Світ побачив Зорро, а «Шахтар» вийшов до плей-оф Ліги чемпіонів

Детальний розбір гри «Шахтаря» на груповому етапі Ліги чемпіонів.

Важливі чинники, які призвели до виходу у стадію плей-оф: красномовний стиль Паула Фонсеки, кращі моменти команди, підтримка вболівальників та інше.

Донецький клуб отримав у суперники на груповому етапі команди, які наводять страху у  власних чемпіонатах. «Манчестер Сіті» на чолі з Хосепом Гвардіолою, голландський чемпіон – «Феєнорд» та претендентом на чемпіонство у «Серії А» – «Наполі».  Світові футбольні експерти передбачали, що в цій групі буде жорстка боротьба на вихід до 1/8 Ліги чемпіонів.

У першому турі «Шахтар» зустрічався у Харкові з неаполітанським клубом « Наполі». Господарі поля розпочали гру впевнено, що позначилось на першому відрізки. Так на 15-ій хвилин Тайсон відкрив рахунок, забивши чудовий гол. Було ще декілька моментів у першому таймі, де «гірники» могли подвоїти рахунок. Команди пішли на перерву за рахунком 1:0. «Наполі» пішли в атаку намагаючись відігратися, але «Шахтар» скористався цим та у контратаці Факундо Феррейра зробив рахунок 2:0. Після цього господарі грали від захисту та намагались зберегти переможний рахунок. «Наполі» під час атаки заробили пенальті, де Степаненко збив гравця гостей. Аркадіуш Мілік переграв воротаря, що зробило рахунок 2:1. Так до кінця гри команди не змогли провести результативних атак та матч завершився перемогою « Шахтаря». З Паулом Фонсекою команда навчилась грати на результат. Його стиль «виманювання» суперника до власних воріт спрацювала в цій грі. Вже після групової стадії, можна сказати, що ця гра стала вирішальною у боротьбі за вихід у наступну стадію. Паралельно «Феєнорд» програв «Манчестер Сіті» на власному полі 0:4.

Другий тур донецький клуб проводив в Англії. «Шахтар» приїхав у гості до «Манчестера Сіті». Всі розуміли, що «гірники» будуть грати від оборони та на контратаках.  Перший тайм пройшов доволі рівно. Господарі намагались зламати оборону гостей, а « Шахтар» огризався своїми атаками. Гольова атака «Манчестер Сіті» відбулась на початку другого тайму.            Де Брюйне на 48-й хвилині чудовим ударом здалеку пробив П’ятова . Донецький клуб намагався відігратися, забувши власну тактику. Вболівальники, які приїхали до Манчестера, підтримували «Шахтар» на протязі всього матчу. На 72-й хвилині  Кун Агуєро отримав можливість зробити рахунок більшим. Манчестерський клуб отримав право на пробиття пенальті. Але П’ятов відбив м’яч, рахунок залишився незмінним. Під завісу гри, на 90-й хвилині «Манчестер» втік у контратаку та Рахім Стерлінг забив другий м’яч. Матч завершився перемогою клубу із Манчестера. «Гірники» провели гарну гру, але досвід «Манчестера Сіті» дає знати. «Наполі» вдома переграв «Фенорд» 3:1.

Надалі «Шахтар» чекали  дві гри з «Феєнордом». Перший матч відбувся у Голландії, де з початку матчу голландці відкрили рахунок 1:0.  Потужна підтримка власних фанів дала знати про себе. Український клуб весь час був під тиском. Тактичні план головного тренера «Шахтаря» спрацював. «Виманювання» суперника дали змогу втекти у контратаку. Пас із глибини поля отримав Бернард, який вийшов один на один, зумів обіграти воротаря та влучити у пусті ворота 1:1. Перший тайм закінчився нічийним рахунком. З початку другого гості пішли в атаку, так на 58-й хвилині Бернард зробив дубль, рахунок став 1:2. Голландці намагались відігратися, тим паче на 74-й хвилині Ракіцький підвів команду. «Шахтар» залишився у 10. «Шахтар» довів гру до перемоги, матч завершився 1:2.  «Манчестер Сіті» вдома переграв «Наполі» 2:1.

Після перших трьох матчів вже можна було побачити, що «Манчестер Сіті» вийде із групи, якщо не трапиться фантастичне, а «Шахтар» та «Наполі» будуть боротись за друге місце. «Феєнорд» буде боротись за 3 місце, яке дає право на участь у Лізі Європі.

Четвертий тур «гірники» проводили вдома на ОСК « Металіст», до них приїхав «Феєнорд». Голландці знов активно почали гру та вже на 12-ій хвилині відкрили рахунок 0:1. Реакція «Шахтаря» не змусила довго чекати. Так за три хвилини «гірники» вийшли вперед 2:1. Спочатку на 14-ій хвилині Феррейра переграв голкіпера, а потім на 17-ій хвилині Марлос чудовим ударом за лінії штрафної переграв голкіпера. Далі гра повністю була під контролем господарів.  На 68-ій хвилині Марлос зробив дубль. Рахунок 3:1. Матч завершився впевненою перемогою « Шахтаря». Після матчу Пауло Фонсеку дав обіцянку вийти на прес-конференцію у костюмі Зорро, якщо зможуть вийти до 1/8 Ліги чемпіонів. «Гірники» повинні були набрати один заліковий пункт для виходу у наступну стадію за 2 гри, які залишись. «Наполі» на власному полі поступилась 2:4 «Манчестер Сіті». Клуб із Англії вийшов у плей-оф.

Перший такий матч, п’ятий за календарем, український  клуб проводив в Італії. «Наполі» розуміло важливість гри пішов вперед вже з перших хвилин. Постійно атакували, навішували, тримали гру під власним контролем.  На 56-й хвилині Інсіньє шедевральним ударом влучив у «дев’ятку». (цей матч нагадував поєдинок у Англії).  «Шахтар» розумів, що потрібно набирати очки та пішов в атаку. Але грати з « Наполі» у такий футбол дуже небезпечно. За 3 хвилини, спочатку на 81-ій Зелінські переграв П’ятова, а вже на 83-ій із-за непорозуміння під час кутового, біля власних воріт, Дріс Мертенс скористався цим на пробив голкіпера. Матч завершився впевненою перемогою « Наполі» 3:0. Цей поєдинок подарував надію неаполітанцям на вихід до 1/8. «Манчестер Сіті» вдома переграв скромно «Феєнорд» 1:0.

Донецький клуб підготував в останньому вирішальному поєдинку з «Манчестером Сіті». На матчі був створений перфоменс вболівальниками: 10000 Зорро з масками. «Манчестер» грав змішаним складом, що теж вплинуло на гру. Але ж у тих, хто вийшов на поле була величезна мотивація. Серія без поразок англійського клуба була 22 поєдинка. Всі розуміли важливість гри. Донецький клуб розпочав агресивно. Виникали перші моменти із початку гри. Варто зазначити, що Тайсон отримав міні пошкодження. Тренерський штаб почав готувати заміну, але Тайсон показав капітанський характер та залишився у грі. На 26-ій хвилині Бернард змусив підвестись увесь ОСК «Металіст». Чудовий удар у «дев’ятку», де голкіпер не зміг нічого зробити. На 32-й хвилині Едерсон рушив на перехоплення відмінної передачі Марлоса з центру поля на Ісмаїлі, але не зміг дістати м’яч, а Ісмаїлі прокинув і забив в уже порожні ворота 2:0. Другий тайм пройшов в більш спокійному ритмі. Гості з Манчестера атакували, а господарі грали на контратаках. Моменти виникали як біля одних воріт, так і біля інших. Майстерність воротарів зіграв важливу роль. У компенсований час “Сіті” все ж розмочив рахунок – Жезус заробив пенальті на Бутко, до м’яча підійшов Агуєро і в цей раз переграв П’ятова.
2: 1 – «Шахтар» здобуває історичну перемогу, яка дозволяє вийти в плей-офф Ліги чемпіонів. «Феєнорд» вдома переграв « Наполі» 2:1, але це вже не впливало ні на що.

  Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека стримав обіцянку, яку дав раніше: в разі проходу «Шахтаря» в наступну стадію Ліги Чемпіонів, то приміряє на себе образ «Зорро». На такій мажорній ноті «Шахтар» закінчує виступ на міжнародній арені і чекає весни 2018 року.

    Відбулась жеребкування 1/8 Ліги чемпіонів, де донецький «Шахтар» отримав у суперники італійську «Рому». Перший поєдинок відбудеться в Харкові 21 лютого. Друга зустріч у пройде в Римі 13-го березня.

Автор: студент ХДАК
1-го курсу «соціально та культурна журналістика»
Дмитро Данець