НАН України про діяльність «Вільного університету «Майдан Моніторинг»

Активним учасником популяризації науки в Україні є харківський осередок – «Вільний університет «Майдан Моніторинг» Вільний Університет Майдан Моніторинг (ВУММ) (http://vumm.maidanua.org/). У травні цього року він, як і Фізико-технічний інститут низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України, був майданчиком проекту «Дні науки. Весна» Дні науки. Зокрема, лекцію «Метаматеріали: від теорії до застосування» прочитала науковий співробітник відділу теоретичної фізики Інституту радіофізики та електроніки імені О.Я. Усикова НАН України O.Ya. Usikov Institute for Radiophysics and Electronics кандидат фізико-математичних наук Тетяна Рохманова Tetiana Rokhmanova.

Особливість ВУММ полягає в тому, що він дає можливість українським науковцям розповідати про результати власних досліджень. «ВУММ просуває саме українську, й зокрема харківську науку. Ми не просто розповідаємо про якісь цікавинки науки взагалі. Ми намагаємося в першу чергу запрошувати харківських учених, про яких іще ніхто не чув. На жаль, у Харкові, як і в більшості міст України, існує небагато таких можливостей для людей, які цікавляться наукою і хотіли би прийти та послухати про неї, поставити запитання до лекторів», – про це молодший науковий співробітник відділу астрофізики Радіоастрономічного інституту НАН України Радиоастрономический Институт НАН Украины (м. Харків) Анастасія Скорик Anastasia Skoryk розповідала в інтерв’ю програмі «Азбука реальності. Винаходи» радіостанції «Промінь» Радіо “Промінь” (ведуча – Марія Бабич).

Зустрічі в ВУММ відбуваються щотижня. За три роки існування проекту встигла сформуватися аудиторія з постійних відвідувачів. Самі науковці теж радо стухають колег, які працюють в інших галузях.

Для того, хто з певних причин не може долучитися до події безпосередньо (наприклад, мешканці інших міст), організатори забезпечують онлайн-трансляцію, а згодом розміщують відеозапис у вільному доступі на Youtube-каналі ВУММ (https://www.youtube.com/channel/UCv7DCkiHkPKrv2d6evh9MJw): наразі там зібрано вже понад 100 лекцій, найбільшою популярністю серед яких користуються присвячені соціогуманітарній проблематиці, а також лекції з генетики й ботаніки.

Джерело