Глєб Жеглов і ментальна вата

Що таке ментальна вата? Що таке верх людського невігластва і показник дикунства? Це — героїзація одного з самих огидних і підлих персонажів — Глєба Жеглова.

Наскільки я в силу віку і виховання відчуваю благоговіння перед Актором і Поетом, що виконував роль, настільки я ненавиджу персонаж, цю совкову цінність — неосвіченого тупого і підлого покидька. Його героїзація (у Вайнерів він в оригіналі — негативний герой) є ганебною сторінкою нашої історії і неприємною стадією еврлюції мого особистого світогляду.

Це — типовий НКВСник, Шаріков, без освіти, виховання, без великих особистих досягнень, заслуг перед суспільством, з шаленою владою над людьми. Підлий, причому підлість є абсолютною (Саприкіну він не просто підкинув ридікюль, а порушив понятійну угоду), повністю позбавлений емпатії (достатньо згадати його ставлення до Груздєва) егоїст. З неприпустимими для члена команди і начальника витівками по відношенню до Шарапова (з якого режисер-окупант Говорухін зробив посміховисько, віддавши роль дебільному Конкіну).

І ще важлива деталь – Жеглов не воював. Коли чоловіки його віку мільйонами гинули на фронті, він відкосив. Він боровся з бандитами в Москві? Почитайте історію успіху московської міліції восени 41го. Хто не пішов на війну — грабували магазини і тікали в тил. Почитайте скільки працівників добровільно пішло на фронт. Ніхто нікого не тримав. Залишилися лише боягузи, невдахи і мародери.

І от це тилове чмо бере на себе сміливість зухвало і впевнено вимовити сакраментальну фразу (дослівно і повністю звучить так):
“Злодій має сидіти в тюрмі, і людей не турбує у який спосіб я його туди заховаю”.

Так нікчемна неосвічена потвора взяла на себе роль судді. І ми аплодували їй.

Пізніше, таке ж нікчемне свинолупе чмо на прізвисько Хуйло повторило цю фразу стосовно Ходорковського.

Цією фразою зараз прикриваються майже всі моральні уроди, яким не вистачає здібностей, професіоналізму і совісті щоб зшити справу. Точніше, відсутність совісті і компенсує відсутність здібностей. Нещодавно її повторював наш лоповухий тепловізор. І взагалі, всі , хто без мозоку.

Хто більше всього вигукує “вор должєн сідєть в тюрьмє” той потім впадає в амнезію, коли треба продати справу і відпустити злочинця. Тоді починаються промови про права людини.

Глєб Жеглов — це совкове узаконене нехтування законом завдяки людській байдужісті. І якщо ми будемо вестися на цього “хероя” — незабаром всі будемо Груздєвими. І така ментальність не приведе нас до ладу з цивілізованим світом.

Режисер фільму, а також всі інші окупанти, мають повиздихати.
Володимиру Семеновичу вічна пам’ять.

Леонід Маслов (блог автора)