Харків. Хроніки атаки на місто, день 33-й (28.03.2022)

Достатньо складно описувати рутину, точніше однотипні за характером з невеликими відмінностями дні, які проходять за приблизно однаковим сценарієм обстрілів житлових кварталів – десь потрапить у будівлю, десь вдарить поруч. Тому я чудово розумію, що мої хроніки стають малоінформативними щодо стану речей у Харкові.
Один із пошкоджених житлових будинків у Харкові. Уламки прошили стіни наскрізь. Автор: Сергій Петров, ліцензія CC BY-SA 4.0
Один із пошкоджених житлових будинків у Харкові. Уламки прошили стіни наскрізь. Автор: Сергій Петров, ліцензія CC BY-SA 4.0
По-перше, вечірній ракетний удар. Туди вже били (до речі, поруч школа), але не влучили. Цього разу так само, хіба що домоглися руйнування фасаду. Сенс ударів по тому місцю зрозуміти важко – от шоби шо? Хіба що зруйнувати пам’ятку архітектури та “денацифікувати” чергову школу, яка і так вже двічі потрапила під роздачу.
Загалом сьогодні кількість московитських обстрілів була трохи більшою за вчорашній день. Після вечірньої активізації орки таки заспокоїлися. Заспокоїлися до ранку. Зранку була активізація – очевидно під перемовини, але їх відклали аж до завтра і тому в середині дня активність стала падати, а вечір пройшов відносно тихо – кілька спалахів активності, трохи раніше ніж зазвичай, – і все.
Рашисти обстрілювали Північну Салтівку та решту Салтівки, Олексіївку, П’ятихатки, селище Жуковського, Обрій, ХТЗ та Нові Будинки. Коротше, як зазвичай. Так, є прильоти в житлові будинки. Також вчергове обстріляли дослідну ядерну установку “Джерело нейтронів” у П’ятихатках, пошкодивши будівлю. Подальше її руйнування (хоч там запаси міцності великі) може призвести до забруднення території навколо неї. Також під час обстрілу селища Жуковського та ХАІ прилетіло й на територію самого ХАІ – є пошкодження будівель навчального закладу. Ну от – тепер не лише Каразінському універу дісталося (інші пошкоджені – військові чи поліційні виші). Відомо про одну поранену внаслідок цього людину.
У Харкові внаслідок обстрілів, ракетних та авіаударів пошкоджені та зруйновані 1410 будівель, зокрема, 1177 житлових будинки, 69 шкіл, 53 дитячих садка, а також 15 лікарень. Комунальники продовжують ремонтувати пошкоджені мережі, міняють труби водогону. Це справжні герої тилу у Харкові!
А харківській кіт Степан, який зараз із його хазяйкою в Іспанії, зумів зібрати понад 10 тис. доларів на допомогу тваринам в Україні, зокрема, Миколаївському зоопарку. Респект і уважуха!
Свинособаки обстрілювали Дергачі, Чугуївський напрямок, а також Люботин. Палало 7 приватних будинків, одна людина загинула, ще семеро травмовані.
Сьогодні новин з області небагато. В Ізюмі та навколо нього тривають бої, наші тримають оборону, не дають московитам вийти на дорогу на Слов’янськ. Також на Харківщині збито ще одну пташку та безпілотник.
Міський голова Балаклії Іван Столбовий на свободі. Проте він пішов на співпрацю з окупаційними військами – будуть роздавати московитську гуманітарку, вирішувати проблеми відновлення комунальної інфраструктури. Очевидно, тому і не виходить на зв’язок. Як він заявив. Балаклія блокована і нам ніхто інший не допоможе. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов вже дав характеристику таким діям як державна зрада. Сам пан Столбовий – колишній комуніст, потім регіонал, а на останніх місцевих виборах обраний від Блока Кєрнєса “Успішний Харків”. Достатньо дивно, що він протримався стільки часу, особисто я думав, що він швидше здасть місто рашистам. Чекаємо на відкриття карної справи. Наврядчи можна засуджувати людей за те, що беруть гуманітарку в окупованому місті, але тут все залежить саме від позиції місцевої влади.
За даними міськради, в Маріуполі лишається близько 170 тисяч людей, частину примушують виїхати в московію. Також за їх даними, загинуло близько 5 тисяч мирних жителів, понад 200 дітей. Зрозуміло, що цифри дуже приблизні.
На Укртелеком сьогодні здійснено сильну кібератаку, через що для забезпечення критичної інфраструктури надання послуг населенню було тимчасово припинено. Через це не працювали, наприклад, у Харкові короткі номері виклику екстрених служб.
В Енергодарі сьогодні була акція на підтримку України із вимогою звільнити з полону заступника міського голови Івана Самойдюка. Натомість московити знайшли собі там гауляйтера – депутат міської ради Андрія Шевчика, яки очолив “совєт самоорганізациі горада”. Неважко здогадатися, що цей депутат від… бінго! від опездеже!
Смішне. Тим часом в колаборантській опездеже ніяк не вирішать чи вони розумні чи красиві. Спочатку опублікували повідомлення від рабіновіча, що діяльність партії призупинена, що це була партія миру, а зараз війна, що він як може допомагає Україні в Ізраїлі. Згодом, це повідомлення випиляли, а натомість поставили інше, що влада знищує демократію через призупинення партії і бла-бла-бла. Цю партію треба ліквідувати, а всіх членів детально перевірити на контакти та співпрацю з московитами. Всіх до єдиного членів!
Сьогодні у аж троє переможців у премії дарвіна (я навіть :
– московитські війська, які не тільки окопуються в Рудому лісі Чорнобильської зони, але ще й гасають на бронетехніці ним. Яке епічне самогубство! В радіоактівний пєопєл!
– якийсь рашистський “експєрт” у скаженої скабєєвої, який заявив, що московія несе великі втрати, а потім почав викручуватися, що не великі, але більші, ніж та щось планували. Дідусь Фройд заливається від сміху.
– бухий московитський воєн бурятського (чи хз якого) походження, який переплутав дорогу після прийняття на душу, звернув трохи лівіше, вийшов на наші позиції і потрапив у полон. Побільше би останніх випадків!
Дякуємо нашим військовим за захист України, допомагаймо силам оборони України, а також волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуємо психологічно один одного (війна не припиниться завтра чи через тиждень і треба бути готовими до довгого марафону). І знаємо, що все неодмінно буде Україна!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії