Харків. Хроніки атаки на місто, день 77-й (11.05.2022)

Майже весь день було тихо, але ввечері таки було кілька прильотів по Харкову. По приміській зоні обстріли були, при чому навіть із застосуванням авіації. У Харків повертаються люди, через що сьогодні багато заторів на вулицях.

Сьогодні весь день було тихо – обстрілів не було. Але аж до вечора, коли таки кілька обстрілів міста московити здійснили. Прилетіло на північні околиці міста – Велика Данилівка, селище Жуковського.

Журналіст оглядає зруйнований будинок на Північній Салтівці в Харкові. 6 травня 2022 року. Фото Наталії Зубар, CC BY 4.0.

З просуванням українських військ на північ тепер рашисти обстрілюють приміські села, в основному щойно звільнені. Обстрілюють обидвоє Тишків, Циркуни, Руську Лозову, смт Прудянку та Слатине, а також Дергачі та смт Малу Данилівку. Ввечері московити обстрілювали ці території із застосування запалювальних боєприпасів.

Також сьогодні з літака некерованою ракетою рашисти обстріляли поле біля села Новий Мерчик Валківської міської громади. Ракета потрапила у трактор в полі під час посівної. Тракторист з опіками доставлений до лікарні. Це ж треба – здійснювати вильоти авіацією, щоби знищувати сільгосптехніку у полі… Але московити і на це підуть, бо їх мета таки організувати голод в Україні і світі, щоби західні країни пішли їм на поступки.

Ввечері рашисти обстріляли околиці міста Люботина, центру Люботинської міської громади. Пошкоджено газогін – спалахнула пожежа.

Офіційно підтверджено Генштабом звільнення селища Питомник Дергачівської міської громади. На північ від Харкова тривають бої.

Харків поступово відходить від постійних обстрілів. Відразу як стало тихо до міста почали повертатися люди – сьогодні на в’їзді до міста було велике скупчення машин, а на головних вулицях вже затори, головним чином через блокпости.

Попри активне повернення людей, повертатися на зовсім, як на мене, ще зарано. Я би почекав ще до кінця місяця – ще 2-3 тижні. Це з одного боку.

З другого, багато комунальних комунікацій пошкоджені, лінії електропередач поблизу Харкова зруйновані, а тому цей час необхідний, щоби бригади ремонтників могли їх відремонтувати і у Харкові не було би комунального колапсу через надмірні навантаження на систему. Комунальники працюють щоденно, але треба розуміти, що масштаб пошкоджень колосальний.

Приміром, кілька днів не було газу в смт Рогань, селі Мала Рогань та селищі Докучаєвське, а також навколишніх селах через ремонт пошкодженого газогону, На деяких околицях міста останні кілька днів вимикають електрику саме для проведення ремонтних робіт на лініях електропередач.

Приїхати – перевірити стан помешкання, взяти якісь речі, – це цілком ок. А от повертатися на зовсім і на мою думку, і на думку обласної влади, ще трохи зарано. Мабуть, всі подумали, що із запуском транспорту життя повернеться до минулого, але не певен. Деякі тролейбуси пошкоджені, значна частина трамваїв справді знищена, Чимало автобусів або служать на військо, або знищені під час обстрілів міста. Ну і, видається, що в деякі райони міста транспорт не буде ходити все одно – через загрози обстрілів.

Що стосується ситуації загалом, то польову артилерії здебільшого відсунули від міста на достатню відстань, щоби не завдавала великих руйнувань, але необхідно ще кілька звільнених населених пунктів (тобто підійти ще ближче до кордону), щоби повністю убезпечити Харків. Що стосується, РСЗВ, то дострілити можуть, але це вже не буде так часто, як у перші 1,5 місяці. Хоча хто зна тих московитів.

Сьогодні відбулася в онлайн-режимі сесія міськради. По-перше, ухвалили рішення про засудження московитського вторгнення до України. При цьому, це засудили депутати навіть ОПЗЖ та партії Шарія. До речі. фракція останньої припинила своє існування через смерть одного з депутатів з природних причин, а інша припинила через вихід 16 з 19 депутатів з неї. Не вийшли з фракції Андрійко Лєсік (відомий колаборант, за нього живого або мертвого пропонують винагороду 100 тис. грн) та Денис Невядомський. А ось ватний клоун Родзінський (ну той, що під час ковіду одягав маску на очі) заявив, що він вийшов з фракції ОПЗЖ на пів шишечки, але його заяву Тєрєхов не зачитав. От 16 депутатів утворили депутатську групу “Відновлення України”. Дякуємо, але краще без вас. Більше того, всіх депутатів ОПЗЖ треба перевірити СБУ разом з активною громадською щодо фактів співпраці з окупантами, зокрема, і щодо періоду до 24 лютого 2022 року.

Також на сесії міської ради перейменували 4 топоніми: Московський район на Салтівський (у 2015 році під час декомунізації не вистачило політичної волі), Московський проспект на Героїв Харкова, Бєлгородське шосе – на Харківське, а Бєлгородський узвіз на вулицю Героїв рятувальників. Коротше, звичайна зацикленість міської влади на Харкові і творення спільності “харьковчан” бєз роду і племені, без ідентичності. Хоча ні, єдина ідентичність – приналежність до місця проживання, але проживання – це в сучасному світі явище тимчасове.

Ну і також Харків розірвав побратимські стосунки з москвою, санкт-петербургом, Бєлгородом, Нижнім Новгородом та Новосибірськом.

Міська влада планує замість трамваїв пускати електробуси. Спірне рішення. Хоча би тому, що на завантажених маршрутах спарки дають більшу пасажиромісткість, а дорожча вартість дешевша в обслуговуванні – не потрібно час від часу міняти акумулятори і т.п. Звісно, утримування рейок також не дешеве, але трамваї більше перевозять людей, ніж електробуси. Наявність виділеної лінії позбавляє їх від необхідності стояти у заторах. Коротше. нічого нового – на догоду розширенню доріг міська влада знищує трамваї у той час, як Європі трамвайну мережу навпаки розбудовують. Знищують трамваї також ще в одній країні – московії. Це не про приналежність до країни, це про приналежність до певних ідей і смислів у ватній голові міського голови Терехова.

Я вже мовчу про те, що за час функціонування нового мовного закону Терехов так і не спромігся говорити українською. На відміну від нього, кернес хоч намагався це робити, а терехов свідомо ігнорує. Мова не на часі? Якраз на часі, якщо зважити, що української у спілкуванні з людьми стає більше. Але не тільки Терехов це ігнорує, ігнорує багато продавців в магазинах, які за законом мають обслуговувати українською, а вже потім за погодженням з клієнтом. За час війни мовна ситуація у місті відкотилася у публічній сфері, але покращилася у побутовій. Ось такі вони парадокси Харкова.

У місті затримали поліціянта, який фотографував важливі адміністративні будівлі та будівлі правоохоронних органів за завданням ФСБ і таким чином корегував обстріли та авіаудари по Харкову.

У Харкові, за даними міськради, пошкоджено та зруйновано внаслідок московитських обстрілів 2 907 житлових житлових будинків – це понад третину житлового фонду міста (з понад 8 тисяч). За квітень – травень ремонтні бригада виконали ремонт 96 покрівель житлових будинків. Звісно, більшість будинків мають вибиті вікна чи незначні пошкодження, які можна відремонтувати. Гірша ситуація на Північній Салтівці, різних районах Салтівки (в околицях міста), Обрії, П’ятихатках та селищі Жуковського, де багато сильно пошкоджених чи частково зруйнованих будинків, ремонт яких буде проблемним. Особливо катастрофічна ситуація на Північній Салтівці та першому ряді будинків по вулиці Бучми (це вже мікрорайонна номерна Салтівка, на кордоні з Північною Салтівкою) – там чи не всі будинки мають сліди від пожеж, а багато з них серйозні пошкодження. Чимало приватних будинків зруйновано на Великій Данилівці. Такі от невтішні наслідки 77 днів постійних обстрілів міста. Інше питання – чи люди будуть готові жити в цих районах, які дуже близько до кордону – чи готові погодитися на такий ризик.

У приміській зоні проводяться слідчі дії щодо воєнних злочинів московитів. Так, знаходять тіло під час розбирання завалів на Північній Салтівці та у ближчих до неї мікрорайонах Салтівки, у гаражних кооперативах в цьому районі. У селі Степанки Вільхівської сільської громади знайдено мертвими 3 людини, чий будинок рашисти розстріляли з танку. Також прокуратура опитує потерпілих зі звільнених сіл на північ від Харкова, опитує свідків воєнних злочинів окупантів.

На південному сході області українські військові тримають оборону на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Сьогодні московити обстріляли територію Лозівської міської громади (смт Краснопавлівка) – внаслідок цього загинув один чоловік.

На окупованих територіях московити посилюють глушіння мобільного зв’язку. Більшість міст і сіл без світла, де-не-де його вдалося відновити. З території Борівської селищної громади частину окупантів перекидують на Сєвєродонецький напрям – там московитів поменшало.

У Куп’янську на Харківщині триває спротив окупантам – поширюють патріотичні листівки, одна з яких містить погрози московитам, що за ними стежать.

Важкі бої тривають в районі Лимана, Сєвєродонецька та Білогорівки (московити закріпилися на правому березі Сіверського Дінця, як повідомляє Генштаб, а наші військові намагаються їх вибити з цього плацдарму, бо це загрожу оточенням Сєвєродонецькому угрупуванню наших військ. Дорога з Бахмута на Сєвєродонецьк прострілюється рашистами.

На інших напрямках в Донецькій та Запорізькій областях ідуть бої. Також постійно московити обстрілюють Гуляйполе та Оріхів. У Маріуполі ситуація критична – “Аховсталь” щоденно обстрілюють з артилерії, бомблять з літаків, наші воїни тримають оборону на межі людських можливостей. Головна мета – вивезти поранених військових та цивільних, які там лишилися.

Херсонські гауляйтери звернулися до хла щодо приєднання Херсонської області до московії, а саме хло на одній із нарад заявило про необхідність перенавчання вчителів з “Донецької та Луганської областей” – ні тобі т.зв. “ДНР” чи “ЛНР”, а отак – області.

З позитивного. Під час будівництва фортифікаційних споруд в районі Одеси 126 бригада тероборони ЗСУ знайшла античні амфори, які даються приблизно 4-5 сторіччям до н.е. Знахідки передали до Одеського археологічного музею. Інколи можна несподівано зробити цікаві наукові відкриття.

Непокійно на московії – Бєлгороді знову протягом дня чули хлопи і навіть бачили задимлення. Крім того, Бєлгородський губєрнатор стверджує, що українські війка обстріляли село Солохі Ьєлгородської області, недалеко від кордону з Україною та поблизу смт Борісовка. За даними тамтешньої влади, одна людина загинула, 6 поранено, пошкоджені житлові будинки, нібито згорів свинарник.

Ну а премію Дарвіна отримує невідомий московитський офіцер, який так боявся випустити зброю з рук, що заснув з автоматом, який не поставив на запобіжник, і уві сні застрелився. Цю історію переповів один з рашистських полонених. Звісно, є сумніви у правдивості історії. Але так чи так – але премія дарвіна знайшла героя.

Віримо і підтримуймо наших військових, віримо в ЗСУ, НГУ, Тероборону. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії