Харків. Хроніки атаки на місто, день 136-й (09.07.2022)

Якщо брати загалом ситуацію у Харкові, то десь був тихим, були справді поодинокі обстріли північних околиць. Разом з цим вранці було завдано по центру міста ракетного удару – зруйновано житловий будинок, є поранені. Одна архітектурна група запропонувала проєкт відновлення Північної Салтівки, але ця ідея вкрай сумнівна через постійні обстріли того району та загрозу у подальшому подібних ударів по північним околицях міста.

Загальна картина дня – день тихий і загалом загалом спокійний. Поодинокі обстріли північних околиць Харкова. Такої тиші не було, мабуть, з середини останньої декади травня, коли московити почали активізувати обстріли міста. Ймовірно, брак снарядів не дає їм гатити по Харкову, а змушує концентруватися лише на лінії фронту, де вони протягом останнього тижня активно штурмують позиції наших військових на північ від Харкова.

Проте зранку о 10-й годині було завдано ракетного удару по Подолу (це центр міста). Іскандер прилетів у двір малоповерхової забудови. Було повністю зруйновано достатньо старий двоповерховий будинок, ще один має часткове руйнування та пошкодження. Поранення отримали 6 осіб (три людини, у т.ч. 12-річна дитина госпіталізовані). Давно (з початку квітня) не було ракетних ударів по Харкову у вранішні та денні години – до того це було більш-менш регулярна практика.

Зруйнований внаслідок ракетного удару будинок у на Подолі центрі Харкова
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

(До речі, якщо комусь дивина, що у Харкові також є Поділ – не дивуйтесь – стара історична назва. яку за совєтських часів московити намагалися вичавити з місцевої топоніміки і замінити на “Зірка” (так називався кінотеатр, який був розташований у тому районі).

Близько півночі спрацювала повітряна тривога. Візуальна розвідка серед підписників харківських телеграм-пабліків повідомили про виліт ракет з району Бєлгорода, але прильотів по місту та передмістям не було. В одному з бєлгородських пабліків повідомлено, що було 5 запусків ракет, але 3, за їх даними, впало поблизу Бєлгорода і було чутно “бавовну”. Не знаю чи було аж 5 ракет, але 1-2 ракети, які були випущені по Харкову, все ж впали. Той випадок, коли влаштувати нічний психологічний та акустичний терор для мешканців Харкова, але вийшов friendly fire. Загалом же можу констатувати, що відсоток нештатного запуску московитський ракет стає достатньо великим, що може означати те, ракети мають погану підготовку чи погане збереження.

Вже о пів на четверту (згадуємо “плаваючий графік”) кількома ракетними ударами у південну частину міста зруйновано ще одну гімназію, названу на честь московитського “науковця” Ломоносова та по приватному житловому будинку – поруч розташований дитячий санаторій.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів (тут поранена одна жінка), Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, Безруків, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали смт Золочів (зруйновано приватні будинки, була пожежа на складах місцевих підприємств), Калинове, Соснівка Золочівської селищної громади, в яких є руйнування будинків. Обстрілам піддаються села Вільхівка (центр Вільхівської сільської громади), Рубіжне та смт Печеніги (внаслідок обстріли пошкоджені будинки, була пожежа, загинула одна жінка, ще одна – поранена), села Коробочкине, Нова Гнилиця Чкаловської селищної громади, смт Малинівка.

Що стосується смт Печеніг, району смт Старого Салтова та села Рубіжного, то там існує загроза дистанційного мінування. Так в рамках протидиверсійних заходів прикордонники на дорозі, що веде з передмістя до Харкова знайшли 20 артилерійських снарядів 152 мм калібру, які були підключені до радіокерованого дистанційного пульта. Про небезпеку дистанційного мінування території смт Печеніги, яке постійно піддається обстрілам московитів, попереджає і Печенізький селищний голова Олександр Гусаров.

На північ від Харкова тривають бої – московити кілька разів пробували атакувати від Козачої Лопані та Кочубеївки в напрямку села Дементіївка Дергачівської міської громади, проте ці спроби українські військові відбили. Також від села Мале Веселе у напрямку села Петрівка була зафіксована розвідувальна група московитів, яку сили оборони України змусили відступити. Активні спроби протягом останнього тижня наступати на Харків свідчить, що бої за Харків сильно активізувалися – це те, про що я попереджав: битва за Харків не закінчилася, і зараз ми маємо п’ятий її етап – активні атаки московитів (після спроб взяти місто, спроб облоги, контрнаступальних дій український військ та оперативної паузи в середині – кінці травня). Чи буде ще більша активізація, зважаючи на розташування на Харківському напрямку цілої дивізії у складі десь зо 8-9 БТГр, – сказати складно. Може бути все, оскільки завдання взяти Харків ніхто не скасовував.

Московити знову міняють тактику ракетних ударів: проте ні дня без ударів по Харкову чи передмістям. Дві спокійні ночі для харків’ян та відносний спокій закінчився ранковим ракетним ударом. Таке враження, що обстріли Харкова, Миколаєва, Кривого Рогу, Слов’янська та Краматорська були таким собі актом покарання за те, що українські військові вже тиждень виносять завдяки американській військовій допомозі московитські тилові склади боєприпасів та паливо-мастильних матеріалів. Іншої логіки не бачу: “замирення” людей через постійний терор.

У Харкові у мікрорайоні Північна Салтівка-2 відновили газопостачання для 5 тисяч мешканців. Роботи тривали спільно із саперами та рятувальниками, які розбирали небезпечні конструкції пошкоджених будинків. Роботи рятувальників з розбору завалів на будинках на Північній Салтівці тривають і далі. Так, під час таких робіт на одному з пошкоджених багатоповерхових будинків знайдено вибухонебезпечний предмет, який було вивезено для подальшого знешкодження.

Цікаво, що архітектурна група Ego House Architects представила проєкт забудови Північної Салтівки “сучасники стандартами” – малоповерхової квартальної забудови. Звісно, виглядає цікаво (інша річ, що без мансардизації не обійшлося, а у виконанні місцевих забудовників це все буде спаплюжена). Але! От я маю квартиру на північному заході міста у пошкодженому житловому будинку. І я не хочу там жити через те, що цей район досі обстрілюють, а ще – банально небезпечно жити близько до кордону. Я вже казав і ще раз повторюю: відновлювати північні околиці Харкова немає жодного сенсу. Ці території для створення оборони міста слід віддати військовим. Розвиватися місто має не на північ, а на південь та південний захід. Тобто цей проєкт – гарна ідея забудови для передмість Харкова, де буде попит на житло. Попиту на житло на півночі міста не буде – люди будуть думати як би швидше продати таке житло, яке буде найдешевшим через постійні ризики.

Радію, що Суспільне Харків зробило інтерв’ю з двома моїми знайомими волонтерами: Яриною Чаговець, з волонтерської групи “Сестра милосердя”. яка допомагає нашому госпіталю, та Артемом Фисуном, який постійно їздить з волонтерською допомогою до передових підрозділів наших військових на Донбасі. Люди – Ви чудові!

До речі, підтверджую слова Ярини, що бійцям дуже потрібні всякі іграшки чи ляльки-мотанки – вони стають оберегами для них, зв’язком з реальним життям та реальними людьми. Знаю не одну подібну історію наскільки важлива для наших бійців така допомога у матеріальному вигляді.

А ще в одному з харківських кафе почали продавати каву із символікою підрозділів, які захищають Харків від московитів: башикирівської 92-ї окремої механізованої бригади Івана Сірка, спецпідрозділів Kraken та “Схід”, Патрульної поліції Харківщини, також загону Сил спеціальних операцій “Азов”. Майже дві третини коштів за кожну порцію напою піде на забезпечення цих формувань, а кошти від напоїв патрульної поліції підуть на допомогу 92-ї бригади. Кількість пакетиків обмежена і вже за перший день продано понад 150 порцій.

Чугуївська міська голова Галина Мінаєва заявила, що місцева влада допоможе родинам загиблих мешканців Чугуївської міської через рашистські обстрілі Чугуївської міської громади – для цього слід звернутися до органів соцзахисту. Також міська влада працює над відновленням котельної, яка кілька тижнів тому була пошкоджена через московитський обстріл і там загинули співробітники комунального підприємства. Це робиться максимально оперативно, щоби підготувати цей район до опалювального періоду.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – смт Андріївка Донецької селищної громади м(на території громади поранення зазнала одна особа), села Чепіль Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Дібрівне, Нову Дмитрівку Барвінківської міської громади, а також Вірнопілля Оскільської сільської громади.

Дуже цікавим є заява конгресвумен від Республіканської партії Вікторії Спартц (уродженки України), яка надіслала листа президенту Джо Байдену з проханням надати інформацію щодо наглядових процедур, які здійснюються щодо керівника Офісу президента Зеленського Андрія Єрмака, щодо якого виникло багато питань. зокрема:запевнення українського керівництва, що у лютому нападу з боку Росії не відбудеться, всупереч західній розвідці, щоб перешкодити Україні належним чином підготуватися до війни;непідготовленість оборони Херсону, який був зданий для створення умов, що була можлива трагедія полку “Азов” у Маріуполі;затягування закупівель військової техніки через Міністерство оборони України, обмеження оборонних замовлень;цілеспрямоване затягування через свого заступника Олега Татарова щодо призначення керівникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Відразу на заяву Спартц накинулися блогери, які працюють на Офіс Президента, а також телеграм-канали, до яких причетні московитські спецслужби. При цьому спільність меседжів була у тому, що Єрмак та Татаров – патріоти, зробили один з найбільших внесків у захист України, а до появи подібної заяви причетний Порошенко (ніби ледь це не він підсунув це звернення Вікторії Спартц і змусив її підписати його). Також з різкими заявами виступило й МЗС України. Тональність та своєрідність меседжів показує, що така інформація дуже болюча для Єрмака, який себе вважає ледь не віце-президентом України, хоча його посада – керівник Офісу Президента України. або простіше – завгосп.

Цікавим фактом є те, що через різні ЗМІ-помийки та сумнівні телеграм-канали протягом останніх кількох тижнів заступник керівника Офісу Президента України Олег Татаров намагався покращити свій імідж, а також разом з тим звинуватити громадських активістів у тому, що їх діяльність розхитує ситуацію в країні. Олег Татаров був під час Євромайдану заступником керівника головного слідчого управління МВС України та звинувачував самих активістів Євромайдану, що вони самі себе побили чи викрали, а також виправдовував дії “Беркуту”, який розстрілював 18-20 лютого мітингувальників на вулицях Києва. Також Татаров був адвокатом ексзаступника голови адміністрації Януковича та промосковського політика Андрія Портнова, промосковського нардепа від Опозиційного блоку Вадима Новинського та адвокатом вдови одного з нападників на активіста Сергія Стерненка, якому Стерненко в рамках самооборони завдав важких поранень, від яких той помер. А ще Татаров зараз гальмує призначення керівника САП, оскільки в конкурсі на посаду переміг не протеже Єрмака та самого Татарова.

Десь після 23-ї години в районі селища Красний Хутор (біля кордону з Україною з боку окупованої Козачої Лопані) щось спалахнуло – це було видно з боку Бєлгорода. Що саме – невідомо. Схоже, чергова “бавовна”.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії