червоний перець. Один червоний перець. Значно менше людей дадуть відповідь «червоний перець і зелені перці». Ще менше людей скажуть «один червоний перець і багато зелених перців». Можете повторити цей експеримент на знайомих. Це весело.

Насправді на фото зображені 19 зелених і 1 червоний перець. Якщо ви раптом порахували зелені перці, то можете пропустити далі весь мій текст. Вам може бути цікава хіба рекомендована література в кінці. Ви і так належите до абсолютної меншості людей, які здатні мислити як статистик.

А зараз відкрийте будь який новинний веб-сайт в розділі «події» (або вмикніть новини на будь якому теле- або радіоканалі) і прочитайте заголовки (можете піти сюди, як зробила і я).

Як читає подібні заголовки людина, яка мислить, як статистик? Ця людина одразу задає питання:

Скільки дорожньо-транспортних пригод стається за день, місяць, рік на Житомирщині, Виноградівщині і в Запоріжжі,  і в цілому по Україні, скільки їх було рік і п’ять років тому?

Як часто знаходять фальсифікований алкоголь в Одесі, Ужгороді, інших містах України і як часто його знаходили минулого року? Чи були випадки отруєння таким алкоголем і скільки?

Як часто затримують людей з гранатами в Красногорівці, чи були випадки вибухів гранат, чи існують зміни в кількості таких випадків за рік?

Чому така розширена інформація може бути корисною?

Можливо в Одесі чи Ужгороді повно фальсифікованого алкоголю, ним постійно труяться і, якщо ви туди приїдете, то варто особливо зважати на те, що ви п’єте? Можливо в Красногорівці постійно гуляють люди з гранатами і їх підривають, і їхати туди небезпечно?

Без додаткової інформації, без порахованих зелених перців, велика кількість людей будуть думати, і вважати, що в країні дуже багато ДТП, отруєнь алкоголем і будь яких інших нещасних випадків та злочинів. І чим більше таких новин вони бачитимуть, тим впевненіші будуть в тому, що кількість таких випадків зростає.

А насправді червоні перці, або надзвичайні випадки, які потрапляють в новини, становлять абсолютну меншість подій. Абсолютна більшість машин і людей НЕ потрапляють в ДТП. З тих людей, хто потрапляє в ДТП, абсолютна більшість залишаються живі і навіть не ушкоджені, найчастіше пошкоджуються авто.

На цій кривій приблизно показана статистика ДТП. Один чоловічок – це смертельні випадки, три чоловічка – травмовані люди, наступна група – суттєво пошкоджені авто, і найбільша –  ДТП з незначними ушкодженнями авто.

Так виглядає статистичне розподілення яких завгодно інших випадків – червоних перців. Їх абсолютний мінімум. Однак мозок людини еволюційно розвивався так, щоби звертати увагу і надавати найбільшу вагу саме червоним перцям, або тому, що найбільше виділяється, що сприймається як найбільша загроза.

І саме ця особливість людського сприйняття – когнітивної системи – використовується в інформаційних війнах. І не тільки ця, їх є багато, вони добре описані, вони називаються когнітивні упередження.

Один червоний перець доволі просто вигадати і поширити. Це має бути яскрава історія, яка викликає емоції, яка відповідає очікуванням великої кількості людей, яку хочеться переповідати навіть у вигляді спростування. Розіп’ятий хлопчик в Слов’янську (рос), зґвалтована в Німеччині русская девочка Ліза (нім), американський піца-гейт (англ) – таких прикладів є маса, і буде більше.

Ці історії об’єднує майстерне використання когнітивних упереджень людей, і спеціалісти вже говорять про когнітивну безпеку, або як захистити людей від таких впливів. У всіх трьох випадках, люди, які вірили в вигадану реальність, йшли захищатися від цих штучних червоних перців, в тому числі зі зброєю в руках. В Україні з такими людьми доводиться воювати в тривалому збройному конфлікті.

Вигадані страшилки розповсюджуються, як інфекційні хвороби, тому і захист від них має бути організований на рівні всього суспільства, а в ідеалі – ще й разом з сусідніми країнами. В нашому випадкові – з усіма, нажаль, не вийде, бо Росія продукує ці інфекції в промислових масштабах.

Захист від когнітивних інфекцій – вигаданих новин, які спонукають людей до деструктивної поведінки – має включати в себе і щеплення, і очистку каналів комунікації, але передовсім – навчання людей навичкам гігієни. Найелементарнішу навичку я описала вище на прикладі перців. Люди, які здатні рахувати перці на фото, запам’ятовувати пораховану кількість в динаміці, порівнювати зміни, тобто мислити як статистик, отримують імунітет від абсолютної більшості когнітивних інфекцій. Це аналог миття рук в справі попередження інфекційних хвороб.

Навчитися мислити як статистик одній людині – довше і складніше, ніж навчитися мити руки. Однак, людство вчилося мити руки приблизно 400 років. За допомоги комп’ютерів і інтернету, людину і ціле інформатизоване суспільство можна навчити це робити за роки і навіть місяці. Деяким з вас для цього вистачить прочитати рекомендовану нижче літературу.

Але для початку досить просто згадувати картинку з перцями, коли ви бачите новину, яка викликає в вас сильні емоції.

Когнітивна безпека, про необхідність підтримки якої 27 квітня 2017 року вже говорити в Сенаті США , може бути визначена коротко – як пізнавати світ, не наражаючись на небезпеку саморуйнування.

І це та саме галузь безпеки, яка Україні потрібна негайно і в особливо великих масштабах.

Наталія Зубар, голова правління Інформаційного центру «Майдан Моніторинг».

Рекомендована література:

Перелік когнітивних упереджень

Якщо ви на цьому сайті вперше (сайт maidan.org.ua існує з 2000 року), і вперше бачите прізвище автора, то радимо продивитися для початку цю сторінку

Інформаційна війна – рекомендовані матеріали

А якщо не вперше, то для вас свіжі грунтовні матеріали з США

IBM. Cognitive security white paper

The Weaponization of Information. The Need for Cognitive Security 

Inside Russia’s Fake News Playbook

І дві головні книги на цю тему:

Blink – The Power of Thinking Without Thinking by Malcolm Gladwell

Thinking, Fast and Slow  by Daniel Kahneman   (це книга є підсумком наукових праць, за які автор отримав Нобелівську премію, її варто купити і прочитати).

Ефект “червоного перця” добре досліджений – читайте тут Salience (neuroscience)

А якщо ви дочитали до цього місця, то в мене для вас є подарунок. Наберіть в гуглі “когнитивная безопасность” (або натисніть на цей лінк) і спробуйте прочитати щось з результатів. Це пишуть ті самі люди, які створюють російські когнітивні інфекції. В жодній з цих статей ви не зустрінете слова «статистика» або «гігієна», і це не випадковість.

Я і мої колеги проводимо тренінги з інформаційної безпеки з 8 лютого 2014 року, їх прослухало на момент публікації приблизно 2500 державних службовців, студентів, військових, журналістів, громадських діячів. Але цього МАЛО! Навчити мити руки треба більшість наших сусідів!

Наостанок. 19 зелених перців – теж число дискутабельне. Бо якщо рахувати невеликі кінчики перців в кутах фото, то їх більше. А так хочеться, щоби все було просто, правда?
About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Як ілюстрація – сьогодні вчергове “помирала” Королева Британії та її чоловік. На моїй пам’яті це 8 раз.
    http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=11850144
    Ми всі помремо, але новини про це з’являються інакше.

    Що сталося насправді з “померлим” чоловіком Королеви https://www.royal.uk/announcement-regarding-duke-edinburgh

Comments are closed.