Харків. Хроніки атаки на місто, день 164-й (06.08.2022)

Перемикач мов

День був відносно спокійним. Були поодинокі обстріли безпосереднього району поблизу окружної та північних околиць Харкова протягом дня. Була невеличка артдуель ввечері, після чого додаток та сирени сповістили про повітряну тривогу. Тривог протягом дня було небагато (зранку та й ввечері).

Ліквідація наслідків влучання ракети по меблевій фабриці у Харкові. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0
Ліквідація наслідків влучання ракети по меблевій фабриці у Харкові. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Проте початок доби ознаменувався ракетними ударами о пів на першу ночі: чотири ракети прилетіло по Харкову та передмістям по підприємствам у Слобідському районі (від влучання сталася пожежа, яку загасили рятувальники; зруйновано меблеву фабрику. яка перенесла сюди виробництво; повністю зруйновано складські та виробничі будівлі, один із цехів із станками пошкоджено) та на ХТЗ. Одна з цих ракет вдарила по адмінбудівлі об’єкту критичної інфраструктури у Дергачівській міській громаді (не завжди можна у щільній забудові визначити напрям звуку, в основному його силу, а значить радіус прильоту, до того ж ракетних ударів по Дергачам та навколишніх населених пунктів я не пам’ятаю). Також дві ракети вдарили по району Чугуєва. В усіх випадках йдеться ракети комплексу “С-300”. Разом з цим, за інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, кілька ракет, які московити випустили по Харкову “не захотіли” залишати Бєлгород і підірвалися на території московії.

Доба 7 серпня почалася з обстрілу одного з районів Харкова з реактивної артилерії о пів на першу ночі, а от о 4-40 по місту було завдано чотири ракетних удари. Прильоти сталися по парку у Новобаварському районі. а також по підприємству та об’єкту критичної інфраструктури на Немишлі та ХТЗ.

Протягом двох днів тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Михайлівки, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Карасівку Золочівської селищної громади. Дісталося і й селищу Подвірки Солоницівської селищної громади. Обстрілам піддаються багато сіл на північний схід від Харкова, зокрема, Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Чугуїв Чугуївської міської громади, Коробочкине Чкаловської селищної громади та село Мосьпанове Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим.

Протягом останнього тижня у Харкові фіксується збільшення кількості ДТП. Навіть частково працюючі (не всі, звісно) світлофори у денний період не допомагають. Трапляються вони практично в усіх районах міста (за інформацією поліції та міських пабліків). Пояснюється все просто: звичка їздити не дотримуючись правил все сильніше вкорінюється і якщо на перехресті зустрічається два таких “вкрорінених” водія, то все може закінчитися аварійною ситуацією чи ДТП. Випадки аварійних ситуацій я й сам бачив. Ще інша причина: багато водіїв, які лишалися у Харкові, звикли до майже повної відсутності автівок. Зараз (насправді з кінця травня) їх більше, хоча трафік все одно не надто активний. Але звички березня – травня також впливають на виникнення аварійних ситуацій. Що робити у цьому випадку я не знаю. Нам треба пережити це, а водіям звикнути водити більш відповідально в умовах загрози обстрілів, інакше люди гинутимуть в ДТП, а не від обстрілів.

Інша проблема тижня – збільшення кількості побутових пожеж. Приміром, за суботу достатньо великих пожеж, які потрапили в об’єктив пабліків було аж 3: 2 на ХТЗ та одна на Олексіївці. Так, на одній із пожеж на ХТЗ загинуло двоє людей. Зважаючи, що спека знову повертається до міста, то варто бути пильними щодо електроприладів та дотримуватись вимог пожежної безпеки. У харківських рятувальників і так роботи вистачає і без побутових пожеж.

На Північній Салтівці у двох мікрорайонах (Північна Салтівка – 4 та 5) фахівці “Харківміськгазу) відновили газопостачання для понад 7 тисяч абонентів. Для цього вони обстежили понад 50 км газопроводів, в яких було виявлено і усунено понад тисячу пошкоджень та багато знищених ділянок газогонів.

Президент України Володимир Зеленський відповів на про збільшення кількості протиповітряної оборони для Харкова та області. Він доручив Головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному, на якого покладено відповідальність за організацію та керівництво протиповітряною обороною України, розглянути питання про збільшення кількості протиповітряної оборони для Харкова. Разючих змін, поки до України не прийдуть західні системи ППО та ПРО очікувати не варто. ППО працює, московитські літаки не залітають, а от ПРО не справляється – надто мало відстань між точкою запуску від Бєлгорода і точкою прильоту у Харкові.

Нотатки з інтерв’ю начальника частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігоря Овчарука “Суспільному Харків”:

– На Харківщині працює 5 піротехнічних розрахунків, кожний з яких має свій напрямок і свою ділянку.

– полів, на яких є рослинність, можна розмінувати лише спаливши це поле. Для саперів потрібне чисте поле без рослинності

– Історія з підривом трактора біля селища Елітне – це підрив на міні, єдиній, що залишилася. Всі інші зняли (очевидно, московити), а власник поля взагалі не знав, що територію мінували.

– У липні було дистанційне мінування території біля селища Кулиничі Вільхівської селищної громади із мінами з самоліквідаторами.

– Чи “Іскандер” чи “С-300” без різниці. Якщо влучить у будівлю, то зруйнує її повністю.

Офіс Генпрокурора України повідомив про загибель ще двох дітей на тимчасово окупованих територіях Харківщині: ще 22 березня внаслідок обстрілів м. Ізюм отримав смертельні поранення 6-річний хлопчик, а 12-річний хлопчик загинув в селі Малі Проходи Дергачівської міської громади. Усього на Харківщині загинули та дістали поранення 197 дітей (найбільше дітей постраждало на Донеччині – 361, по Україні загинула 361, а поранено 702 дітей).

Також в одному із сіл Чугуївської міської громади в руках 16-річного хлопця здетонував снаряд (він взяв його до рук), після чого його госпіталізували та прооперували у Харкові. А ще на території громади на міні підірвався місцевий житель (також доставлений до лікарні).

У смт Вільшани Солоницівської селищної громади невідомі патріоти демонтували табличку та будьонівку із постаменту пам’ятки, яка числиться у реєстрі пам’яток історії як “Братська могила червоноармійців”, в якій має бути поховано 11 осіб. На табличці був напис: “Тут поховані бійці Червоної армії, що загинули смертю хоробрих при визволенні селища Вільшани в 1917-1920 р.р”. Постамент лишився, але його після дослідження прилеглої території на факт існування братського поховання (були неодноразові випадки по Україні, коли під такими братськими могилами не було ні чого, і не лише в Україні, а й в Естонії, приміром).

Поліція затримала ще двох прихильниць “руzzкава міра”, які в соціальних мережах “Однокласники” та “Чатрулетка” підтримували загарбницьку війну московії проти України. Їм оголошено підозри за статтею колабораційна діяльність.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Лозовеньку Балаклійської міської громади, Норцівку, Залиман Савинської селищної громади, Велику Комишуваху, Грушуваху, Дібрівне, Курульку, Рідне, Маяк, Нікополь Барвінківської міської громади, а також Бражківку, Карнаухівку, Вірнопілля, Сулигівку та Довгеньке Оскільської сільської громади.

А бійці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” в степах Харківщини підбили черговий московитський танк. Цього разу від прямого влучання танк спочатку загорівся, а потім ефектно вибухнув, після чого утворилася грибоподібна хмара вибуху. За інформацією від самої бригади та бійців, це був Т-90, один з найкращих танків, які перебувають на озброєнні в московитів. Але в інтернеті розгорілася дискусія і частина дописувачів вважає, що це був Т-80БВМ.

А найсмішнішим сьогодні є те, що міноборони московії заявило про знищення “взводу” (цікаво, це як? в артилерії є розрахунок, батарея та дивізіон) Гаймерсів у селі в Харківській області. Лише на Харківщині, схоже, за повідомленнями від конашенкова вже знищено Гаймерсів більше. ніж наші американські партнери та союзники нам передали. І це лише Харківщина! Це як з Повітряними Силами України, які рашисти вже знищили по третьому колу. До речі, 7 серпня – День Повітряних Сил Збройних Сил України! Зі святом!

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії