Харків. Хроніки атаки на місто, день 120-й (23.06.2022)

Перемикач мов

День був достатньо спокійним, проте ввечері під час грози московити активізували обстріли – були по північним околицям Харкова. Також є враження, що хтось серед мешканців міста корегує обстріли рашистів саме під час дощу з грозою для створення додаткового акустичного терору. Десь о 22-30 били по Дергачам з чогось важкого, а після опівночі сталися ракетні удари в різні райони міста, зокрема, частково зруйновано спорткомплекс ХПІ. Сфера торгівлі у місті поступово оживає (але не вся і не усюди) разом із сферою обслуговування, проте виробництво здебільшого чекає більш стабільної безпекової ситуації (призупинили роботу понад половину бізнесів області), а чимала частина бізнесів втратили виробничі потужності через бойові дії, обстріли та тимчасову окупацію територій Харківщини. Також суд визнав голову Південноміської міської громади Харківської області Олександра Брюханова винним у посяганні на територіальну цілісність України і дав йому 5 років з іспитовим строком у 2 роки.

Більшість дня пройшла відносно спокійно, проте надвечір московити як завжди активізувалися, чому ще й сприяв дощ. У мене складається враження (можливо, помилкове, але в мене підвищена параноя і я звик до неї дослухатися – у 90% випадків вона виявляється виправданою), що хтось з мешканців міста координує роботу рашистської артилерії по Харкову та околицям саме під час дощу, щоби збільшити панічні настрої серед харківців – бо під час грози не всі вміють точно розрізняти грозу та прильоти. Це типовий акустичний терор, щоби люди були настільки залякані, що можуть шугатися від будь-якого звуку, навіть якщо це робота української артилерії. Це ще один вид психологічного тиску, який відчутний в останні дні, коли щодня йдуть дощі із грозою.

Протягом дня були поодинокі обстріли, переважно з реактивної артилерії, північних околиць Харкова – околиць Північної Салтівки та П’ятихаток. Денних ударів з РСЗВ по південно-східним околицям міста не було. Ввечері під час дощу почалися знову обстріли північно-західних околиць міста. Також десь о 22-30 були по тим самим околицям та Дергачам удари з чогось важкого (чи то гаубиці, чи то ракети – точно не можу сказати). Ну а після опівночі сталося чотири ракетні удари в різні райони міста, зокрема, частково зруйновано спорткомплекс ХПІ (але про це детальніше вже наступних хроніках).

Тривали обстріли і північних і східних передмість Харкова. Московити обстрілюють Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Питомник, Дементіївка, Руська Лозова, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачі. Також внаслідок обстрілу Дергачів десь о 22-30 з чогось важкого пошкоджено житлові будинки, а також пошкоджено газопровід та електромережі, через що місто знову залишилось без газ та електрики. а також почалися проблеми зі зв’язком (через відсутність електрики). В ніч на 23 червня московити обстріляли Слатине кумулятивно-осколковими снарядами з відкладеним таймером спрацювання, які можуть вибухнути у будь-який час протягом 40 годин. Про це повідомили у Дергачівській міській раді.Тривають обстріли і Золочівської громади, зокрема, села Одноробівки, де поранено одну людину (Харківська ОВА чомусь назвала смт Золочів) і пошкоджено 6 будинків. Протягом дня постійно обстрілювали Чугуїв. В результаті обстрілів поранено шестеро осіб, зокрема, і 2 дітей, пошкоджене комунальне підприємство та житлові будинки. Також обстрілювали смт Печеніги (внаслідок обстрілів вночі та зранку поранено 7 цивільних, з них 2 дитини, а також пошкоджено приватне підприємство, зруйновані приватні будинки), села Коробочкине, Велика Бабка (поранено одного мешканця).


Нерозірвана авіабомба ФАБ-500, яку спускають з даху багатоповерхівки на Північній Салтівці.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Разом з цим московити активізували діяльність диверсійно-розвідувальних груп, які намагаються зайти в населені пункти по лінії фронту.

Одним з наслідків загострення ситуації з обстрілами Харкова та передмість з численними загиблими та постраждалими стало те, що інформація від начальника Харківської облвійськадміністрації про ситуацію в місті і області стала знову виходити двічі на день – такого не було десь із квітня, коли публічної інформації стало менше, і вона стала виходити один раз на добу. За його словами. передумов до масової евакуації Харкова немає, проте вкотре він наголосив на обережності. А от голова Чугуївської міської громади Галина Мінаєва закликала вивезти з Чугуєва дітей та літніх людей через обстріли міста, які останніми кількома днями значно посилилися. І це, безумовно правильний меседж. І правильною реакцією – вивезти з Чугуєва та ближніх сіл хоча би дітей, а краще виїхати, за можливості, звідти десь до кінця літа для власної безпеки, і щоби дати можливість військовим зробити свою роботу.

Що стосується Харкова, то я вкотре наголошу, що повертатися до міста як мінімум до кінця літа немає жодного сенсу. Маєте можливість жити десь в радіусі 40-50 км на захід чи південний захід від Харкова – і живіть там далі. Також рекомендую до кінця літа вивезти з міста дітей також у західному напрямку. Проводити літо у чотирьох стінах в місті під звуки канонади і нічних ракетних ударів – явно не найкращий відпочинок для дитини. Та й дорослим все-таки треба від цієї цього (за можливості) відпочити та психологічно відновитися (це, звісно, залежить від багатьох факторів. у т.ч. й фінансових можливостей кожної сім’ї). Про кінець літа я пишу вже давно, бо це певна маркерна точка, яка дозволить зрозуміти чи є сенс повертатися до міста чи планувати це в кінці року або навесні наступного року.

У Харкові з роботою достатньо кепсько. Так, сфера торгівлі поступово оживає (але не вся і не усюди, зважаючи на багато знищених магазинів та ринків внаслідок обстрілів, ракетних та авіаударів), поступово відновлюється і сфера обслуговування, проте виробництво здебільшого чекає більш стабільної безпекової ситуації. Звісно, хтось відновлює свою роботу, але це невеликі фірми, які виробляють продукцію. на яку є масовий запит (будматеріали, госптовари тощо). Якщо можете працювати дистанційно – там і працюйте.

Якщо вже повернулися у Харків, то дотримуйтеся заходів безпеки (на жаль. погуляти цього літа на природі не дуже вийде, якщо не виїжджати за місто у південно-західний бік чи на захід) і враховуйте наскільки безпечний ваш район. Як тільки є ознаки небезпеки, то краще виїхати звідти. Геройство цивільних нікому не потрібне. Пам’ятайте, що головна стратегія цивільного під час війни – вижити.

За майже чотири години популярні харківські телеграм-канали зібрали понад 1,5 млн грн на 10 автівок для ЗСУ в рамках “Третього адмінського збору”.

У Харківській області 54% підприємців або повністю зупинили роботу, або призупинили діяльність через повномасштабне вторгнення московії в України, а близько 50% бізнесменів переїхали в більш безпечні регіони. 30% бізнесу призупинили діяльність через відсутність платоспроможних клієнтів, непрогнозованість ситуації, а також проблемами з кредитуванням (банки просто не хочуть давати кредити через високі ризики форс-мажору – втрату заставного майна через обстріли чи погіршення ситуації з бойовими діями). Також близько 50% підприємств переїхали повністю або частково за межі Харківської області. Якщо частково – це, наприклад. виїхали до інших громад області чи частково вивезли виробничі потужності та співробітників. Чимала частина бізнесів (10-20%) втратили виробничі потужності через бойові дії, обстріли та тимчасову окупацію територій області.

Також є проблема з обсягами гуманітарної допомоги. Вона скоротилася, на жаль. Частково через фінансові ресурси, частково через зниження активності обстрілів Харкова. частково через відмову благодійників надавати її, бо вона не доходила через розкрадання гуманітарки. Тому багато благодійний фондів та гуманітарних центрів надають допомогу більш вразливим категоріям громадян. Разом з цим, великі гуманітарні фонди, як от “Червоний Хрест” та ООН вимагають при передаванні гуманітарної допомоги надавати персональні дані (паспортні дані). Дехто з людей не хоче передавати свої дані, оскільки побоюються, що на них візьмуть кредити. Це один з маркерів, до речі, наскільки людина в скрутному становищі. Ще один момент – це те, що почастішали випадки, коли отримувачі гуманітарної допомоги вертять носом, що ось це я не їм, ось це мені не подобається, хочуть “замовити” певний вид м’яса чи сиру, чи ще чогось і ображаються, що волонтери не можуть того зробити. А от чоловікам, які втратили роботу, що живуть самі, і яким складніше отримати гуманітарну допомогу, є лише один вихід – шукати роботу, щоби мати гроші на прожиття. Ну або іти в ЗСУ.

Рятувальники вилучили фугасну авіаційну бомбу ФАБ-500 (вага 500 кг), яка пролежала на даху одного з житлових будинків Північної Салтівки близько трьох місяців. Її через постійні обстріли піротехніки не могли забрати. Вона перебувала на даху будинку десь з 19 березня 2022 року, а 20 березня з неї вилучили вибухники і вона в стабільному безпечному стані. Вона була скинута з літака – невідомо з якою метою. Якби така бомба вибухнула то половини поверхів під’їзду (а то й всього під’їзду) не було би в принципі. Від 24 лютого рятувальники вилучили у Харкові вже 3 таких 500-кілограмових бомби.

За даними “Харківводоканалу” якість води в мережах Харкова відповідає всім стандартам, щодня робиться відбір 20-ти проб. Бактерій холери у зразках немає, зокрема, і через спекотну температуру, яка не дозволяє холерній паличці розвинутися в принципі.

В Основ’янському районі Харкова підтопило підвал, де з початку повномасштабного вторгнення московії переховувалися від обстрілів до 200 людей. Мешканці багато разів скаржилися, але комунальні служби лише після багатьох скарг пообіцяли відкачати воду з підвалу, звинувативши мешканців, що вони щось кидають у каналізацію.

До речі, про підвали і укриття. Міський голова Терехов нарешті визнав, що з підвалами і укриттями треба щось робити і їх якимось чином облаштовувати. Десь нібито навіть почали роботи. Не пройшло і чотирьох місяців з початку вторгнення московитів та обстрілів ними Харкова. До цього часу міська влада закривала очі на жахливий стан підвалів і укриттів, їх непристосованість для тривалого перебування людей в них.

Члени постійної комісії з питань науки, освіти та духовності Харківської обласної ради підтримали прохання колективу Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна про його перейменування на Харківській академічний драматичний театр. Деколонізація публічного простору та найменувань театрів – дуже важлива річ. Тепер би театру важливо подумати над зміною репертуару, виключенням з нього всього московитського.

Суд визнав голову Південноміської міської громади Харківської області Олександра Брюханова винним у посяганні на територіальну цілісність України. Він вдень 27 лютого біля клубу в Південному закликав місцевих жителів (їх було близько 70 осіб) не чинити опір російським окупантам та сказав, що в місті не формуватимуться сили опору, вогнепальна зброя населенню не видаватиметься. Оскільки Брюханов уклав угоду зі слідством, то йому присудили п’ять років позбавлення волі з іспитовим терміном у два роки. Суд також скасував арешт та звільнив засудженого з-під варти. Це вже нікуди не годиться! Людина, яка прямо закликала здатися окупанту, отримала 5 років з іспитовим строком у 2 роки! Йому треба було дати як мінімум 5 років реально ув’язнення!

У боях за Харків загинув науковець, завідувач лабораторії літофізичних досліджень, комплексної лабораторії дослідження керну Українського науково-дослідного інституту природного газу та батько трьох дітей Олег Степанов, випускник Каразінського університету. Він був учасником Євромайдану та Революції Гідності, у 2014 році пішов на захист України в АТО, а з початку повномасштабного вторгнення московії знову став на захист Батьківщини. До лютого 2022 року займався військовим вишколом бійців, ділився досвідом, регулярно брав участь у військових зборах. Буквально за тиждень до загибелі отримав Орден “За мужність” ІІІ ступеню.

Тривають бої на південному сході Харківщини. Також московити обстрілюють прифронтові села і міста, зокрема, смт Андріївка (там поранено двоє мешканців) та село Пришиб Донецької селищної громади, Петрівське Балаклійської міської громади , Курульку, Рідне, Червоне, Червону Поляну, Дібрівне Барвінківської міської громади та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

Московити обстрілюють і окуповані території. Так, двоє людей загинули через обстріл у Балаклії. А от в окупованому смт Шевченкове (центр Шевченківської селищної громади), де окупанти та колаборанти зірвали герб України, намалювали тризуб фарбою в центрі по вулиці Шевченка – навпроти залізничного вокзалу. Також у селищі московити створили “народну міліцію”, в якій працюють колаборанти, що колись працювали у силових органах і більшість з яких звільнили за профнепридатність та корупцію, а також працюють над створенням військкомату, і тому з Шевченкового не випускають чоловіків віком від 18 до 60 років.

За інформацією Харківської поліції, з початку широкомасштабного вторгнення московії в Україну на Харківщині загинула 861 людина (у близько 85% загиблих – мінно-вибухові травми, оскільки люди гинуть переважно від артилерійських обстрілів та авіаударів), а за даними Харківської обласної прокуратури, загинули 45 дітей, а ще 137 отримали поранення.

Також серед поліцейських є загиблі, а кількість поранених складає десь 70 осіб.

Ну а премію дарвіна сьогодні здобуває московитський розрахунок ППО з ОРЛО т.зв. “ЛНР”, з окупованого Алчевська, який вистрілив ракетою по своїм же. По-перше, це було красиво та ефектно! Більше подібного і буде всім щастя!

Віримо в ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. Підтримуймо один одного! І все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії