Що означає безпека: не боятися за близьких та спокійно спати

Перемикач мов

Що означає безпека? Якщо ваше життя тече спокійно то благополучно, то, скоріш за все, ви не часто замислюєтесь над цим питанням. Але для українців такі часи залишились в минулому. Особливо якщо вони живуть в містах чи селах, які регулярно потерпають від ворожих обстрілів. Та і тим, хто переїхав в більш спокійні місця, також є що сказати з приводу безпеки. Адже в багатьох залишились позаду ночівлі в підвалах чи метро, втечі з-під обстрілів та труднощі адаптації на новому місці.

 

Я опитала більше трьох десятків українців про те, що особисто для них означає поняття безпеки. У цих людей різний вік, освіта та професія. Всі вони зараз знаходяться в різних умовах. У кожного свій досвід переживання війни. Тому не дивно, що і відповіді були досить різнобарвними.

Що означає безпека: відсутність обстрілів та ефективне ПВО 

Так, частина респондентів дала відповіді на запитання “що означає безпека?”, як то кажуть, на злобу дня. Вони напряму пов’язані зі втрогенням держави-агресора. Наприклад, люди говорили про необхідність доступних та добре обладнаних сховищ, про відсутність обстрілів та бомбардувань.  Вони говорили про необхідність залізного купола та дієвого ППО, а також про безпеку на більш глобальному, міжнародному рівні. 

Леся: Безпека – коли поряд з будинком є бомбосховище, облаштоване за всіма параметрами. А не звичайний підвал, де сиро, щури та не можна там і двох хвилин пробути. Не те, щоб повітряну тривогу. Також по місту має бути багато інших укриттів, окрім метро. Щоб під час обстрілу можна було сховатися. Але найголовніше – має бути закрите небо. За таким самим принципом, як у Ізраїлі. Має бути надсучасна система ППО. Тобто справжній “залізний купол”.

Володимир: Для мене безпека – це перш за все відчуття спокою. Ніде не можна бути захищеним і відчувати себе поза війною. Але внутрішній стан гармонії та душевної тиші дає певну ілюзію, що ти на певний час убезпечив себе. Втім, зазвичай приходиться частіше думати про ближніх. І саме їх стан турбує найбільше. Хвилювання за рідних під час повітряних тривог і ракетних обстрілів змушує замислитись над безпекою рідного міста і всієї країни. Тут одразу виникають питання про сучасне ППО, залізний купол і думки про те, коли все-таки ми зможемо ефективно реагувати на нічні теракти з боку ворога. Це вже інший рівень безпеки державного виміру.

Але споглядаючи за тим, що коїться у світі, розумієш, що найближчим часом він повинен щось кардинально зробити з колективною безпекою. Інакше на нас, як людство, чекають апокаліптичні потрясіння. У радянському дитинстві нас постійно лякали ядерною війною. Мені здається, що наразі світ менш безпечний, ніж був тоді. Руйнуються глобальні основи та цінності. І сховатися за фортецею чи умовною «залізною завісою» вже нікому не вдасться. Треба робити запобіжники від можливих катастрофічних дій сучасних диктаторів. Тому звичайній людині умовне відчуття безпеки треба створювати самій, оточуючи себе гарними людьми і позитивними емоціями. Тут, напевне, все-таки більше про відповідальність, ніж про свободу. Головне зараз – долати страх і спрямовувати його в позитивне русло. Тоді острівців безпеки стане більше й кожному з нас буде на що опертись.

Віра: Свобода конституційного волевиявлення і свобода слова. Свобода казати правду і висловлювати свої переживання, а не переказувати російську ​пропаганду. Можливість вільного пересування містами, селами, дорогами, стежками України без страху померти, втратити здоров’я, втратити рідних, ​потрапити під дискримінацію. Недоторканість правової приватної власності та повага до неї. І це у масштабі будівлі, міста, села, області і цілої України. 

Наші права і спокій порушується російською зброєю. Росія виказує повну неповагу до нашої власності, чинить незаконно за глобальним нормами. Всі ці три пункти були у нас до повномасштабного вторгнення ворога, але не зараз. Була доступність цього навіть у 2014 році на початку цієї довгої війни. Але саме тоді це проявилося в людях. Хто як розумів конституційні права та свободи. Комусь здалося прийнятним, що до них прийшли гауляйтери росії та стали повчати їх, керувати їх майном. А комусь – ні. І так у всьому.

Олена: Безпека для мене складається з декількох складових. Фізична безпека на вулиці – це коли я можу вільно переміщатися містом і бути спокійною і через низький рівень криміногенної небезпеки, і через відсутність обстрілів. Якщо обстрілів неможливо уникнути, то безпека  – це коли я знаю, що маю робити в будь-яку мить, якщо він почнеться. Фізична безпека вдома – це коли я не думаю про проникнення в будинок грабіжників чи когось ще. Будь-кого. Це коли я вдома маю надійне сховище від можливих обстрілів. Психологічна – коли я не очікую щомиттєво звуку вибухів. Фінансова  – коли я можу планувати на декілька місяців вперед свої витрати і прибутки.

Ірина: Безпека – це не знати адрес бомбосховищ навколо, бо ти відчуваєш, що вони не потрібні. Безпека – це мати можливість робити звичайні побутові справи, не змінюючи графік і не відчуваючи утиску в справах, до яких ти звик.

Віктор: Я виїхав з Харкова спочатку до Дніпра, а потім  – у Львів. Звісно, безпечніше ніж було, бо нема ані ствольних прильотів, ані авіації. Але все ж є дві проблеми. Це ракетна загроза. Для мене, як хлопця, це ще можлива мобілізація та повістки (а саме багато порушень самої процедури та медичної комісії).

Лариса: Безпека – це коли ти знаходишся у місці, яке точно не бомблять і не обстрілюють. Та не збираються. Правоохоронна система піклується про людей, а не про особистий гаманець. Як виявляється, з початку війни передивилась значення цього слова. 

 Що означає безпека: щоб всі рідні залишалися в безпеці

Для багатьох  респондентів це поняття тісно пов’язане з благополуччям їх родичів та  друзів. Для них важливо, щоб близькі залишалися в безпеці, щоб вони мали нормальне життя, де можна спокійно спати, навчатися, працювати. Та і просто жити. І щоб не доводиться постійно перейматися за їх безпеку. 

Ксенія: Коли я можу поїхати куди треба чи хочеться незважаючи на близькість фронту. Коли я можу відпустити дитину на заняття (школа, спорт, гуртки за інтересами), не побоюючись за її життя. Коли можна ходити в ліс або на пляж у будь-якому місці, не думаючи про міни та подібні речі. Коли не потрібно зберігати всі гроші та документи у валізі із запасом батарейок та шоколадок. Якось складно сформулювати, якщо чесно. Виходить тільки за методом від протилежного.

Яна: Для мене головною умовою безпеки є тихе і спокійне дитинство моїх дітей. Коли задоволені їхні основні потреби – спокійний сон, можливість навчання, можливість вільно пересуватися по місцевості й гуляти. Знаєте, моїй старшій доньці її однокласниця сказала : “Я зараз вдома, але я не почуваюся як вдома. Бо тут небезпечно. А дім – це тотожність безпеці”.

Регіна: Для мене безпека – це впевненість, що я і моя мати наступного тижня зможуть добре поспати, поїсти та мати свої речі. Для мене безпека – коли я можу спокійно почитати декілька годин книгу, поспівати номер сольфеджіо. Або коли я знаю, що десь лежить моя зубна щітка і вона буде там же, коли прийду… Що я зможу на завтра домовитись з кимось зустрітися і поговорити… Якщо хтось думає, що виїхавши з України, хтось почуває себе в безпеці – то все це хрінь!  Ми всі змушені довіритись малознайомим людям, щоб вони змогли нам допомогти…

Євген: Ти не переживаєш за близьких, бо знаєш  – вони в порядку, їм нічого не загрожує. Плюс ти розумієш, що відсутня реальна загроза твоєму життю, твоїй свободі. Або, принаймні, така загроза мінімальна.

Наталія: Для мене безпека  – це не коли я в безпеці, а коли мої рідні, друзі в безпеці. Бо по факту, якщо загинеш, ти про це не дізнаєшся, а буде боліти твоїй сім’ї. Тож, поки в небезпеці мої рідні, болить мені.

Інга: Коли ти не хвилюєшся за близьких та за себе.

Анастасія: Спокійний сон, доступ усього для дитини, відсутність страху вийти на вулицю, свій дім.

Юрій: Безпека – це якщо я сплю і не турбуюся, коли мої діти у першу годину ночі повертаються з вечірки.

Євген: Безпека для мене у першу чергу  – це коли моя сім’я в безпеці. Нехай я не в безпеці.

Для частини респондентів безпеку створюють люди, які знаходяться поруч. Для них в пріоритеті приємне, нетоксичне оточення, а також відсутність яких-небудь загроз з боку інших людей. 

Олександр: Що для мене безпека – це максимальна відсутність негативного впливу інших людей як прямого, так і опосередкованого.

Анастасія: Безпека для мене – емоційна. Бути в оточенні позитивно заряджених, вихованих людей, які приймають інших, а не критикують

Надія: Я почуваюся безпечно лише у присутності певного типу чоловіків. Раніше це був мій чоловік. З ним я взагалі нічого і нікого не боялася. Але це психологічний чинник. Для мене важлива поряд саме людина. І тоді я нічого не боюся. Наприклад, зі Сталкером я можу їхати під обстрілом (це перевірено) і навіть не смикатися.

Софіко: Для мене безпека – це оточення “своїх” людей, коли я можу обирати не тільки місцевість, а і коло осіб, з якими мені безпечно та комфортно.

Ольга: Коли ти знаєш, що при владі чесні люди.

 Безпека – це універсальне поняття

Частина респондентів дала більш загальні відповіді на запитання що означає безпека. Для них це передусім відсутність загрози життю та здоров’ю, впевненість у завтрашньому дні, можливість жити звичним життям. У більшості “рецепти” безпеки були цілком універсальними, хоча і в них відчувається вплив сьогоднішніх подій. 

Юрій: Безпека для мене –  це відносна впевненість в тому, що все буде добре. Це можна віднести і до майна, і до планів, і до життя, і здоров’я. Можна сказати, це середовище, де можливо передбачити ризики і планувати своє життя. Проблема у тому, що я ніколи себе так відчував. Коли навчався у школі, то завжди переживав, що не зроблю завдання і залишусь на другий рік. Переживаю, що не не зможу знайти роботу, що захворію на щось невиліковне. Або навіть щось просте не вилікую через прокрастинацію, тощо. Короче, небезпека для мене – вірний супутник.

Марина: Безпека – це умови, які не загрожують життю, фізичному і психічному здоров’ю.

Олена: Безпека для мене – це права людини, свого народу, їх непорушність, мирне небо, що є одним з гарантів збереження життя людини.

Що означає безпека: ніколи не задумувалась над формулюванням

Марина: Якось ніколи не задумувалась над формулюванням. Це з тих речей, які здаються настільки очевидними, що ми навіть не цікавимося визначенням. А коли спитають, ми не знаємо, що сказати. Мабуть, безпека – це коли можеш думати про свої плани, а не про неї.

Анна: Складно сказати… Мабуть, зараз безпека – це коли для мене немає якоїсь явної загрози життю чи здоров’ю. Ну або надуманої загрози. Наприклад, коли пізно в темряві йдеш по безлюдній вулиці. Наче й явної небезпеки немає, але у безпеці не почуваєшся.

Володимир: Для мене безпека складається з двох частин: зовнішньої та внутрішньої. Зовнішня частина – це наскільки те, з чим я маю справу, для мене прогнозоване та зрозуміле. Це може бути ситуація, тварина, людина або механізм. Що стосується внутрішньої, то це моє відчуття компетентності. Тобто наскільки я маю скіли та ресурси (вміння, навички, знання), щоб з цим впоратися. Якщо я можу на достатньому рівні зрозуміти та прогнозувати ситуацію, в мене вистачає знань, умінь та навичок впливати або тримати подалі від неї (людини, тварини, механізму, тощо), то значить, я у безпеці.

Родіон: Для мене безпека – це організація контролю за небезпеками. 

Олексій: Безпека – невідворотне, жорстке, неминуче покарання порушників закону, досконалість законів і корінна реформа судової гілки влади. А також мати власність на зброю. 

Віталій: Безпека – це коли ти маєш можливість вільно гуляти лісопарком. Безпека – це коли спиш в кімнаті, а не в підвалі (бо там майже нечутно вибухів і можна виспатись).

Наталія: Для мене це впевненість у завтрашньому дні.

Юлія: По ходу безпека – це коли немає війни і твоєму життю не загрожують жодні зовнішні чинники. І ти вільно приймаєш рішення. Ніхто не тисне на твою волю. 

Віктор: Безпека для мене – це спокій, здатність тверезо мислити та відсутність страху за своє життя і здоров’я, за своє майбутнє.

Михайло: Це коли я у своїй кімнаті і в цій кімнаті нічого не загрожує. Вона буде такою ж, як і була.

Анфіса: Щось на кшталт бункера. Прихований від усіх і всього простір.

Вадим: Ядрьона бомба!

 Юлія Гуш. Фото автора. 

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

About Гуш Юлія 43 Articles
Журналістка, волонтерка