Іноземні мови в школі – краще менше та краще

двох іноземних мов у школі. Так, ті, хто володіють реальною ситуацією чудово розуміють, що вивчити дві іноземні мови на рівні, достатньому для вільного спілкування можна тільки у спеціалізованій школі із мовним ухилом, у більшості шкіл це буде профанація. Тому він пропонує відмінити норму про вивчення двох іноземних мов у школі.

Я пропоную спочатку зрозуміти, для чого взагалі потрібна іноземна мова мова випускникам шкіл. Очевидно, знання хоча б однієї світової мови дозволить вільно мандрувати світом, отримувати знання із закордонних першоджерел, співпрацювати із іноземцями. Обов’язкове знання двох лінгва-франка не так критичне, якщо тільки людина не збирається присвятити себе дипломатії чи роботі у транснаціональних кампаніях.

В реальному житті, реальному українцю, окрім знання лінгви-франка потрібне знання певної локальної мови країни, де працюють чи працювали батьки чи якісь інші родичі, або в який планує вчитись, або в якій планує знайти бізнес партнерів, ринок збуту власної праці або товарів і так далі. Причому, кількість носіїв другої мови у світі зовсім не має значення. Польська мова не є світовою, але сотні тисяч українців працюють і вчаться у Польші, і якісне знання цієї мови значно збільшило б конкурентні переваги українців. Те саме стосується Чехії, Словаччини, Італії і інших країн ЦСЄ. Є певні ризики збільшення міграції, але якщо ми плануємо і далі йти в ЕС, це процес неминучий, краще його зробити більш цивілізованим.

Отже, план наступний:

1. Визначаємо, що у якості другої іноземної мови можуть вивчатись мови дружніх Україні сусідніх і не тільки країн, з якими є партнерські відносини.
2. Оскільки мови значно краще вчити від носія мови, дозволяємо викладати у середніх школах іноземцям.
3. Звертаємось до урядів країн ЦСЄ та інституцій, зацікавлених у просуванні мов із пропозиціями спільних навчальних програм з практики для випускників педагогічних та мовних вишів, які зможуть на ротаційній основі жити та викладати мову у пересічних середніх школах в Україні. Тут можна обговорювати розміри співфінансування програм.

На виході ми отримаємо культурний обмін, людські контакти, реальну інтеграцію України у європейський простір.

Павло Гомонай

#madidea