Україна відроджується на Донбасі

Товариство Олекси Тихого разом з Управлінням культури Донецької ОДА організувало лекцію відомого дослідника українського спротиву на Донбасі Олександра Добровольського в прифронтовому Покровську.

Лекція була представлена на обласній конференції в міському музеї Покровська. Аудиторія – практично всі директори музеїв області, працівники культури, краєзнавці.

Маріупіль, Волноваха, Велика Новоселківка, Селидове, Добропілля, Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Слов’янськ, Бахмут, Покровськ, Обласний краєзнавчий музей – така географія присутніх.

Біля півсотні людей майже годину слухали розповідь історика, затаївши подих. Сашко тихо й спокійно викладав такі факти з історії Донбасу, про які зовсім недавно присутні не тільки не могли знати, але й не могли уявляти, що таке могло відбуватися саме у нас, на Донеччині.

Майже по всьому Донбасу в 1941-43 роках офіційно державною мовою була визначена українська. Всюди, в кожному місті друкувалися газети українською мовою, з тиражами до п’ятидесяти тисяч. Члени ОУН повсюдно займали керівні посади і вели діяльність в українському ключі й напрямку. Майже в кожному місті й районі діяли організації “Просвіти”.

А от спротиву “німецько-фашистським” окупантам з боку радянських військ і так званого підпілля взагалі майже не було. Хвалена “Донбаська дивізія” розбіглася і, навіть, не вступала в бої з гітлерівцями. Підпілля було організовано так недолуго, що всі “підпільники” були арештовані в перші дні окупації. А ті, які залишилися на волі, займалися мародерством, грабунками й пияцтвом.

Все, про що розповідав Олександр Добровольський, можна буде прочитати в другому томі його книжки “ОУНівське підпілля на Донеччині”, яка вийде з друку вже через місяць – два.

Так сталося, що в області майже немає матеріалів про українське відродження Донбасу. Тому знання і наробки Добровольського, які до кожної літери мають багаті підтвердженя архівними даними, копіями справ НКВД, протоколами допитів, наказами, – є неоцінним скарбом.

Захід, який відбувся, знаменний ще тим, що організований він був разом громадскістю і Управлінням культури Дон ОДА. ГО “Товариство Олекси Тихого” впротяг останніх років все успішніше співпрацює з місцевою владою, а саме з обласними її структурами. Крім Управління культури товариство співпрацює з Управлінням освіти. Проводить щорічні Олексини Читання. З Департаментом внутрішньої політики проводить краєзнавські заходи, велопробіги на День Незалежності, які стали вже традицією північного Донбасу.

Дякуємо Аліні Певній і колективу Управління культури ОДА за співпрацю.

Пропонуємо відеозапис виступу Добровольського.

Євген Шаповалов

1 Comment

  1. Автор статті є постійним членом ІЦ Майдан Моніторинг.

Comments are closed.