Перейменувати площу Льва Толстого і станцію метро на честь Лук’яненко

Днями виповнюється 40 днів від часу смерті героя боротьби за Незалежність України, в’язня радянських таборів Левка Лук’яненка. Він розпочав боротьбу за волю України ще в 50-х роках, у часи найбільшої зневіри в тому, що Українська Держава може відновитися. За свій вибір і свої переконання отримав 27 років заслання. Левко Лук’яненко поставив крапку в історії нелюдського радянського режиму – написав Акт проголошення Незалежності України, з якого і почалася сучасна історія нашої держави. У грудні 1991-го на референдумі цей документ підтримали більше 90% громадян України. Саме такі герої найбільш актуальні для нашого часу, коли Україна обороняється від російської агресії. 

Народи, які поважають себе і свою історію, масштабно вшановують батьків-засновників своєї державності. Так, портрет першого Президента США Джорджа Вашингтона, якого вважають батьком-засновником США, можемо побачити на доларових банкнотах і центах, на його честь названо велику кількість топонімів (включно зі столицею США – м. Вашингтон). Так само широко шанують американці і третього Президента США Томаса Джефферсона, який був автором Декларації про Незалежність США. Можна наводити безліч прикладів, але очевидним лишається одне: площа в центрі столиці України має носити ім’я видатного українця. 

Чому саме площа Льва Толстого?
1. Зараз у Києві існує культ російського письменника Льва Толстого – на його честь названі площа, станція метро, три вулиці і провулок.
Лев Толстой справді видатний російський письменник, але 6 топонімів на його честь для столиці України – це занадто. У випадку пропонованого перейменування залишається чотири, чого цілком достатньо для гідного вшанування пам’яті Толстого. 
2. Разом з тим, ім’я Льва Толстого нерозривно пов’язано з імперським міфом про єдиний народ, в який росіяни включають і українців. Найкраща ілюстрація цього – в 1991 році в Радянському Союзі була випущена ювілейна монета “500-летие единого русского государства”, де на аверсі зображений письменник Лев Толстой. Також в цій серії вийшли монети з російськими правителями Петром I, Олександром І, Олександром ІІ. 
Творчістю Льва Толстого захоплювався Ленін, саме тому радянські ідеологи приділяли багато уваги вшануванню пам’яті Льва Толстого. Саме тому в центрі Києва і з’явилась назва Площа Льва Толстого, яка не притаманна для топоніміки столиці. 
3. У Льва Толстого є країна, яка може вшанувати письменника на високому рівні, наприклад назвати його іменем площу чи станцію метро. Ця країна називається Росія. 
До речі, у Росії є райони і села, названі на честь Льва Толстого. Натомість немає іншої країни, крім України, яка належним чином вшанує пам’ять Левка Лук’яненка. Вільна Україна – це була мрія і життєва ціль Левка Лук’яненка, це коштувало йому третини власного життя в радянських таборах.
4. Попереднє обговорення показало, що ініціатива такого перейменування має широку підтримку в середовищах 
– військових та добровольців;
– волонтерів та громадян, які допомагають фронту;
– громадських діячів;
– вірян українських церков;
– футбольних фанатів тощо. 

Назвати площу Льва Толстого і однойменну станцію метро – це найменше, що ми можемо зробити для гідного вшанування пам’яті справжнього Героя України Левка Лук’яненка. 
На підставі викладеного пропоную Київській міській раді та Київській міській державній адміністрації:
– перейменувати площу Льва Толстого і однойменну станцію метро на честь Левка Лук’яненка.

______________
Раніше була створена петиція з пропозицією назвати на честь Левка Лук’яненка площу Льва Толстого. В чому потреба нової петиції?
Попередня петиція не містить пропозиції перейменувати станції метро Льва Толстого. У випадку перейменування лише площі виникне колізія, коли площа і станція метро матимуть різні назви.

А як щодо ініціативи, яка раніше звучала в медіа – перейменувати бульвар Дружби народів на честь Левка Лук’яненка?
Левко Лук’яненко був переконаний, що бульвар Дружби народів має носити ім’я лідера українських самостійників, першого ідеолога державної самостійності України, автора брошури “Самостійна Україна” (1900) Миколи Міхновського. Левко Григорович був готовий переконувати депутатів на сесії Київради у необхідності такого перейменування. Оскільки бульвар Дружби народів підпадає під декомунізацію, то його доречно перейменувати на честь Миколи Міхновського, іншого видатного борця за Незалежність України.

https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=8149

About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.