Харків. Хроніки атаки на місто, день 154-й (27.07.2022)

Перемикач мов

Денних артобстріли Харкова поодинокі, а от нічні ракетні удари завдаються по Харкову (стратегічне підприємство, пошкоджено житловий будинок) та смт Кочеток Чугуївської громади, де зруйновано навчальний заклад. У Харківській області області повністю знищено 12 котелень, 63 пошкоджено, знищено 60 теплових пунктів, 10 теплових камер, майже 24 кілометри теплових мереж.

Артилерійські обстріли Харкова продовжуються: вони поодинокими та припадають на північні околиці Харкова. День був відносно тихим. Активізація поодиноких обстрілів сталася знову ввечері – страждали. передусім передмістя Харкова.

А от ніч та ранній ранок були неспокійними. Зранку в проміжку між 4-ю та 4-30 години ранку по Харкову та Чугуївські міській громаді завдано низку ракетних ударів – пошкоджено підприємство критичної інфраструктури (стратегічне підприємство) в Індустріальному районі, 8 осіб поранено, знищено невелике підприємство з ремонту автівок, яке допомагало і нашим військовим – згоріло 10 автівок. Також о 5-30 прилетіло по Новобаварському району – в одному з будинків вибило вікна. У смт Кочеток Чугуївської громади пошкоджено навчальний заклад – лісовий фаховий коледж. Частково зруйновано триповерхову будівлю коледжу.

А вже після півночі, на початку доби 28 липня по Харкову завдано чотири ракетних удари по Київському та Немишлянському районах – пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури.

Пожежі у селі Циркуни біля Харкова через московитські обстріли
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

У Чугуєві завершилася пошуково-рятувальна операція з розбору завалів на зруйнованому районному будинку культури після ракетного удару зранку 25 липня. З-під завалів дістали тіло 83-річної жінки. Отже, всього внаслідок цього ракетного удару загинуло троє осіб: раніше дістали тіла двох волонтерів з волонтерської кухні, яка готувала безкоштовні обіди для мешканців Чугуєва та найближчих населених пунктів.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Михайлівки, Циркунів, Руської Лозової, Черкаської Лозової, Питомника, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка (внаслідок обстрілів поранено трьох осіб – батька з 12-річним сином, їх госпіталізували до Харкова, та ще одного чоловіка), Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів (пошкоджено багатоквартирний будинок та будівлі фермерського господарства), села Зрубанка, Калинове, Соснівка та Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються убіжне Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги (через обстріли виникло 3 пожежі, зокрема, зруйновано ділянку газопроводу) Чугуїв, Базаліївка, Коробочкине Чкалівської селищної громади та село Мосьпанове Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим.

Міський голова Терехов озвучив особливості укриттів, які будуть встановлені на зупинках громадського транспорту. Кожна з них розрахована на 50 осіб (відповідно до законодавчих норм і вимог), буде обладнана інтернетом, щоби в людей був зв’язок. Наразі визначено 25 локацій і вже за 10-12 днів буде встановлено перше таке укриття. Зводити їх будуть за гроші з міського бюджету.

Разом з цим німецькі рятувальники безкоштовно передали харківським колегам чотири автоцистерни на базі вантажівок Mercedes, які мають нове обладнання та повністю укомплектовані. Раніше їх використовували у Гессенській пожежній школі Касселя. Дякую німецьким союзникам за допомогу нашим героям-рятувальникам!

За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, загалом в Харківській області області повністю знищено 12 котелень, 63 пошкоджено, знищено 60 теплових пунктів, 10 теплових камер, майже 24 кілометри теплових мереж. Сама область наразі готова до опалювального сезону на 40%. Найбільші проблеми фіксуються та можуть бути з опаленням взимку на тимчасово окупованих територіях Харківської області. Зокрема, в Ізюмі повністю знищена інфраструктура теплових мереж, невідома ситуація у Вовчанську та Куп’янську. Також складна ситуація у “сірій зоні”, оскільки там йдуть постійні обстріли, є заміновані території.

У Харкові відбулося прощання та церемонія поховання на Другому міському кладовищі з ректоркою Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського (2003-2020 роки, народною артисткою України, професоркою, почесною громадянкою Харкова Тетяною Вєркіною. Вона рятуючись від обстрілів Харкова виїхала до Німеччини, до міста Нюрнберга. Вона там лікувалася, але 4 липня 2022 року у Нюрнберзі відійшла в інший світ.

50 коней Дергачівської дитячо-юнацької кінно-спортивної школи, які належали Харківській зооветеринарній академії (тепер – Державному біотехнологічному університету), з початку війни залишились без господаря, бо саму школу так і не дооформили у новому університеті і їх статус завис. Коли обстріли посилилися, ветеринарна лікарка та випускниця кінно-спортивної школи Альона Новікова, яка сама мала 6 коней і евакуювала їх, зайнялася евакуацією коней до Дніпра. Цей процес тривав за допомоги організацій Animals і Nova Ukraine з кінця березня до серединиі квітня. З конями перебувають директор школи та тренер, але найскладнішим зараз є їх утримання, яке потребує близько 6 тис. грн. на місяць для однієї тварини.

СБУ затримало у Харкові 38-річного фотографа, який на форумі “ЯПлакалъ” принижував українську мову, заперечуючи її автентичність і називаючи її сумішшю московитської, польської мов та інших діалектів, а також публікував матеріали, спрямовані на наругу над державним прапором України.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Спроби розвідки боєм від спецгрупи від села Пасіки у бік Долини завершилася тим, що українські військові знешкодили цю групу. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб Донецької селищної громади, Шевелівку, Петрівське та Чепіль Балаклійської міської громади, Норцівку Савинської селищної громади, Велику Комишуваху, Грушуваху, Гусарівку, Нову Дмитрівку Барвінківської міської громади та Бражківку та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

Харківська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру:

  • депутату Дворічанської селищної ради від ОПЗЖ Василю Дорошенку, 1954 р.н., який став колаборантом та став в заступником керівника окупаційної т.зв. “тимчасової адміністрації” Дворічної. Він збирав для окупантів інформацію про мешканців Дворічної, які мають мисливську зброю, а у квітні 2022 року під час зборів громадян біля будівлі селищної ради заявив про перехід Дворічанської територіальної громади до складу московії, а наприкінці травня закликав чиновників громади співпрацювати з московитами.
  • дружині місцевого гауляйтера в смт Шевченкове Андрія Стрижка, Віті Стрижко, 1973 р.н., яка стала колаборанткою та в окупаційній адміністрації Шевченкового обійняла посаду керівниці т.зв. “організаційно-інформаційного відділу”, в якому вона вела документообіг, приймала документи для отримання виплат від московитів, збирала дані щодо роботи підрозділів окупаційної адміністрації та складала їх тижневі “плани” роботи.
  • колишньому поліцейському заочно повідомили про підозру за фактом державної зради, який став колаборантом та почав активно співпрацював з окупантами в окупованій частині Чкаловської селищної громади. Так, він допомагав московитським військовим у пошуку мисливців та учасників АТО, в яких вони відбирали зброю, а учасників АТО примушували їхати на “перевірки”. Також він допомагав окупантам у визначенні кращих позицій для розміщення їх артилерії, привозив продукти харчування на блокпости.

А от голова окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації” окупованих територій Харківської області Віталій Ганчев заявив про “неіснуючі перемоги” української армії, її “безсенсові контрнаступи”, звинувачує українські війська в обстрілах населення на окупованих територіях, а також каже, що московія на окупованих територіях “надовго, навіть, напевно, назавжди”.

Також на сході України московити в рамках підготовки псевдореферендуму з незаконного “приєднання” тимчасово окупованих територій сходу України, який наразі планується на 11 вересня. Для агітації за цей псевдореферендум планується використати організацію з ОРДО “Донецька республіка” та змінити її назву на “Большая Россія”. На цей час вже в складі організації діє понад 1000 т.зв. “активістів” (агітаторів, блогерів та “дружинників”), які працюють на окупованих територіях України. Також планується створити розгалужену мережу т.зв. “активістів” у Херсонській, Харківській, Запорізькій і Дніпропетровській областях для розвитку значної підривної діяльності на підконтрольних українському уряду територіях.

27 липня московитські військові обстріляла тимчасово окуповану смт Борову на Харківщині з боку села Підлиман Борівської селищної громади, через що пошкоджені житлові будинки, а одна людина загинула.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії