Анонс. Виклики другої половини 2020 року: Білорусь. Онлайн-дискусія

Світ знаходиться у стані невпевненості та турбулентності – насамперед через розповсюдження коронавірусної інфекції та проведення жорстких протиепідемічних заходів. В багатьох країнах до цього виклику додаються політичні зміни – заплановані волевиявлення громадян та потенційна зміна влади.

Серед таких країн – сусідня Білорусь, де 9 серпня повинні відбутись чергові президентські вибори. Через напружену політичну ситуацію ці вибори уже викликали широкий інтерес. Авторитет влади і нинішнього президента Олександра Лукашенка знаходиться на рекордно низькому рівні, в той час як набирають популярності опозиційні кандидати – насамперед Віктор Бабарико, Валерій Цепкало та Світлана Тихановська. Влада вживає жорстких заходів як щодо самих кандидатів, так і щодо їх прихильників, зриваючи процедуру збору підписів або проведення агітації.

З огляду на важливість розуміння ситуації в Білорусі для українського суспільства, ми запрошуємо всіх зацікавлених обговорити такі запитання:

– Як епідемія коронавірусу та реакція влади на неї вплинули на білоруське суспільство?
– Чим президентські вибори 2020 року відрізняються від попередніх волевиявлень?
– Як може змінитись політична система Білорусі після президентських виборів?
– Яке місце займають відносини з Україною в передвиборній боротьбі та програмах кандидатів?

Відповіді на ці запитання ми спробуємо знайти разом з білоруським експертом Владом Кобцем, виконавчим директором iSANS – The International Strategic Action Network for Security. Модератором події буде Василь Михайлишин, координатор проектів та науковий співробітник Фонду Конрада Аденауера в Україні. Глядачі події матимуть можливість поставити свої запитання експерту, ми заохочуємо всіх до активної участі!

Початок події: 7 липня 2020 року, 17.00. Тривалість – 90 хвилин.

Робоча мова: російська

Для участі у події зареєструйтесь будь ласка за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc36D5XASR6pWlUTi5rGe1TTor_lEljt_4KYqGOTuQYXC9Lew/viewform

Реєстрація обов’язкова! Участь у події є безкоштовною. Для участі необхідно мати програму Zoom, встановлену на персональному комп’ютері/телефоні/планшеті.

Цією онлайн-дискусією ми розпочинаємо серію подій на шляху до Харківського безпекового форуму, який відбудеться в кінці 2020 року, онлайн чи наживо. Крім Білорусі, в найближчий час ми плануємо обговорити ситуацію в Польщі, Росії, і, звісно, Україні.

Дивіться виступ Влада Кобця на нашому Форумі в грудні 2019 року. Дуже пророчій. Переконайтеся самі.