Створюємо групи самодопомоги для подолання інфодемії!

З 15 жовтня 2020 року Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” розпочав новий проект «Групи самодопомоги для подолання інфодемії» за підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва та Європейського Союзу.

Проект є продовженням активної і продуктивної роботи Інформаційного центру „Майдан Моніторинг“ в секторі інформаційної безпеки, яка почалась ще в 2001  році. Наші кращі документи, посібники, виступи і статті з інформаційної безпеки можна подивитися тут https://maidan.org.ua/infowar/ (їх там багато!)

Починаючи з 2014 року тренерська група «Майдан Моніторинг» підготувала та провела більше 100 лекцій та тренінгів з питань інформаційної безпеки, опірності до облудливої та панічної інформації, навичок отримання правдивої інформації. Першу лекцію з інформаційної безпеки Наталія Зубар провела на форумі Громадянського Суспільства СОЛІДАРНІСТЬ, САМООРГАНІЗАЦІЯ, САМОЗАХИСТ, організованому Міжнародним Фондом Відродження 8 лютого 2014  (подивитися лекцію можна тут) . Запит на такі лекції народив ідею Школи Інформаційної Безпеки, в рамках якої до листопада 2020 року ми провели 140 тренінгів в 15 областях України.

Пандемія COVID-19 додала нові теми для інформаційної агресії. Російська Федерація цілеспрямовано і масово поширює панічну і брехливу інформацію (це визнано вже на міжнародному рівні, ось документ Європейського Парламенту про це) в тому числі і в Україні, про що свідчать регулярні повідомлення Служби Безпеки України про викриття та затримання оплачених РФ агітаторів;

Непідготовленість урядовців дозволила інформаційній армії РФ та п’ятій колоні всередині України суттєво підвищити градус антиукраїнського психозу шляхом поширення перекрученої, а часом і повністю брехливої, інформації про COVID-19, про діяльність органів влади всіх рівнів, аби викликати невдоволення людей, — передусім процесами євроатлантичної інтеграції, захисту національних цінностей, демократії та прав людини. Паралельно інформаційні агресори всіляко вихваляють політику керівництва РФ та „русскій мір“ попри широко відомі факти стрімкого поширення COVID-19 в РФ.

Реакція української влади на ескалацію інфодемії є неадекватною. Тому є низка причин. Але найважливішим є: традиційна недовіра українців до влади та хронічне відставання реакції влади на прояви інформаційної агресії РФ.

Тому зараз дуже важливим стає організація громадянської оборони для опору інфодемії, яка, як і раніше, має за мету знищення Української Держави руками самих українців.

В рамках проекту «Групи самодопомоги для подолання інфодемії» заплановано апробувати та поширити нашу інноваційну розробку в сфері громадянської оборони від інформаційної агресії,— групи інформаційної самодопомоги.

Пандемія продовжується, перспективи її закінченні не зрозумілі. Українські урядовці і експерти не очікують припинення інформаційної війни РФ проти України в наступні 5 років, про що вже в інтерв’ю керівник Служби Зовнішньої Розвідки , тому свідома і системна протидія поширенню панічної інформації є і буде на часі. Ймовірність економічної кризи в найближчому майбутньому підсилює актуальність проєкту.

Навчання, інформування  та спільна дія громадян в групах інформаційної самодопомоги:

  • призведе до підвищення стійкості українського суспільства до  інформаційних впливів Російської федерації та інфодемії.
  • допоможе українському суспільству зосередитись на подоланні наслідків COVID-19, утриматися від ухвалення шкідливих неефективних рішень в усіх сферах життя, від голосування на виборах до планування родинного бюджету.
  • створить базу для розвитку демократії, просуванню реформ демократичних  і підвищить якість життя громадян.

Якщо вам цікаво стежити за перебігом цього проєкту – надішліть листа на pani@maidan.org.ua і ми будемо вам присилати всі новини!

Оксана Яцюк, авторка ідеї груп інформаційної самодопомоги.

Проєкт “Групи самодопомоги для подолання інфодемії” відбувається за підтримки Європейського Союзу в співпраці з Black Sea Trust for Regional Cooperation.

“Self-help groups against the infodemic” project is supported by the European Union through the Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Так відбуваються навчання в Школі Інформаційної Безпеки наживо. Оксана Яцюк в Харкові, жовтень 2019.
About Оксана Яцюк 28 Articles
Тренерка з інформаційної безпеки ІЦ "Майдан Моніторинг", дослідниця в "Совку довбаному", авторка навчальних курсів та методичних посібників