Можливості Бюджетного регламенту для громадян та депутатів Парафіївської ОТГ

Представники громадськості та місцевої влади Парафіївської громади ознайомились з перевагами прийняття Бюджетного регламенту на інформаційній зустрічі, яка пройшла 28 вересня 2017 року в смт Парафіївка Ічнянського району Чернігівської області.

Як впливати на бюджет громади та чому громадяни не беруть участь в бюджетному процесі? Відповіді на ці питання обговорювались з представниками Парафіївської громади під час заходу. В Україні немає законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні бюджету. Правда громадяни про це не знають. Якщо громада та їх представники – депутати не долучаються до бюджетної справи, то цим займаються ті, кому це вигідно і хто усвідомлює її важливість.

Одним із інструментів, який дозволяє громадянам брати учать у бюджетному процесі – це Бюджетний регламент. Цей документ визначає правила поведінки учасників бюджетного процесу – депутатів місцевої ради, селищного голови, керівників бюджетних установ, інших осіб, що можуть бути запрошені для участі в роботі по обговоренню, складанню, затвердженню та виконанню бюджету.

Експерт проекту Олександр Підгорний розповів, що головне завдання Бюджетного регламенту – деталізувати та конкретизувати загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб і особливостей населеного пункту чи/та регіону в цілому. В ньому чітко прописано стадії бюджетного процесу, зміст робіт, виконавці, терміни виконання, а також залучення громадськості та забезпечення прозорості під час підготовки і виконання селищного бюджету.

Обговорюючи можливості прийняття Бюджетного регламенту, учасники підкреслили, що чим більше громадськість буде залучена до бюджетних процесів, тим краще будуть вирішуватись місцеві питання.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».