Харків. Хроніки атаки на місто, день 19-й (14.03.2022)

Це був чи не найважчий для міста день за останній тиждень. Протягом останніх 4-6 днів була тенденція на зменшення обстрілів від московитів, нестійка. але їх справді поменшало й інтенсивність знизилася. Сьогодні були перемовини – і день пройшов під акомпанемент обстрілів та ракетних ударів. Харків’яни вже давно мають прикмету – як перемовини, то значить будуть гатити по Харкову нещадно для максимуму аргументів.
Фото: Вулиця Краснодарська, 177 після обстрілу московитськими РСЗВ. Автор: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.
Фото: Вулиця Краснодарська, 177 після обстрілу московитськими РСЗВ. Автор: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.
Точніше все почалося ще вночі, коли десь із другої години московити почали гатити. Із самого ранку інтенсивність обстрілів була високою. найвищою за тиждень чи навіть 10 днів. Обстрілювали активно Північну та мікрорайонну номерну Салтівку, причому почалися обстріли і східної Салтівки, району Салтівського шосе – туди зафіксовано кілька прильотів – пошкоджені будівлі, автівки, а також прилетіло біля церкви РПЦвУ (майже в неї влучили) на території медкомплексу на 602 иікрорайоні, а вона дуже близько від міського перинатального центру (4-й пологовий будинок). Пологові будинки – ласа ціль для московитів, як і церкви московського пархату. Прилітало і в приватний сектор на Немишлі. Власне, якраз потрапив під обстріл в тому районі, виконуючи завдання в інтересах нацбезпеки. Лягло за кілька кварталів від мене, точно не можу сказати. Це те, що бачив особисто. Були і ще прильоти на Немишлю.
Також сильно обстрілювали Обрій, Рогань, ХТЗ та Нові Будинки. Є пошкоджені житлові будівлі, автівки, а також автогенний завод. Прилітало на Олексіївку, Павлове Поле, П’ятихатки, селище Жуковського, ХАІ, а також Холодну Гору. А ще сьогодні прилетілі московитські підаруночки у “парк імені Бєлочкі” – парк Горького, найулюбленіше дітище кєрнєса. Проти прокладки обабіч нього “дороги смерті” (через кладовище німецьких вояків часів Другої світової війни) і масову вирубку дерев протестували у 2010 році активісти, яких гєпіни покидьки били. В цей парк я не ходок, але не радію від факту обстрілу парку…
По центру було завдано руснею ракетних ударів, внаслідок чого було пошкоджено будівлі по вулицям Свободи та Мироносицькій. У найближчих будівлях в кварталі – двох – повибивало вікна. На вулиці Свободи, 8 зруйновано житловий будинок 1911 року в стилі модерну, пам’ятку архітектури. Ймовірно, це це втрачена пам’ятка, оскільки всю центральну частину будівлі з перекриттями зруйновано вщент. Також загинуло дві людини під завалами будинку. За останньою інформацією, схоже, що це був удар Іскандером з руснявої території. Московити просто стирають в попіл на центр міста…
Обстріли були серйозними десь до четвертої вечора, потім почали стихати і після шостої – кілька годин перепочинку. Очевидно, перемовини завершились, та й відстріляли весь боєкомплект. Щоправда, вечір знову проходить під акомпанемент обстрілів, достатньо активних, по різним районам міста. Є потрапляння в район Левади. Ах так, завтра ж продовження перемовин…
За інформацією міськради, пошкоджено внаслідок обстрілів близько 600 будинків. Немало з них зруйновані вщент чи потребують знесення, особливо це стосується сильно пошкоджених і напівзруйнованих багатоповерхівок. В частині обстрілюваних районів немає світла і відремонтувати мережі не вдається через обстріли тих районів. Схоже, так буде аж до кінця війни… У близько 550 будинках опалення буде лише після закінчення війни.
На жаль, сьогоднішній день ще раз нагадав, що жоден район міста не є в безпеці. Тому в місті лишаються люди або які воюють, волонтерять, працюють, роблять корисне, або яким немає куди виїхати і не можуть через низку причин, або ті, які вирішили тут бути вже до кінця, бо Харків – їх дім. Не хочеться патетики, але так, тут лишаються люди, які Харків не здадуть ніколи!
Але є й позитив – розширюється мережа пунктів видачі допомоги від обласного логістичного центру, в першу чергу, за рахунок відділень Укрпошти. Покриваються все більше районів міста та передмість, в т.ч. ті, що час від часу обстрілюваних зонах.
Люди у Харкові дуже уважні до всіх, хто фотографує та знімає в їх районах, дуже пильні, щоби чужі того не робили. Відбувається низове об’єднання харків’ян на рівні дворів. Настрої у місті – не розпач, а злість на московитів. Тотальна. Полонених людям не треба давати чи показувати, бо розірвуть нахєр. Харків стоїть і тримається!
Разом з цим обстріли тривали в Дергачах та Чугуєві. У Дергачах багато пошкоджених приватних осель, адміністративних будівель. У громаді проблеми з електрикою і жителів закликають її економити, щоби пошкоджені мережі витримали. Від обстрілів загинула 15-річна дівчина. А у Чугуєві обстріляли цілком військовий об’єкт – дитсадок та територію навколо нього – в результаті загинув 15-річний хлопець.
Найважча ситуація в Ізюмі, куди завезти гуманітарну допомогу чи евакуювати звідти людей неможливо. Тривають бої, московити пробували переправити через Сіверський Донець, але отримали по зубах. Всі висоти Кременця – наші, а це дозволяє бачити ворога на десятки кілометрів. Крім того, поблизу Ізюма розстріляно мікроавтобус з людьми в ньому.
У Балаклію вдалося під обстрілами московитів доправити гуманітарний вантаж, який сьогодні роздавали людям. Обласна влада намагається доправити гуманітарну допомогу і в інші міста та села області, особливо на північ від Харкова, які окуповані московитами. Не всюди це вдається. Також у населені пункти Дергачівської міської громади, крім Козачої Лопані та округи, на самому кордоні, де базуються московитські війська, відтіснені туди ЗСУ, вдалося завезти гуманітарні вантажі. Це дуже добре!
Складна ситуація в селах на північ від Циркунів. Проблеми з продовольством, люди фактично голодують, деякі харчуються навіть недоїдками русні, хоч якось вижити. Є факти вивезення людей з цих сіл (це типу така евакуація у свинособакію) до Бєлгорода. Інформації звідти дуже мало, бо звідти не випускають людей і там відсутній стабільний зв’язок. Я не знаю як прокоментувати цей жах і ті дії, які вчиняють рашисти. Це справді гірше за нацизм. Рашизм має бути засуджений на трибуналі і заборонений у всьому світі!
А ще московити нищать сільськогосподарську техніку, особливо на Харківщині. Щоби ми не могли після перемоги відновити сільське господарство. Тактика випаленої землі, нічого нового. На інше – вони просто не здатні.
Рашисти розтрощили у Василівці на Запоріжжі в садибі Попова багато цінностей, частину з яких викрали, зокрема, і мармуровий унітаз ХІХ століття. До речі, до того його викрадали більшовики під час вторгнення Україну, але згодом цінність повернули на місце. Коротше, часи ідуть, а ординський менталітет – стабільний.
Тривають протести в окупованих містах Херсонщини та Запоріжжя, попри репресії московитських військ. Протестує Бердянськ, Мелітополь, Херсон та Нова Каховка., попри викрадення людей та активістів. Викраденого мера Мелітополя Івана Федорова вивезли до Луганська, а в Бердянську зник священник ПЦУ Олег Ніколаєв. Дякую всім, хто чинить опір окупанту, незважаючи ні на що!
Ну а премію дарвіна знову отримує ППО НАТО, зокрема, румунські, які не помітили московитський БПЛА “Орлан-10” і дали залетіти вглиб своєї країни на 100 км. Московити схоже мацають захист НАТО на предмет розвідки та можливого ракетного удару. Поки що натівська безпека викликає серйозні занепокоєння…
Вітаю наших військових і захисників з Днем добровольця! Дякую за те, що Ви робите для захисту України!
Дякую ЗСУ, НГУ, теробороні, волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам за ще один прожитий день. Допомагаємо армії та підтримуємо один одного.
Віримо в себе, віримо в людей і віримо в Україну!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії