Харків. Хроніки атаки на місто, день 130-й (03.07.2022)

Перемикач мов

Обстріли Харкова тривали по північних околицях міста, а рано зранку сталося кілька ракетних ударів (по школі та комунальному підприємстві). Ранкові ракетні удари свідчать, що московити перейшли до нової тактики: Ви будете спати тоді, коли ми дозволимо. Це збиття біоритмів людей. І є ідозра, що як тільки частина мешканців призвичаяться до нових трендів ракетних ударів о 4-й ранку, московити знову змінять час цих ударів.

Сьогодні хроніки будуть короткими, оскільки звик писати хроніки зранку, а зранку у мене виявилося купа роботи, яка розтягнулася на весь день.

Обстріли Харкова тривали і далі – були поодинокі по північним околицям і передмістям міста. Знову о четвертій ранку сталися прильоти ракетних ударів – московити довбанули по Новій Баварії (знову постраждали житлові будинки та школа) та по комунальному підприємству в центральній частині міста. В результаті цих ракетних ударів вперше за тривалий час є загибла – до цього в основному вдавалося уникати цього: одна особа загинула, а ще чотири зазнали поранень. До слова, ракетні удари також сталися о четвертій годині 4 липня (зруйновано школу на Павловому Полі).

Московити перейшли до нової тактики: Ви будете спати тоді, коли ми дозволимо. Це збиття біоритмів людей. Більше того, йдеться про суцільний психологічний та акустичний терор. І є в мене підозра, що як тільки частина мешканців призвичаяться до нових трендів ракетних ударів о 4-й ранку, московити знову змінять час цих ударів. Терор має бути максимально сильним.

Пожежа у селі Слобідське Вільхівської сільської громади
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Якщо комусь дивно, що ракета з кілька мільйонів доларів розбиває паркан і вибиває кілька десятків вікон – де логіка, то насправді логіка в терорі і його впливу на здоров’я мешканців Харкова та околиць: кожний ракетний удар вночі призводить не лише і не стільки до руйнувань, а як до порушення сну, а також здоров’я людей – сотень тисяч мешканців Харкова та передмість. Коли ці речі набувають системності. то й порушення здоров’я стають системними. По суті, рашисти проводять такий собі експеримент над харківцями як довго ми витримуватимемо без серйозних психологічних проблем. І дуже важливо саме фіксувати наслідки для здоров’я харківців, які несуть і обстріли, і ракетні удари в контексті психологічного та акустичного терору. Проте великою проблемою є те, що в Україні методик для визначення ступінь враження здоров’я мешканців великого міста чи великого району немає.

Московити і далі активно обстрілюють північні та східні передмістя Харкова – Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Питомник, Руська та Черкаська Лозова, Цупівка, Дементіївка, Безруки, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачі. У Безруках через обстріли загинуло троє людей. ще одна жінка поранена. Обстрілювали московити й Золочівську селищну громаду, зокрема, смт Золочів. Піддавалися обстрілам населені пункти Дергачівської міської та Вільхівської сільської громади (зокрема. село Слобідське), через що начальник Харківської ОВА прохати мешканців Харкова та Харківського району не виходити з на вулицю та реагувати на сигнали тривоги (бути в укриттях). Обстрілюють район Верхнього Салтова Вовчанської міської громади, смт Печеніги. околиці Чугуєва, смт Малинівка. Загалом по області поранено шестеро людей.

Московити знову намагалися штурмувати в районі Прудянки, проте ці спроби були відбиті.

На Північній Салтівці далі тривають роботи з відновлення магістральних газогонів, зокрема. для Північній-2. Раніше в середині червня газ було подано на Північній-1 після того, як територію мікрорайону піротехніки розмінували.

2 липня депутати Харківської обласної ради зібралися на чергову сесію, яка проходила в режимі онлайн в умовах воєнного часу. У ній брало участь 102 депутати зі 120. Проте, розглянувши частину питань – 20 з 53 (навіть не половину) почалися якісь незрозумілі “технічні проблеми”, через що оголосили перерву, після чого частина депутатів облради з ОПЗЖ та Успішного Харкова Кернеса не зареєструвалася – нібито “технічні проблеми” продовжилися. Зараз ходить багато чуток про причини чому було зірвано сесію. Проте тут є 2 проблеми: перша – це призначення на посади (ніби формальна процедура, а насправді ні) керівників комунальних підприємств обласного підпорядкування, а також питання, які підняли депутати від “Європейської Солідарності” щодо одного із заступників Голови облради – , який має паспорт московії. За даними журналістів, які проводили розслідування, – це факт, але органи влади – цього питання уникають чи заперечують. Тепер голова облради Тетяна Єгорова-Луценко каже, що оголошено перерву у роботі, і після неї буде друга частина засідання.

На південному сході області тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити і далі обстрілюють села Чепіль та Гусарівка Балаклійської міської громади, а також Курулька Барвінківської міської громади. Через обстріли рашистів в Ізюмському районі загострилося пшеничне поле поблизу Барвінкового на площі 30 гектарів.

А ще московити із запчастин, викрадених на окупованих територіях Харківської області, побудували бронепотяг із назвою “Єнісєй”, який використовують на захоплених територіях Донбасу.

На московії не спокійно. Десь о третій ночі у Бєлгороді сталися бавовни, після чого стався вибух із пожежею у житловому кварталі – 5 приватних будинків зруйновані повністю, 39 всього пошкоджених приватних будинків, а ще пошкоджено 11 багатоквартирних будинків. За офіційною інформацією, загинуло четверо осіб, ще четверо поранені. Як виявилося згодом, серед загиблих троє – це українці із окупованого села Цупівка Дергачівської міської громади, які під тиском окупантів виїхали у Бєлгород. Московити звинуватили в ракетному ударі Україну, але оскільки на місці знайдено залишки від ракети ЗРК “Панцир-С1” з невеликим радіусом дії і неспроможним протидіяти балістичним ракетам (дальність 100 км), то все скидається на постановку, із загибеллю громадян України для придушення ситуації, коли від удару московитською ракетою Х-22 по житловому будинку у Києві постраждала громадянка московії. Схоже, це спроба перекрити цю історію, звинувативши Україну, яка вбиває своїх громадян. Дуже схоже, що московити цілеспрямовано вбили українську сім’ю, яку раніше фактично силоміць депортували з України.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Тримаймо стрій і віримо в перемогу!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії