Харків. Хроніки атаки на місто, день 82-й (16.05.2022)

Перемикач мов

Сьогодні обстріли були по північним околицям Харкова, є поранені. Так само обстріли були і по північним передмістям, але не такі сильні як в попередні дні.

Були обстріли в районі Чугуєва та по Печенігам. У Харкові запустили тролейбуси та автобуси, а з метро почали виселяти людей, які там мешкали. На північ від міста тривають бої. А на південному сході області також тривають бої і є досвід успішного використання нових гаубиць M777.

Обстріли протягом дня були – постраждали від московитів північні околиці Харкова – Північна Салтівка, селище Жуковського, Олексіївка. Обласна влада каже про четверо поранених за 15 травня, хоча так і не зовсім зрозуміло де це і що це схоже, це щось нічне і ранкове, але точної інформації у мене немає.

Зруйнований будинок культури у Дергачах Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Зруйнований будинок культури у Дергачах Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Більше того, за даними ДСНС, пожеж у Харкові через обстріли не було. Але повертатися в ці райони і скупчуватися в них ще зарано і небезпечно. Треба чітко усвідомлювати, що небезпека для північних околиць міста буде постійною аж до завершення війни, навіть якщо наші військові візьмуть під контроль весь державний кордон на північ від міста. А московити будуть цього противитися, оскільки в такому разі в зоні ураження вже буде Бєлгород, тому битва за Харків ще далеке від завершення.

Так само були московитські обстріли і у північних передмістях Харкова – страждали Руська Лозова, обидвоє Тишки, Циркуни, а також населені пункти Дергачівської міської громади (смт Прудянка, Слатине та село Безруки). У Дергачах знову завдали удару по зруйнованому будинку культури. Були обстріли і по Золочівській селищній громаді – постраждали села Карасівка та Калинове, де є пошкодження житлових будинків, а також село Уди, де обстріляно сільгосппідприємство. Обстрілювали і околиці Чугуєва, а також смт Печеніг (центр Печенізької селищної громади) – там спалахнули 4 пожежі, є зруйновані та пошкоджені будинки, одна людина загинула, а ще одна – поранена.

На північ від міста тривають бої. Рашистські спроби атакувати село Тернова Липецької сільської громади (на північний схід від Харкова) були відбиті. Також і журналіст Андрій Цаплієнко підтверджує звільнення Тернової. Власне, саме на тій ділянці 227 батальйон 127 бригади територіальної оборони ЗСУ і вийшов до державного кордону України.

У Харкові запустили тролейбусні та автобусні маршрути, які працюють з 7 ранку до 7 вечора. Місто почало оживати. Перші два тижні поїзд в комунальному транспорті безкоштовний. Водії автобусних маршрутів думали, що сьогодні буде мало людей, але людей чимало як для першого дня. Звісно, це добре. Принаймні, все більше фірм і підприємств відновлюватимуть хоч і частково роботу. Зрозуміло, що там, де це можливо, буде дистанційна робота.

Міська влада планує за півтора – два тижні запустити метро. Але от з людьми, які там перебували, повелися… як би це сказати не дуже красиво. Всім наказали швидко звільнити вагони та перебратися на платформи. Подекуди навіть звільнити метро. Як на мене, сам формат як це зроблено – дуже некоректний. Є люди, у яких житло пошкоджено чи в кого немає електрики, води чи газу. Суспільне зробило гарний репортаж про це – дехто тепер має перебратися до підвалів. Пропозицій щодо поселення від міської влади для таких людей не було: просто людям сказали покинути метро і все. Дуже легко вирішити проблему, закривши на неї очі чи переклавши її вирішення на самих людей. З другого боку, є чимало і тих, хто став членами секти “свідки метро”: тобто люди настільки звиклися з проживанням там, що не хочуть повертатися до реального життя, вони морально не готові повернути у реальний світ. Таким людям потрібна психологічна допомога і негайна. Причому потрібна була ще у березні – ми фіксували ці проблеми ще тоді вже на загрозливому рівні для самих людей – їм вже тоді була необхідна допомога з соціалізації у великому соціумі. Але, звісно, жодної психологічної допомоги таким людям за весь час не було надано. Таких людей достатньо багато, і що це буде проблемою для соціуму в подальшому, якщо не надати допомогу,

Більше того, я знаю приклади, що люди і діти не хочуть виходити на вулицю, навіть до під’їзду в районах, де стало загалом безпечно, через страх. Такі є серед моїх знайомих-харків’ян. Харків – одне з міст, де є надзвичайно велика кількість людей з травмованою психікою. І найгірше те, що частково їх страхи обґрунтовані – по місту будь-коли будь-куди може прилетіти з РСЗВ, але зараз ці ризики набагато зменшилися завдяки ефективним діям наших військових.

Водночас, міський голова Терехов правильно висловив думку, що тимчасове житло у модульних містечках – не варіант. У Харкові побудували 8 років тому модульне містечко для біженців з Донбасу, яке було розраховане на 3 роки експлуатації – і там досі живуть люди. Створення модульних містечок – це витрата великих коштів на їх облаштування, з одного боку, і створення гетто, з другого. При цьому загроза гетто і відсутність вирішення житлової проблеми – це прямі загрози цього проєкту. Люди в таких містечках можуть чекати на житло не роками, а десятиліттями. Тому абсолютно правильним є позиція, що краще відразу будувати нове житло. Іншим варіантом має бути купівля житла на вторинному ринку чи винаймання його за державний кошт для тих, хто втратив все і немає засобів для існування (пенсіонери, малозабезпечені, багатодітні родини). Відсутність модульних містечок стимулюватиме місцеву та центральну владу вирішувати житлову проблему, а не маскувати її, як це було і є з модульним містечком для переселенців з Донбасу.

В одному з фортепіанних класів Харківського державного музичного ліцею обвалилися підвісна стеля. Хоч прильотів по району, де знаходиться ліцей не було дуже давно, але все ж конструкції, які її тримали, не витримали.

Один з московитських полонених, який стежив в районі Циркунів за виходами московитів та входами по ним з боку українських військових, підтвердив, що бачив, що московитська артилерія, зокрема РСЗВ, цілеспрямовано працювала по житлових багатоповерхівках Північної Салтівки. Тобто вони чудово знали і розуміли що вони роблять і для чого (знищення району для подальшого заходу окупантів у місто).

З 17 травня запускається автобус з Харкова до Малої Данилівки. Вхід до автобусу буде за паспортами та за наявності місцевої прописки чи довідки про проживання на території Малоданилівської селищної чи Дергачівської міської громади.

У Малій Рогані знайшли близько 10 поховань людей, які загинули під час обстрілів протягом часу, коли село було в окупації. Так, була ексгумація чоловіка, який загинув від обстрілу 25 березня 2022 року. Але і добрі новини з Малої Рогані – там відновив зв’язок Київстар, а Укртелеком полагодив аварію, через яку частина міст Харківщини мали проблеми зі зв’язком.

На південному сході області тривають бої. Українські тримають оборону. Також в тому районі вже є досвід успішного застосування українськими військовими гаубиць M777 – в результаті прямого влучання в районі Ізюма знищено склад боєприпасів, який детонував настільки потужно, що знищено ще 7 БМП та 1 танк. Більш точніші гармати – кращі результати в наших артилеристів.

На окупованих територіях Харківщини ситуація складна. Ізюм заблоковано – не виїхати навіть власним автотранспортом: схоже, окупанти зрозуміли, що частина людей шукає шляхи виїзду на вільну Україну. Разом з тим, частина мешканців Ізюма, які виїхали до московії, звідти змогли виїхати до країн Балтії – Естонії, Латвії, а звідти – до інших країн Європи чи вже повернулися до України.

А от на території Борівської селищної громади створено полігон для навчання “новачків” для поповнення підрозділів московитів. При цьому ці “новачки” також мародерять у людей – відбирають подушки, ковдри, якісь речі побуту.

Складна ситуація на фронті в районі Лимана, Сєвєродонецька та Бахмутському напрямку. Але наші воїни тримають оборону.

Почалася евакуація українських військових з “Азовсталі”. Не буду нічого коментувати до завершення операції. Є вибір між дуже поганим і поганим. Зрештою, 82 дні гарнізон Маріуполя стримував щоденні атаки московитів, сковував їх сили (до 20 тисяч), які вони не могли задіяти на інших напрямках. Для будь-якої цивілізованої країни найбільша цінність – люди, особливо навчені люди. Всі оборонці Маріуполя – герої. І зараз важливо зберегти їхні життя, щоби вони могли продовжити нищення московитів на інших операційних напрямках.

На московії знову не спокійно – знову у Бєлгороді якісь “хлопки” та “хвосфорні бомби” (насправді освітлювальні снаряди).

Смішне. На потужностях націоналізованого заводу Рено у Москві (колишній АЗЛК) влада Москови хоче випускати “Москвіч” у кооперації з КамАЗом. Суміш бульдога з носорогом або як в результаті московити створять черговий автогібрид свинособаки.

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії