Що відбувається з екологією на Донбасі?

Всі шість років питання де-окупації Донбасу чи не є самим актуальним серед смажених новин. Впхати назад ці квазітерористичні угрупування на часі є надважливою справою Кремля. Наша влада теж не відрізняється любов’ю до внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а вже до АТОВПО я взагалі мовчу. Напрямок політики президента Зеленського «Мир, дружба, жвачка » передбачає, що нам запропонують повернутися до «насиженых мест». Може так воно й є, але…завжди це АЛЕ.

Хто вивчав питання що наразі коїться з екологією на Донбасі? Яка державна структура звітувала про можливість безпечного проживання в Луганській та Донецькій областях та автономної республіки Крим. Оптиміст може мені заперечити – «Ну, там же живуть зараз люди?!» . Як любила казати моя бабця – « В дурдомі й з валянком цілуються!».

За п’ять років окупації Донецька і Луганська затоплення шахт на непідконтрольній території – не рідкість. Як правило, пов’язані вони з тим, що практично з самого початку конфлікту бойовики припинили відкачку води з місцевих шахт. На цій підставі на кордоні між Донецьком і Макіївкою, розлом, яке веде до руйнування каналізації, водопостачання, розриву підземних кабелів, які там прокладені. Відбуваються зрушення земляних пластів і Донецьк провалюється під землю.  В районі міста Золоте Луганської області – шість рудників. Три шахти опинилися в так званій “ЛНР”, три залишилися по той бік лінії розмежування. Імовірно шахти на непідконтрольною території вже затоплені. Вода починає підтоплювати шахти на українській території. За короткий період було закрито 32 шахти.

Фахівці кажуть про неконтрольовану екологічну катастрофу. Хто піднімає це питання на державному рівні? В соціальних мережах обговорюють танці 95 кварталу, а про катастрофу на Донбасі ніхто не каже. Я вважаю, що це робиться навмисно, нас відволікають від дуже, дуже небезпечної ситуації в Донецько-Луганському регіоні. Виходить, що в нас будуть граблі номер 623 – проблема  катастрофи по екології – з якою ВПО знов залишаться на самоті. Зараз органи місцевого самоврядування дивляться на київську владу з питанням на очах – що нам з ними (ВПО) робити?

Екологічна катастрофа на Донбасі не контрольована, необхідно терміново забезпечити доступ фахівців на окуповану територію, але це не відбувається, тому що всі мовчать. Екологи говорять не стільки про розвиток цих територій, скільки про евакуацію людей, бо зараз мешкати в цьому регіоні НЕМОЖЛИВО!

Шахта «Юних Комунарів» або «Юнком» відома тим, що в ній на глибині близько 900 метрів 16 вересня 1979 року було проведено ядерний вибух потужністю близько 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті (точні дані про силу заряду засекречені і донині). Під час вибуху утворилася капсула з оплавленими до скла стінками, в ній багато води з радіоактивними стронцієм та цезієм. Вона отримала назву «об’єкт Кліваж», проходи до неї замуровані бетонними перемичками. Ґрунтові води , які терористами не викачуються, можуть завдати катастрофічний шкоди не тільки цілого регіону, а й і екосистемі Азовського та Чорного морів.

Російське військове вторгнення знищило тисячі гектарів родючого донбаського чорнозему. Про справжні втрати чорнозему від вибухів, про справжні причини того, що сталося від використання родючої землі під воєнні полігони – сепаратистська влада мовчить. Хто вимірює гази, які вивільняються в процесі артилерійських обстрілів і детонації вибухівок? Куди вони осідають й хто їх прибирає? Смішно! А навіщо про це розказувати, вони побіжать з землі Донбасу , як тільки офіційні структури почнуть вивчати питання ступеню екологічної катастрофи.

В повітрі окремі  речовини істотно перевищують допустимі норми концентрації, чому мовчать про масові отруєння питною водою?  Екологи попереджають, що наслідки забруднення води можуть бути непередбачуваними і вкрай небезпечними. Складається досить небезпечна картина, яка лякає . Знов ВПО, як у 2014 році волали про російських найманців, а ніхто не вірив, повинні турбуватися не тільки за Донбас, а й за Ростовську область Росії і загальне для обох країн Азовське море, а також Чорне море, яке годує країни ЕС. Глава МЗС Австрії і діючий голова ОБСЄ Себастьян Курц вважає за необхідне вжити термінових заходів для запобігання гуманітарній та екологічній катастрофі на Донбасі. Запобігання…вона вже є!

Звертаюсь до всіх Асоціацій ВПО, ГО, об’єднань – треба піднімати це питання на державний та міжнародний рівень, писати у всі комітети ВРУ, міжнародні екологічні центри тощо з питанням – що робиться для моніторингу екологічного стану в Донецькій та Луганських областях, автономній республіці Крим,  які  державні та міжнародні інституції вивчають питання наслідків агресії РФ в Україні , які заходи проводяться у формуваннях позовів до РФ про компенсацію заподіяної шкоди по цьому питанню? Питань дуже багато. Ми, ВПО, не повинні залишитися на самота , як це вийшло з питанням по отриманню житла.

Людмила Пухова