Харківські рятувальники працюють над підвищенням безпеки відвідувачів супермаркетів

Перемикач мов

Харківські рятувальники активізували інформаційну діяльність серед населення про поведінку під час обстрілів та дотримання елементарних заходів безпеки, які можуть врятувати життя. Після ракетного удару по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці та посилення обстрілів Харкова та передмість, вони ще раз наголосили на небезпеці перебування у скупченнях людей.

Найголовніше з брифінгу начальника Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України в Харківській області Сергія Колосовського:

  • Трагічні подій у Кременчуці [ракетний удар по ТРЦ “Амстор” – С.П.], посилення обстрілів житлових районів Харкова, удару по автостанції в Чугуєві із численними загиблими показали, що не варто наражати себе та своїх близьких на небезпеку, а слід дослухатися інформації про повітряну тривогу, які повідомляються у медіа, та прямувати до укриттів. Ігнорувати сигналу “повітряна тривога” – це злочин.
  • Безпечних місць у Харкові немає, тому перебувати у місцях великого скупчення людей вкрай не бажано [очевидно, йдеться, що росіяни б’ють по скупченням людей у дворах чи біля зупинок транспорту].
Сергій Колосовський, начальник Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України в Харківській області
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0
  • Якщо людина виходить за продуктами, за ліками, мережу для покупок [магазин, супермаркет чи аптеку – С.П.] треба обирати з точки зору де безпечно. У разі сигналу “Повітряна тривога” слід переміститися в укриття – це може бути цокольне чи підвальне приміщення, підземний автопаркінг. Нехтування правилами може наразити на небезпеку.
  • На період воєнного стану заборонені перевірки суб’єктів господарювання інспекторами ДСНС. Проводиться роз’яснювальна робота у торговельних центрах та супермаркетах щодо правил поводження і дій під час сигналу “Повітряна тривога” їх персоналом.
  • Під час проведення роз’яснювальної роботи із співробітниками магазинів та супермаркетів приділяється увага первинним засобами пожежогасіння [їх наявності – С.П.] первинних, шляхам евакуації, щоби вони не були захаращенні, простим укриттям (цокольні, підвальні приміщення, автопаркінги, якщо вони є). Супермаркети мають дублювати інформацію про сигнал “Повітряна тривога”, після чого людина має ухвалювати рішення виходити чи ні із супермаркету. Примусити людину залишити торговельну залу на сьогодні неможливо.
  • На цей час йде обговорення, щоби на законодавчому рівні заборонити експлуатацію об’єктів з масовим перебуванням людей під час повітряної тривоги.
  • Співробітники ДСНС під час роз’яснювальної роботу будуть рекомендувати керівництву магазинів, супермаркетів та торговельних центрів облаштовувати спеціальні приміщення та укриття для перебування людей під час дії сигналу “Повітряна тривога”.
  • Співробітники ДСНС проводили і постійно проводять роз’яснювальну роботу з місцями масового перебування людей, зокрема, і місць розміщення переміщених осіб тощо.
  • На сьогодні у Харківській області у підрозділах ДСНС 220 людей можуть проводити роз’яснювальну роботу, інформувати населення, проводити навчання, проводити тренування з евакуації – це погоджується з керівниками торговельних мереж, установ та організацій.
  • Щоп’ятниці на станціях метрополітену проводяться заняття щодо поводження під час обстрілів, з мінної безпеки, поводження в небезпечних ситуаціях, а також надання першої допомоги.
  • На сьогодні на виконання доручення Прем’єр-міністра України організовані комісійні обстеження закладів освіти. До комісій входять представники органів влади, ДСНС і безпосередньо закладів освіти. Основна увага приділяється забезпеченню пожежної безпеки та укриттю дітей. Перевіряються найпростіші укриття, для яких є правила: перевіряється місце розташування, і лавки для сидіння, і вода, і вентиляція – існує певний перелік питань і вимог. Якщо у закладі виконані не всі вимоги з безпеки. то це відображається в акті перевірки, і в цьому закладі не рекомендується проводити і розпочинати навчальний процес.
  • У Харкові за інформацією Департаменту освіти Харківської міськради планується до відкриття 108 шкіл, і з цього тижня розпочаті обходи, перевірки. І інформація щодо них ще не оброблювалася, вони ще не перевірялися.
Сергій Колосовський під час брифінгу в Kharkiv Media Hub
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Сергій Петров, ІЦ “Майдан Моніторинг”

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії