Харків. Хроніки атаки на місто, день 78-й (12.05.2022)

Перемикач мов

За весь день по Харкові московитами був зроблений один обстріл – по території аеропорту.

По іншому району міста, дуже я знаю, обстрілів не було. Важливість стрілянини у північних передніх там постійні обі, є загиблі. поранені і там реально небезпечно. Найбільше раші утюжать щойно звільнені від них території. На півночі тривають бої. До міста повертаються багато людей, але разом з цим багато інших логістичних проблем.

Журналіст оглядає зруйновану Північну Салтівку. 6 травня 2022 року. Фото Наталії Зубар.

День пройшов тихо. Справді тихо. Хотілося би написати, що московити взагалі не обстрілювали місто, але один обстріл був – по території аеропорту, про що відзвітували правоохоронні органи. Руйнувань та постраждалих ніби немає, горіла трава. Хоча рятувальники відзвітували про 2 пожежі, внаслідок однієї з них пошкоджено 2 тролейбуси.

Все, що зараз чують харків’яни, – віддалена робота наших хлопців – “богів війни”.

Складна ситуація з обстрілами. Постійно московити обстрілюють всі північні передмістя Харкова, особливо щойно звільнені чи прифронтові міста, містечка та села: Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Питомник та Руська Лозова. В Циркуни не пускали сьогодні навіть волонтерів через небезпеку для цивільних . Наскільки мені відомо, там великі проблеми з гуманітарною ситуацію. Люди банально просять хліба. При цьому там небезпечно ще й через те, що всі околиці заміновані. У звільнених місяць тому населених пунктах краще не відходити вбік від перевіреної дороги. На північ від міста тривають бої. Московити кидають всі сили, які вони залишили тут, на те, щоби не допустити повного відтіснення по всій лінії фронту до державного кордону, звідки польова артилерія не діставатиме навіть північні передмістя. Тому зараз обстрілів Харкова немає, не до цього їм зараз.

Так само рашисти обстрілюють і смт Прудянку, Слатине, село Безруки, а також Дергачі та Малу Данилівку. Сьогодні по Дергачам та Малій Данилівці працювала реактивна артилерія окупантів. Внаслідок обстрілу в Дергачах численні руйнування, зокрема, пошкоджені будівлі гуманітарного штабу, будівля гуманітарного штабу, РАЦСу, зруйнований харчоблок Дергачівської лікарні, частина поліклініки разом з рентгенологічним кабінетом, від вибухової хвилі постраждало відділення швидкої допомоги. Загинули дві людини, ще чотири (двоє з них – медики) – поранені.

Обстріли не припиняються і по Золочівській селищній громаді: смт Золочів, селам Уди, Світличне та Олександрівка. Так, у Золочеві пошкоджене майно підприємств, в Удах руйнування житлових будинків та деревообробного підприємстав, у Світличному зниено медпункт, а Олександрівці є зруйновані та пошкоджені житлові будинки, а також пошкоджена будівля старостату.

До Харкова повертаються люди. Багато людей. Через це на головних дорогах трапляються корки (недостатня кількість працюючих світлофорів), є ДТП з важкими наслідками (загиблими). Укрзалізниця зараз намагається додати потяги до Харкова через шалений попит. Але! Відсутність обстрілів кілька днів не означає, що стало безпечно. У своїх хроніках я писав, що на початку квітня ситуація стабілізувалася із обстрілами, але таке затишшя було лише тиждень – півтора, і потім знову почастішали обстріли різних районів міста. Так, зараз в основному московитів відсунули від міста на таку відстань, що вони можуть лише з РСЗВ бити, але вони все одно кілька разів на день так робили. А більше людей, які частіше перебувають на вулиці, – потенційно більше жертв. Я не лякаю, я просто попереджаю, що розслаблятися ще дуже рано. І оті 2 пошкоджені тролейбуси говорять про одне – скупчення людей на зупинках транспорту може призвести до багатьох жертв, якщо московити обстріляють з реактивної артилерії, а вони можуть.

Якщо приїхати у Харків у місто – то перевірити свою домівку, якщо вона у безпечному районі, взяти речі і поїхати назад. З поверненням я би почекав ще до кінця травня – початку червня, мінімум. Якщо у Вас є діти, то не поспішайте в жодному разі, навіть, якщо живите в центрі чи на півдні міста.

Так само проблеми з комунікаціями. Вони реально зношені війною. Не знаю, чи витримають такий потік людей. Комунальники, звісно, ремонтують. Активно міняють магістральні труби в різних районах міста. А от міський голова Терехов розкритикував АТ “Харківобленерго” через їх часто бездіяльність, що комунальники часто самі ремонтували пошкоджені лінії. Електрики “Харківобленерго” не хотіли, каже виїжджати, в супроводі військових на місця аварій (хоча, по людські розумію – страшно). Саме тому в деяких районах (і безпечних, що цікаво) не було ще кілька днів тому електрики, понад 2 місяці. Як зараз – не знаю. Звісно, про Північну Салтівку тут не йдеться, бо там розбиті внутрішньодворові підстанції. Тут зараз відновити у безпечних районах, щоби місто мало достатньо електрики, бо деякі високовольтні лінії електропередач пошкоджені через бойові дії.

У місті все серйознішою проблемою стає гуманітарка: ходити за нею стає все більшим квестом. Навіть, якщо прийти відразу після завершення о 6-й комендантської години не факт, що отримаєш. Таке враження, що люди займають ще з 2-3 години ночі чергу. (комендантська година? ні, не чули). Черги просто нереальні. При цьому люди накручені через багатогодинне стояння у черзі. Тут владі треба не розповідати про проєкти, як вони побудуть нові квартали і дадуть житло, а займатися розширенням кількості пунктів видачі гуманітарної допомоги, кращої організації їх роботи (о так, це також велика проблема). Ну, про облаштування бомбосховищ на всяк випадок – я мовчу, бо міська влада та міський голова Терехов на це просто забили великий болт, а як має виглядати нормальне укриття продемонстрували фіни.

Це я до чого: відносний спокій у місті може змінитися незадоволенням бездіяльності влади. І тут не врятують жодні мегапроєкти, бо людям, по-перше, треба якось вижити, а, по-друге,якщо знову будуть обстріли, то багато хто знову піде в необлаштовані укриття.

Разом з тим, відкривається все більше кіосків, кафе та ресторанів. З південного передмістя вже курсують автобуси, запускається автобус до Харкова з Чугуєва (ціна 50 грн, порівняно з 20 лютневими). Частково приватники запускають автобуси і по місту. Звісно, інтервали великі, але для початку цього достатньо. Ніби міська влада з понеділка планує запустити обмежено транспорт у місті. Хоча, масовий запуск транспорт, як на мене, ще рано. Саме через небезпеку обстрілів рашистів з РСЗВ. До речі, за даними міськради знищено 50% парку трамваїв, частина тролейбусів також пошкоджена чи знищена. Коротше, життя поступово налагоджується…

Через обстріл у ніч на четвер газогону поблизу мит Коротич без газу лишилося 17,5 тисяч абонентів, зокрема, у місті Люботин, смт Високий, Покотилівка, Коротич, селищі Рай-Оленівка, селі Березівка.

У звільнених населених пунктах важка гуманітарна ситуація: потрібні продукти, ліки, багатьом потрібний огляд медиків (у нас же люди люблять терпіти до останнього – традиція така). Ці проблеми, як можуть, закривають здебільшого волонтери, звісно допомагає і обласна влада. Але от повертатися туди ще зарано. Особливо, туди, де від лінії фронту менше 10-15 кілометрів. Не лише через обстріли, але й через міни.

Вчора я писав, що у Степанках Вільхівської сільської ради знайдено тіла трьох людей, які розстріляні московитами з танку. Виправлюсь, що жертв насправді чотири. Всі тіла ексгумовані, проведені необхідні слідчі дії на місці трагедії. Такі випадки непоодинокі. Відомо, що московити залякували людей обстрілами і таким чином спонукали виїздити до московії. Не всім вдається потім виїхати до Естонії чи Латвії, бо у декого відбирають документи і мобільні телефони, після чого вивозять до різних регіонів московії.

Одному з воєнів з ОРДО (т.зв. ДНР) оголошено підозру. Де-факто, він громадянин України, але чому інкриміновано лише статтю 348 (порушення звичаїв війни), а не має там державної зради – не розумію. Йому має бути інкриміновано державну зраду. До речі, нам дуже необхідні зміни до законодавства, щоби позбавляти громадянства таких осіб і переводити їх в категорію не громадяни. Тоді його можна було би і на обмін, і на заборонити в’їзд на територію України.

На південному сході області ситуація стабільна – тривають бої, наші зупинили активний наступальний рух рашистів. Тривають московитські обстріли різних сіл прифронтової зони. Так, через обстріл села Шебелинка Донецької селищної громади була пожежа в ангарному приміщені, пожежею пошкоджені вантажівки, загинуло троє людей, а ще 5 – поранені.

На окупованих територіях процвітає мародерство. Так, на території тимчасово окупованої Борівської селищної громади московити відбирають в людей свійських тварин і їх забивають. Так само там частина співробітників поліції перейшли на бік окупанті – вони вже звільнені з лав поліції і проти них відкриті кримінальні справи. Магазинами, чиї власники виїхали, керують сторонні люди, подеколи – колишні продавці, а от чимало документів з відділу пенсійного фонду просто викинули (ймовірно, це пенсійні справи та документи інших осіб, кому призначена допомога).

Колаборантці Ірині Уханьовій, голові Вовчанського районного суду, оголошено про підозру. Вона наробила ледь не на пожиттєве: і закликала колег чинити суд за московитським законодавством, навіть розповідала про різницю між окупантським та українським, організувала збори суддів і працівників суду, пропонувала отримати допомогу в рашистів як заохочення до співпраці в рамках “судового органу московії”. А ще вона закликала співробітників судової охорони також працювати на московитів, бо подібні працівники все одно потрібні. Коротше, розгорнула дуже бурхливу діяльність.

Бої тривають на Лиманському (в районі сіл Олександрівка та Новоселівка Лиманської міської громади) напрямку, в районі Білогорівки, Рубіжного, Сєвєродонецька, Попасної. Спроба переправитися через Сіверський Донецьк поблизу Білогорівки стало Білобаївкою чи Сіверобаївкою (поблизу місто Сіверськ) – знищено кілька понтонних переправ, а дослідники нарахували на відео з коптера 73 (!!!) одиниці знищеної московитської техніки, частина якої потонула. З другого боку, Сєвєродонецьк та Лисичанськ без електрики, газу, зв’язку. Тривають постійні обстріли міст.

Так само тривають бої в районі Авдіївки, Мар’їнки, Великої Новосілки Донецької області, Гуляйполя та Оріхова Запорізької області. Гуляйполе та Оріхів обстрілюють з артилерії, завдають ракетних ударів по Запоріжжю – черговий прилетів знову по Хортиці. Також ракетні удари по критичній інфраструктурі Кременчука, зокрема, Кременчуцькому НПЗ (який вже і так зруйнований був).

На Херсонських напрямках тривають артдуелі. Московити обстрілюють Миколаїв.

У Чорному морі кажуть щось сталося із московитським судном забезпечення (одним з двох), яке направлялося до Зміїного з черговим ЗРК “Тор” на борту і ще чимось. За чутками, відбулася зустріч із “Нептуном” або хтось знову палив не в тому місці. Судно відбуксировано до Севастополя.

На Московії не спокійно – знову “хлопки” в районі Бєлгорода. Настрої такі, що треба готувати Бєлгородську область до оборони, готувати оборонні ребежі. Нууу, такоє.

Смішне. Виявляється, що холодильники, пральні машини, посудомийки та іншу побутову техніку московити не лише крадути для себе – вони використовують чіпи з них для найновітнішої та найпередовішої військової техніки “другої армії в світі”. В мене краща пропозиція – радіолампи використовуйте – вони надійні!

Віримо і підтримуймо наших захисників – наші ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам. І наближаймо нашу перемогу!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії