Харків. Хроніки атаки на місто, день 48-й (12.04.2022)

Сьогодні був дощовий день, через що інтенсивність московитських обстрілів міста загалом знизилась. Проте було чимало прильотів з достатньо широкою географією – як на півночі, так на півдні Харкова.

Дощова погода в Харкові трохи знизила інтенсивність обстрілів міста московитськими військами. Проте вони були, хвилями. Була вранішня активність московитів, потім спалах відбувся в середині дня, а от ввечері знову рашисти стали достатньо інтенсивно обстрілювати місто. При цьому цей спалах дивним чином “співпав” з новиною про затримання СБУ мертветчука. Пізній вечір неспокійний і схоже, такою буде вся ніч.

Пожежа в одному з ТРЦ Харкова внаслідок обстрілу московитськими військами. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Пожежа в одному з ТРЦ Харкова внаслідок обстрілу московитськими військами. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Сьогодні обстрілам піддавалися різні райони Салтівки, П’ятихатки, селище Жуковського, Олексіївка та Павлове Поле, Холодна Гора, Обрій, ХТЗ, Нові Будинки та південні околиці міста. Сьогодні чимало прильотів саме реактивної артилерії рашистів.

Через обстріли є пошкоджені та зруйновані будинки, є постраждалі та загиблі. Одна дитина, яка вчора була поранена під час обстрілу на Салтівці, на жаль, померла. Хлопчику було всього два рочки. Лікарі не змогли врятувати його життя. Вчора від обстрілів загинув тренер із дзюдо Олександр Акімов, який підготував майстрів спорту міжнародного класу (це перемоги на Чемпіонатах Європи чи Світу), а у ці часи – волонтерив, розвозячи ліки на велосипеді.

У передмістях ситуація не змінна – обстрілювали Дергачі та інші села громади, московити навіть обстріляли смт Бабаї, на південь від Харкова, де загинула одна людина, а ще двоє отримали поранення, Також не було тихо і на чугуївському напрямку. А от у Пісочині будуть вимикати примусово світло тим, хто порушує режим світломаскування.

Місто живе своїм життям. Запрацювала частина світлофорів на головних дорогах. А ще відкрилися навіть кілька ресторанів. Є люди, які навіть у таких складних умовах, на городах, що перебувають у зоні обстрілів, садять якусь городину. Харків’ян вже мало чим можна залякати.

Також обмежено запрацював і ринок “Барабашово”, хоча він кілька разів потрапляв під московитські обстріли і загалом є в досяжності артилерії окупантів. На ринку продаватимуть одяг, господарські товари та товари для ремонту.

З Екопарку Фельдмана сьогодні евакуювали ведмедів, корів та оленя. При цьому дехто з волонтерів, які займаються евакуацією тварин, критикують бездіяльність Фельдмана та навіть намагання з його боку завадити евакуації

З міста переносять виробництва деякі підприємства, зокрема, “Corum Світло Шахтаря” олігарха Ріната Ахметова переїхав на Волинь, а от інститут протезування – до Кропивницького.

За чутками, наші військові на підступах до Харкова мають деякі успіхи – спалили чергову партію техніки окупантів. Палена рашистська техніка – це завжди добре.

З області новин небагато. Тривають бої в районі Ізюма у бік Слов’янська, так само і на Барвінківському напрямі. І там, і там – без успіхів для московитів. При цьому в цій операційній зоні днями знову отримала на горіхи “славетна” 4-та гвардійська танкова Кантемирівська дивізія, втративши свою колону танків Т-80, якими збиралися прорвати українську оборону. Два з цих танків захопили українські військові.

У самому Ізюмі гуманітарна катастрофа: в місті лишається близько 15 тисяч людей, але там проблеми з харчами, немає електрики, води, тепла. Людей невеличкими групами все ж час від часу окольними шляхами вивозять з міста, але дуже малі групи і дуже рідко, оскільки місто окуповане і жорстко контролюється московитами. Взагалі на окупованих територіях в місцях розташування московитських військових (Вовчанськ, Великий Бурлук, Шевченкове, Куп’янськ, Дворічна) зв’язку немає жодного – його глушать станції РЕБ, щоби українське населення не могло передати дані про рух колон окупантів.

Так само московити обстрілюють й інші міста області: те ж Барвінкове, де одна людина загинула, а дівчина отримала поранення. При цьому триває евакуація з Барвінкового та Лозової.

Через грозу та негоду у ніч на вівторок частина населених пунктів у Лозівській та Первомайській міських громадах Лозівського району були знеструмлені. Також гроза налякала багатьох людей і там.

Важкі бої точаться і на північному фланзі зони ООС – Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна. Ці міста разом із Лисичанськом та Новодружеськом обстрілюють московити: є загиблі і поранені. Проте просування московити не мають. Така сама ситуація і на південному фланзі зони ООС – в районі Вугледара та Великої Новосілки.

У Маріуполі морські піхотинці з 36-ї бригади з’єдналися з азовцями. Це добре, бо разом воювати краще, ніж в різних частинах міста в оточенні. Щодо застосування хімічної зброї всі роблять заяви з обережністю і тут треба добре розуміти, що застосування хімічної зброї в Європі є чи не важким, ніж застосування ядерної зброї. Хоча, на думку деяких медиків, симптоматика схожа саме на реакцію на зарин. Також, за приблизними оцінками працівників міськради, у Маріуполі загинуло до 20-22 тисяч жителів внаслідок московитських обстрілів та авіанальотів на місто.

У Бучі вже знайдено понад 400 тіл вбитих та закатованих під час окупації міста рашистськими військами. Всього на Київщині вже виявлено понад 700 тіл загиблих. Ще понад 200 осіб – зникли безвісти. Кількість злочинів проти людяності величезна. І навіть Президент США Байден охарактеризував, хоч і непрямо, дії московитів в Україні як геноцид (“чи вчинить диктатор геноцид”). У політичному сенсі це важлива річ, бо смерті українців не марні. Московитське та білоруське політичне та військове керівництво піде саме за цією статтею, а це – довічне позбавлення волі.

Гарною новиною є те, що віктора мертвертчука, кума хла, одного з лідерів колаборантського руху в Україні і адвоката Василя Стуса, якого за співучасті мертветчука посадили у пермський табір, де Стус помер, Служба Безпеки України (Служба Божа) затримала при спробі втечі з України. При цьому мертветчук був у формі ЗСУ старого зразка (2015 року), типу він “патріот” і “свій”. Цікаво, а чого не в платтячку – чи гардероб його дружина полоумніца Аксана Марчєнка прихопила із собою? Або чого не у матросці, яку так любить хло, а також у якій збігав свого часу і Кєрєнскій з Гатчіни? Дві фотографії затриманого мертветчука породили купу фотожаб. От чого не займати українцям – так це вмінню посміятися і висміяти все і вся, навіть в умовах повномасштабної війни!

Із гарних новин: за інформацією одного з польських військових аналітиків, з бази зберігання у Любліні “зникли” десь із 100 танків T-72M1R (модернізований варіант до стандарту НАТО із тепловізійним прицілом). Прямо якась магія!

Також ЄС одноголосно погодив рішення про передачу Україні зброї. Багато і різної. Проголосувала і Угорщина. Загальноєвропейський напрямок ленд-лізу офіційно започатковано. А ще Зеленський відмовив Президенту ФРН Штайнмаєру у візиті до України, зокрема, до Бучі. Як на мене, перед поїздкою до України Штайнмаєр має з’їсти на камери свій план капітуляції України (отой “план Штайнмаєра”), а також покаятися перед українцями та всім цивілізованим світом за догоджання рашизму та Північному потоку-2. Тоді приїздити можна. В іншому разі його можуть очікувати акції протесту.

Канцлеру Шольцу в Україні раді, а Штайнмаєру – ні. Пам’ять у нас дуже довга. І “фрау Ріббентроп” Меркель ми не забудемо також.

Процес деколонізації розпочався і на Харківщині – міська влада Краснограда запустила процес перейменування вулиці Московської у місті і пропонує кілька варіантів нової назви – Волонтерського руху, Незалежності України, Незламності України чи Патріотів.

У Бєлгородській області московії знову неспокійно. У Бєлгороді знову зафіксували “хлопок” і щось задиміло. А біля міста Шебекіно (того самого, де ото нещодавно почали рити окопи) пошкоджено колію та міст (їх вигнуло вгору) через річку Нєжєголь на 32 кілометрі залізничної лінії Бєлгород – Вовчанськ – Куп’янськ (це біля самого кордону з Україною). Місцеві кажуть, що був “хлопок” і бахнуло добряче.

Через таку нервову ситуацію у прикордонній області місцева влада у Бєлгороді звернулася до мешканців записуватись до добровільних народних дружин. Тут все просто:

1. спроба рекрутувати хоч якесь чоловіче населення в армію на війну з Україною

2. створити щось подібне до української територіальної оборони, але все вийде у гірших традиціях совєтського ДНД.

Також на дорогах Бєлгородської області з’явились блокпости з червоними та російськими прапорами. Але виглядають вони, встановлені обабіч дороги, як барна стійка в якомусь клубі.

Хвилююсь я за сусідню Бєлгородську область, бо ж половина її – це етнічні українські землі, у т.ч. слобідських полків. Те ж місто Шебекине – козацьке, українське. З нього родом моя бабця, уроджена Ткаченко.

Спеціальну подяку від ЗСУ отримує московитський пропагандон Алєксандр Коц, який злив з географічною прив’язкою місце перебування танків Т-80 Кантемирівської дивізії, які потім наші і накрили в Ізюмському оперативному районі. Дякуємо за сприяння Збройним Силам України!

Сьогодні премію Дарвіна отримує московит, який не зміг вимовити слово “паляниця” та заявив, що це споруда із балок. Його затримали у Рівному з пакунком з невідомою речовиною, схожою на вибухівку. Найепічніше, що у нього був при собі ще й адмінпротокол, складений на нього ФСБ. Так що мова важлива і мова рятує.

Дякую за ще один день наших захисникам із ЗСУ, НГУ та Тероборони. Допомагаймо волонтерам. медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуймо психологічно один одного. Разом – ми сила, і разом переможемо!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії