Харків. Хроніки атаки на місто, день 61-й (25.04.2022)

Сьогодні обстрілів московитів порівняно з неділею побільшало, хоча якщо порівнювати з днями гарячої фази, то день був більш-менш спокійним. Також їх інтенсивність нерівномірна по різним районам. Проте зростає кількість обстрілів приміської зони (особливо населених пунктів Дергачівської міської, Малоданилівської і Золочівської селищних громад). На південному-сході області тривають запеклі бої.

Кількість обстрілів московитів у понеділок збільшилась у порівнянні з попереднім днем, проте можна констатувати, що день був відносно спокійним. Крім того, загальна інтенсивність також була невеликою. Найбільша активність обстрілів московитів була вночі та зранку, вдень їх було не так багато і лише надвечір відбулась невелика активізація рашистів. Найбільше обстрілювали Північну та інші райони Салтівки. Меншою мірою – П’ятихатки, Олексіївку, ХТЗ та Нові Будинки. Проте навіть в умовах такого відносного спокою внаслідок обстрілів є зруйновані та пошкоджені житлові будинки, було поранено 4 людини.

У приміській зоні обстрілів багато, при чому в різних громадах на північ і північний захід від Харкова. Обстрілювали Дергачі та інші населені пункти Дергачівської міської громади. Найбільш складна ситуація у населених пунктах, які найближче до лінії зіткнення – смт Прудянка та Слатине, с. Безруки та інші. Є пошкоджені будинки, є проблеми з газом. Водночас, у Слатиному відновлюють електрику, якої тут не було ще з березня. Внаслідок обстрілу с. Безруки загинуло троє людей, ще одна людина в в населених пунктах Дергачівської громаді дістала поранення Також дісталося під час обстрілів смт Золочів, де внаслідок обстрілу загинула жінка, а ще двоє людей дістали поранення. Також було обстріляно села Турове та Калинове, в яких пошкоджено житлові будинки та є руйнування сільськогосподарських будівель. Всього протягом дня у Золочівській селищній громаді поранення отримали 4 людини. Також обстрілам піддавалося село Коробочкине Чкаловської селищної громади на т.зв. Малинівському плацдармі.

Ситуація в місті відносно спокійна. І мені складно щось додати ще, бо все достатньо стабільно і статично. Водночас, в останні дні збільшилася кількість ДТП. Найбільш епічним було сьогоднішнє ДТП. коли автівка в’їхала у бетонний блок блок-посту і зачепила ще один автомобіль. Звісно. від сильного удару її добряче розкурочило і, дуже схоче, що вона не підлягатиме тепер ремонту.
В районі Ізюма та на Барвінківському напрямку ідуть складні бої. Судячи з повідомлень Генштабу, на Барвінківському напрямку ми зупинили наступ московитів та трохи їх відкинули (Дібрівне – Нова Дмитрівка) , а ще ніби десь зайшли у фланг групі, що наступає на Барвінкове (інформація про село Заводи Оскільської сільської громади (поблизу Ізюма) від журналіста Андрія Цаплієнка). Важкі бої тривають і в напрямку на Слов’янськ. А поблизу Балаклії наші військові збили ще один анало говнет Су-34, пілоти катапультувалися.
За неперевіреною інформацією, якийсь “бадабум” стався в окупованому Ізюмі з боєкомплектом, що був біля штабу московитів. А в Кремінній, за даними Луганської ОДА, вибухнув газ у приміщенні міської ради, коли була нарада “народного мера”, призначеного окупантами. із силовими структурами. Кажуть, що нібито ніхто не вижив.

На окупованих територіях Харківщини ситуація складна. У Вовчанську невідомий стан міського голови Анатолія Степанця – є неперевірена інформація, що він хворіє та переніс інсульт.

Крім того, за інформацією з моїх джерел, всіх медиків у Вовчанську московити під страхом розстрілу мобілізують для надання допомоги на фронті для своїх військових, навіть студентів Вовчанського медичного коледжу. Ситуація з медиками в окупантів настільки патова, що вони тупо забрали всіх, хто має хоч якусь медичну освіту та знання.

Крім того, у Вовчанську та громаді запроваджено в обіг рублі, працює московитський зв’язок і банки. де міняють гривні і долари на рублі. Електрики та зв’язку немає, продуктів немає. Більше того, гуманітарну допомоги, яку возять московити, вони насправді не роздають: приїхали в якесь село – зробили низку фоточок. показали людям “фігвам” (дулю) і поїхали далі робити пропагандистські матеріали які вони добрі і надають допомогу. Разом з цим, рашисти дозволяють людям раз у 5-7 днів (не знаю як вони це контролюють) їхати до міста Шебекіно (Бєлгородська область) на закупи продуктів. Настрої у Вовчанську до окупантів загалом негативні, приунили і ті, хто хотів приходу московитів.

У Борівській селищній громаді є московитська техніка, немає зв’язку, води та електрики. Люди виїжджають на високі місцини, щоби спробувати зв’язатися з рідними. Також московити починають контролювати і прослуховувати зв’язок, а тому людей просять не говорити прямо на теми, пов’язані із ставленням до окупантів, переміщенням техніки тощо.

Важкі бої ідуть в зоні ООС – поблизу Лимана, за Рубіжне, Сєвєродонецьк та Попасну. На жаль. наші військові змушені були відійти з смт Новотошківське біля Попасної, яке майже повністю зруйноване. Так само московити штурмують в районі Авдіївки та Мар’їнки, Великої Новосілки на Донеччині, а також в напрямку Гуляйполя на Запоріжжі. Наші військові стримують атаки рашистів.
На Херсонщині було звільнено ще 5 населених пунктів і наші військові все ближче і ближче підступаються до Чорнобаївки.

Ракетні удари завдаються по залізничним вузлам, щоби не дозволити швидко доставити військову техніку та боєприпаси від наших західних союзників на фронт. Обтрілювали залізничні Вузли Жмеринки та Козятина на Вінниччині (загалом 5 людей загинуло, ще 18 дістали поранення) та район Здолбунова на Рівненщині і Коростеня на Житомирщині.

А от в кількох випадках до корегування ракетних ударів по підприємствам “Укроборонпрому”, за даними СБУ, причетні теперішні чи колишні працівники цих підприємств. Яка несподіванка! Шкода, що у нас такий брак робітничих спеціальностей, що про внутрішню безпеку часто не думають…

У Херсоні окупанти вигнали всіх працівників Херсонської міської ради, заявивши, що тепер вони не зацікавлені в їх послугах, і зняли з будівлі державні прапори України. Також московити наказали покинути жителям смт Велика Олександрівка на Херсонщині населений пункт, інакше застосують щодо них примусову депортацію.

Надзвичайно неспокійний день на московії. По-перше, влада Бєлгородської області стверджує, що було обстріляно села Нєхотєєвка (біля пункту пропуску на кордоні) та Журавлівка (поблизу Нєхотєєвки). В обох селах є пошкоджені будинки, а в Журавлівці двоє людей отримали поранення. Звісно, в обох випадках було звинувачено українських військових.

А от у Брянську день видався дуже вогненним і гарячим. Ще вночі спалахнула нафтобаза нафтопроводу “Дружба” та паливна база на військовому складі і арсеналі. при чому пожежі настільки сильні, що їх не могли приборкати весь день. Крім того, пожежі спалахнули вдень на м’ясокомбінаті та складах Агропрокомплект. Крім того, школярів, дітей з дитсадків відправили по домівках через напружену ситуацію в місті. В Уссурійську на Далекому Сході московії сталася велика пожежа на авіабазі. а у Підмосков’ї cпалахнув торговельний центр “Шєлковий путь”.

Смішне. 3,5 тони коксу не дісталися московії, оскільки їх виявили у вантажі в естонському порту Мууга. Журбинонька для московитської еліти та черговий провал чи то дипломатії чи щось чого (ну московити люблять возити кокс дипломатичною поштою).

Премію дарвіна сьогодні отримують ФСБшники, які затримали (схоже, московитських неонациків) нібито групу українських терористів з підробними українськими паспортами, які планували вбити московитського пропагандона Соловйова, але в одній з книг. які ФСБшники знайшли в дарувальному підписі стався “ексцес виконавця”. Там хтось реально написати “Подпись неразборчива” – тобто без задньої думки переписав текст. хоча цей фрагмент був про інше. Коротше, якість кадрів на московії стає все гірше і гірше…

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії