Харків. Хроніки атаки на місто, день 49-й (13.04.2022)

Вже сім тижнів триває, не побоюсь сказати, героїчна оборона Харкова та життя великого міста в умовах постійних обстрілів московитських військ. Сьогодні обстріли були також інтенсивні, особливо вночі, зранку та ввечері.

Клуб
Клуб “6-й кут” після авіаудару по Харкову, березень 2022 року. Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

Після вчорашньої новини про затримання віктора мертветчука московити немов би сказилися – нещадно обстрілювали різні райони міста протягом ночі. Їх активність була і зранку, після чого дещо впала. Після цього відбувся спалах активності рашистів в середині дня, а також ввечері, що тривала аж до пізнього вечора. Через денну активність департамент цивільного захисту навіть звернувся до містян не виходити на вулицю через небезпеку обстрілів різних районів.

Найбільше під час московитських обстрілів діставалося різним районам Салтівки (багато – Північній та Східній), Обрію та ХТЗ, селищу Жуковського. Дещо менша інтенсивність була на П’ятихатках, Олексіївці, Лисій Горі та Нових будинках. Є зруйновані та пошкоджені будівлі, загиблі та поранені.

У приміській зоні обстріли тривали по Дергачах та найближчих селах громади та по смт Слатине. Також не було тихо і на Чугуївському напрямку.

Фактично місто існує в двох паралельних реальностях – північні околиці (крім Олексіївки) та Обрій – це райони, де не функціонують магазини через повну чи часткову відсутність електрики та небезпеку для персоналу і де виживання людей, які лишилися у підвалах будинків, залежить від гуманітарної допомоги волонтерів та решта частина міста, де життя поступово налагоджується – працюють супермаркети (з різним асортиментом продуктів залежно від району та мережі), ринки, магазини одягу, господарських товарів тощо, а також перукарні чи салони краси. У двох порівняно зонах в центрі міста, які постраждали від ракетних та авіаударів не працює нічого через зруйновані чи пошкоджені будівлі.

За інформацією міськради, у Харкові пошкоджено близько 1980 будівель, зокрема, понад 1670 житлових будинків та 75 шкіл (із 200 у місті, разом з приватними). Так, у 524 житлових будинках (це ті, які обстежені і які не перебувають під постійними обстрілами) пошкоджена покрівля. При цьому комунальники, частину покрівель вже полагодили і далі лагодять. Також продовжується ремонт мереж водопостачання, зокрема, все більше будинків стає з гарячою водою.

Зміни за сім тижнів великі – від відсутності хліба та навіть найпростіших продуктів – до їх повного достатку (звісно, асортимент ще менший, ніж в середині лютого), а також до працюючих кав’ярень та ресторанів. З другого боку, запуск, навіть обмежено, транспорту по місту поки небезпечний через постійні інтенсивні обстріли, які мають достатньо широку географію.

Сьогодні завершили евакуацію тварин, які лишилися живими з Екопарку Фельдмана. Операція, яка тривала багато днів зусиллями волонтерів, за допомоги благодійників і влади інших міст, завершилася. Разом з тим почалася евакуація коней з дитячо-юнацької кінно-спортивної школи у смт Мала Данилівка (центр Малоданилівської селищної громади), в якій розташований один з підрозділів Державного біотехнологічного університету (раніше – Харківська зооветеринарна академія).

А у Харківському дельфінарії вичерпуються запаси риби. І із закликом по допомогу вони навіть написали перший пост у соцмережах українською. Як на мене, дельфінарій у Харкові має бути ліквідований, а дельфіни повернені у їх природну стихію. Тримання їх в штучних умовах – це порушення прав тварин. Цікаво, а де GreenPeace? Чи це така сама імітаційна організація, як і Міжнародний Комітет Червоного Хреста?

Про успіхи наших військ особливо не говоритиму, але вони є і не вся інформація оприлюднюється. Звісно, жити під обстрілами – це випробування і ризик для життя, але наші військові роблять багато заходів для боротьби з окупантами. Відомо, що на Харківщині протягом дня збито 2 літачки – доліталися.

Що стосуються області, то тривають бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямку. Там московити кидають підкріплення, але наші мужні воїни стримують ворога і б’ють його разом з технікою. За інформацією прокуратури, внаслідок вчорашнього обстрілу Барвінкового загинуло троє людей (у т.ч. 16-річна дівчина), ще одна людина поранена. Триває евакуація з Барвінкового та Лозової. З Барвінкового людей закликають виїхати. Так само і з Донецької та Луганської областей, щоби дати нашим військовим оперативний простір та свободу дій у боротьбі з московитами.

Тривають бої за Рубіжне та Попасну, біля Сєвєродонецька, але без успіхів для московитів. Так само вони не мають успіхів і в напрямку Вугледара та Великої Новосілки, хоч і накопичують резерви.

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя триває жорсткий пресинг населення. У Хкрсоні створена катівня, типу донецької “Ізоляції”, бізнес на цих теренах примушують платити “данину”, а ще планують приєднати як якусь “таврійську губєрнію” до окупованого Криму, оскільки з ХНР у них не вийшло і органи місцевого самоврядування не пішли на співпрацю з окупантом.

Проте, як повідомляє, Головне управління розвідки МОУ, у Мелітополі за останній місяць “зникли” десь із 70 московитських окупантів під час нічого патрулювання міста. Цікаво, а як вони могли анігулюватися у просторі і часі, га?

В Івано-Франківську позбавилися всіх колонізаційних назв. Так, вулицю Чехова називали Героїв Харкова. Дякуємо, звісно! Але не обійшлося і без лютої фігні – вони в пакеті перейменували і вулицю Рєпіна, відомого українського художника, родом з Чугуєва. Коротше, Марцинків та депутатський корпус міської ради Івано-Франківська отримують відзнаку “дебіли дня”! Ну тому що вони реально дебіли!

Ще однією організацією, яка показує свою непотрібність, стала ОБСЄ. Вони не лише заявили, що з 1 квітня не можуть вважати БССР стороною конфлікту, але й не зафіксували систематичних нападів проти цивільного населення України. І це після визнання багатьма лідерами країн світу факту геноциду в Україні з боку московитів. Вся система міжнародної та європейської безпеки зламалася. Її треба зносити і будувати заново.

Не спокійно і в Курській області московії – там обстріляли, за словами місцевого губєрнатора, КПП на кордоні з Україною (в якихось диких єбєнях). До речі, як виявилося з дописів самого сабжа-губєрнатора – він ще той побєдун. Бореться з таємною силою і всіх перемагає. А от в самому Курську в одному з дворів великий шматок двору підшов у тартарари – він розчинився у дірці, на дні якої шумить вода.

До речі, то типова московитська провокація, після якої навіть оголосили заяву, що у разі, якщо такі провокації з боку України продовжуватимуться, то московія завдасть ударів по центрам управління, чого вона досі не робила. Да??? А зруйновані будівлі Харківської та Миколаївської ОДА, а купа знищених адміністративних будівель в різних містах і селах України? Але ж то московити – що від їх брехні ще хотіти.

У Держдумі московії занепокоєні тим, що на окупованих московитами українських територіях діти погано або взагалі не знають московитську мову. І це мова йде про Харківщину, Луганщину, Херсонщину та Запоріжжя, які вважаються московитомовними регіонами. Для цього дітей відправлять у спецтабори для вивчення мови (та ідеологічного промивання мізків).

Гарні новини з акваторії Чорного моря. Рускій воєнний карабль, флагман Чєрноморскава флота московії ракетний крейсер “москва”, який був посланий нахуй, все-таки відправили точно за ареою – нахуй. ЗСУ довбанули двома Нептунами (щоби вже гарантовано), які нарешті прийняли на озброєння (у 2022 році, замість 2019, як планувалося при Порошенку), і тепер “москва” горить (як символічно!). ситуацію ускладнює штормова погода. На московії заявили, що “здетонував боєзапас”, караблік отримав серйозні пошкодження, а екіпаж евакуювали. Тим не менш, помста за острів Зміїний подається у холодному вигляді. Схоже, крейсер надовго тепер буде ремонтуватися, ну якщо не потоне…

Сьогодні премія дарвіна відправляється:

– до аксани марчєнка, яка для того, щоби звернутися до Ердогана з приводу затримання її чоловіка-колаборанта, перевдяглась в якийсь палений мусульманський образ “Наташи”. Гарна спроба, але ніт – тут з постановкой така сама ситуація як і у міши “сумнопикого” добкіна по життю – “всьо фігня, давай по-новой”. Мережа вибухнула великою кількістю фотожаб. І на додачу до того, в московії вустами пєскова самого мертветчука кинули напризволяще.

– до президента франції Емануеля Макрона (якого в Україні часто називають поза очі “мікроном” – через його боягузницьку позицію), який заявив, що українці та московити “братські народи” і що в Україні немає геноциду. Really? Гарне братерство, нічого не скажеш! Приблизно таке, як між французами та англійцями у часи Столітньої війни, чи між французами та німцями від часів німецько-французької війни 1870-1871 років, під час Першої та Другої світових воєн. Оце братерство так братерство! Ще один “штайнмаєр”, прости Господи!

Віримо і довіряємо ЗСУ, НГУ та теробороні! Допомагаємо волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуємо один одного! Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії