Гра-симуляція “Акт Злуки для сучасної України” в 11-й школі міста Харкова

Перемикач мов

10 січня 2020 року Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг” провів перший семінар для вчителів Харківської спеціалізованої школи I-III ступенів №11 з конфліктології. Ми писали тут, що сподіваємося, що співраця буде довгою. І ось вже 29 січня 2020 року вчителі школи написали на сторінці в фейсбуці таке (цитуємо без купюр)

Сьогодні ми намагалися абстрактне поняття Злуки та Соборності зрозуміти разом з дітьми. Вони робили відкриття для себе:що то є символи єдиної України.

Для маленьких – близькі та конкретні:вишиванки, прапор, пісня. Навіть рідні українські смаколики! Саме тому разом з ними ми представляли слобожанські страви, дефілювали у вишиванках, створювали вишиванкові мапи, єдналися у Ланцюгу…

Старші дізнавалися про мрії видатних українців про соборну державу, та створили “10 кроків,” які зробила Україна до соборності. І от старші нас здивували. Ми проводили гру-симуляцію “Акт Злуки для сучасної України”. Запропонували різновіковим, абсолютно рандомним, групам (у кожній діти з 6го по 11й клас) двічі побути у різних “ролях”: мешканців аннексованого Криму спочатку, Західної України-потім. Або жителем Харкова, а на другий раз-окупованого Донецьку…

А потім віднайти ті спільні принципи, які об’єднують. Спільні інтереси та потреби. І діти їх знаходили. Обговорювали, сперечалися, доводили один одному свою правоту і задавали каверзні питання. Насмішило(але й дало привід для роздумів) те що підслухали в однієї з груп:”Що роздумувати, пиши те, що й для попередніх. Одного й того ж хочемо!”

А потім дітям запропонували (дяка #Майдан_Моніторинг) розробити по одному “Знаку заборони” :чого НЕ має бути в єдиній Україні. Дорослі! Дітям вистачило 5 хвилин.

Маєте 4 “заборонні” знаки від дівчат та хлопців 11-16 років,4 принципи. Чесність, ні коррупції! Прозорість, ні хабарям! Повага до всіх, ні мовній дискримінації! Ні війні!

Не згодні? Сідайте у коло, як це зробили ми. Обговорюйте, шукайте виходи, але пам’ятайте, що ігнорувати думку нового покоління: прагматичного, але емоційного, інколи занадто “циників”, чесного, – не можна.

Школа-“зріз” суспільства, маленька країна(як сказав десятикласник Нікіта) . І сьогодні ми єдналися, вчилися один в одного. Адже #Діти_єднаютьУкраїну!

З фейсбук сторінки Dim Odin+Odin @KharkovSchool11
About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair