Харків. Хроніки атаки на місто, день 132-й (05.07.2022)

Перемикач мов

День був тихим, але обстріли північних околиць Харкова все-таки були. Ракетні удари вночі прийшлися по одному із центрів професійної освіти на Салтівці – є пошкодження будівлі та майна закладу освіти.  Харківські медики зможуть приїздити на місце на виклику за допомогою геолокації телефону. На Харківщині зареєстрували 2450 воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдуванням агресії московії, зокрема, 2368 – порушення законів та звичаїв війни. За підсумками конференції про післявоєнне відновлення України у Лугано Харківську область відновлюватимуть США та Туреччина.

День минув відносно тихо, проте були обстріли північних околиць Харкова – Північної Салтівки та П’ятихаток. На відміну від кількох попередніх днів, цього дня не було попередження про загрозу артилерійського обстрілу (у три попередні дні таке попередження було щодня). Доба почалася з двох ракетних ударів по одному з закладів професійної освіти на Салтівці о другій ночі – є дві вирви, одна з них в внутрішньому дворі, частково пошкоджено будівлю, частково знищено автопарк, вибито кілька вікон у сусідньому навчальному закладі. А чергові ракетні удари трапилися вже після півночі з широким діапазоном часу (5 вибухів протягом 20-25 хвилин). Було чутно 4 чітких ракетних ударів, п’ятий – день вдалині. Харківські телеграм-канали повідомили, що одна з ракет підірвалася після запуску (невідомо, чи звук цього вибуху від цієї ракети, чи це був приліт за межами Харкова). Відомо, що в районі пів на дев’яту вечора кілька ракет було збито, які летіли в глиб області.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів, Питомника, Нове, Дементіївки, Руської та Черкаської Лозової, смт Слатине та Прудянка, а Дергачі, де він одного з обстрілів спалахнула пожежа, а також смт Мала Данилівка. Також рашисти обстрілювали села Відродженівське, Морозова Долина Золочівської селищної громади, які на кордоні з московією, а також села Соснівка та Уди цієї ж громади. Обстрілам піддається село Кутузівка Вільхівської сільської громади, смт Печеніга (поранено двох людей, зокрема, майже дворічну дитину), село Велика Бабка Чугуївської міської громади, Леб’яже, Базаліївка та Коробочкине Чкаловської селищної громади, а також Мосьпанове Малинівської селищної громади.

За даними поліції обстрілам піддалося і село Ватутіне Нововодолазької селищної громади.

Частково зруйнована будівля центру професійної освіти на Салтівці
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої – були штурми в районі Соснівки та Прудянки, безрезультатні.

Нічні ракетні удари 6 липня зруйнували один з корпусів педагогічного університету на Салтівці разом із пам’ятником Григорію Сковороді (загинув співробітник університету), адміністративну будівлю на Залопані, а одна з ракет влучила у пустир в Основ’янському районі.

Ситуація з криками про “відсутність ППО у Харкові” вже примусила коментувати й начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. Він нічого нового не сказав: ППО є, раз воно є, сюди не літають винищувачі, бомбардувальники та гелікоптери московитів (на відміну від ситуації наприкінці лютого – в середині березня). Також він зазначив, що невідомо скільки рашисти запускають ракет всього, а тому про неефективність ППО говорити не потрібно. Дійсно, проблема ракетних ударів – це вже протиракетна оборона. Проти балістичних ракет совєтська ППО має не надто велику ефективність на коротких дистанціях (від точки запуску до точки падіння ракети близько 100 км).

Харківські медики зможуть приїздити на місце на виклику за допомогою геолокації телефону – сам пацієнт вирішуватиме чи застосовувати цю функцію. Це зможе врятувати життя, якщо людина не може назвати точну адресу виклику. Цю опцію вже протестували і вона правда довела свою ефективність.

Після звільнення начальника Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна тимчасово виконуючим обов’язки став полковник Андрій Дармограй.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання генерала поліції третього рангу начальнику Головного управління Нацполіції у Харківській області Володимиру Тимошку.

А UNICEF передала для вчителів Харківщини, чиї школи пошкоджені внаслідок війни з московією, 583 ноутбуки для роботи в дистанційному режимі. Станом на зараз в області пошкоджено та зруйнована понад 200 шкіл.

Від початку широкомасштабного вторгнення московії до України – на цей час Харківська обласна прокуратура забезпечує процесуальне керівництво у 500 кримінальних справах за фактами зникнення людей. І на цей час збільшується кількість заяв щодо розшуку безвісти зниклих людей. Також збільшується кількість невпізнаних трупів, які ексгумуються на деокупованих територіях.

За даними Харківської обласної прокуратури, станом на 4 липня з початку повномасштабного вторгнення московії до Україну на Харківщині зареєстрували 2450 воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдуванням агресії московії. Прокуратура розслідує 2368 злочинів про порушення законів та звичаїв війни військовими московії, з яких 1668 злочинів пов’язані з нападами чи бомбардуваннями цивільної інфраструктури, 40 – вбивствами, 67 – незаконним позбавлення волі, 112 – мародерством, 3 провадження – за фактами зґвалтувань. На цей час повідомлено про підозру сімом московитським військовим та двом воєнам із незаконних збройних формувань ОРДО т.зв. “ДНР”. Розслідуються факти вивезення московитами зерна з тимчасово окупованого селища Макарове Золочівської селищної громади та викрадення близько 100 одиниць техніки Ізюмського лісгоспу.

Також розслідуються факти загибелі 932 осіб, зокрема, 45 дітей а також поранення 1743 осіб, з яких 146 – діти. В області в цілому повністю або частково зруйновані майже 5,5 тисяч об’єктів: 2705 – багатоповерхові будинки, 1462 – приватні житлові будинки, 453 – заклади освіти (з них – 219 школи), 96 – лікарні.

5 липня у Лугано у Швейцарії ухвалено підсумкову декларацію конференції про післявоєнне відновлення України, у якій глави держав і урядів, міністри й високі представники зобов’язались підтримувати Україну на її шляху до відновлення. Так, Харківську область планують відновлювати США та Туреччина. Звісно, до відновлення долучатимуться інші країни через угоди на рівні органів місцевого самоврядування.

У Малинівській селищній громаді (смт Малинівка, села Стара Гнилиця та Мосьпанове) ситуація не проста 0 населені пункти постійно обстрілюються, у селах немає електрики. У самій Малинівці певний час не було електрики, але зараз воно відновлене Старій Гнилиці із 860 осіб, які мешкали в середині лютого, зараз залишилося десь 350 мешканців, з 4 липня в селі немає електрики. Мосьпанове також постійно потерпає від обстрілів – артилерії та авіаударів.

Обласна прокуратура повідомила про підозру у державній зраді 41-річному жителю Харкова, який збирав для московитів інформацію про місцеперебування техніки, укріплень та військових ЗСУ через соцмережі

На південному сході Харківщини ситуація складна – тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Також тривають обстріли прифронтових сіл і містечок – смт Андріївки та села Пришиба Донецької селищної громади, Мілової, Первомайського, Чепіля, Гусарівки (тут поранено одну особу), Шевелівки та Протопопівки Балаклійської міської громади, Нової Миколаївки та Дібрівного Барвінківської міської громади. Поблизу смт Андріївки через обстріли почалася пожежа на пшеничному полі – цю пожежу рятувальники загасили.

На окупованих територіях почали видавати атестати про шкільну освіту. Голова т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації” гауляйтер Харківської області Ганчев видавав такі документи 25 випускникам з окупованих територій Харківщини. Ймовірно, видавали ці документи у Куп’янську. Колаборант заявив, що ці “документи” дають право вступити до будь-якого московитського вишу без конкурсу.

Ну а премію дарвіна отримує група мешканців житлового будинку, поруч з нічним прильотом на Залопані, які слухали ввечері творчість Олєґа Ґазманова. Московити їх “почули” – і стрільнули ракетою. Карма в дії. Проте зруйновано одну і пошкоджено ще одну пам’ятку архітектури.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Тримаймо стрій! Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії