У Бережанах відкрилася фотовиставка про зруйнований Харків

Перемикач мов

1 вересня 2022 року о 15:00 у Бережанському краєзнавчому музеї відбулося відкриття документальної виставки «Розлам Харків». Автори фото через свої роботи розповідають про різні аспекти руйнувань у Харкові, який щодня з 24 лютого 2022 року потерпає від російських артилерійських обстрілів та ракетних ударів.

Про що фотовиставка “Розлам Харків”?

“Розлам Харків” – це розлам культури, освіти та людських доль до 24 лютого і після. Ця виставка розповідає про те, що несе «рускій мір» і несуть російські снаряди і ракети і що переживає Харків та інші прифронтові міста» – зазначив на відкритті виставки один із авторів фотографій та співорганізатор Сергій Петров. Він член команди документалістів руйнувань цивільної інфраструктури Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» та автор «Хронік Харкова», який через російські обстріли втратив своє житло на Північній Салтівці.

Розлам. Харків
«Розлам. Харків» в Бережанах
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Команда Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» змогла на основі оглянутих об’єктів класифікувати об’єкти, які стали цілями ураження для російських військ. Це школи, дитсадки, будь-які навчальні заклади, лікарні, транспортні депо, зупинки громадського транспорту чи навіть рейки, спортивні об’єкти, водогони, газогони, електропідстанції, телекомунікаційні кабелі – загалом вся інфраструктура міста. За словами Сергія Петрова, матеріали документування також лягли в основу кримінальних проваджень, які ведуть правоохоронні органи.

В основі російських обстрілів по Харкову лежить політика урбіциду

«В основі російських обстрілів по Харкову лежить політика урбіциду – знищення соціальної інфраструктуру ці перетворення території міста, селища на непридатну для проживання і створення умов, щоби люди пішли з цієї території. Це політика депопуляції, коли виїжджають батьки з дітьми, молодь і у таких містах лишаються лише поодинокі мешканці і вони деградують. Це політика акустичного і психологічного терору – це обстріли, а особливо нічні ракетні удари, які з 23 травня щоночі завдаються по місту та передмістям і можуть трапитися будь-коли: чи о 9-й годині вечора, чи о 5-й ранку, коли темно і люди погано орієнтуються у просторі. Це терор для подавлення спротиву, психологічного зламу і розламу, цей терор – це контроль людського сну і емоційного стану» – розповів Сергій Петров під час відкриття виставки Розлам. Харків.

Сергій Петров на відкритті фотовиставки
Фото: Володимир Березін, CC BY-SA 4.0

Під час відкриття виставки заступник директора Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців зазначив, що між Харковом та Бережанами є багато паралелей. Харків, де одна з найбільших площ Європи, і Бережани, де одна з найменших площ Європи – площа Святого Івана Павла ІІ, настільки мала, що тут не вліз пам’ятник йому. Харків – місто театру «Березіль» та Леся Курбаса, батько якого навчався у Бережанській гімназії. Харків – місто Форуму Євромайданів 11–12 січня 2014 року, на якому було четверо бережанців. Харків та Бережани єднає Сковорода, який був викладачем Харківського колегіуму і портрет якого писали викладачі Бережанської гімназії.

Розлам Харків
Заступник директора Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців
Фото: Володимир Березін, CC BY-SA 4.0

Команда ІЦ «Майдан Моніторинг» допомагає переселенцям та біженцям безкоштовно дізнатися про стан їх будинків

Один із авторів виставки провів екскурсію виставкою та розповів про близькість Харкова до російського кордону, через що місто можна обстрілювати прямо з території РФ. Зокрема, йшлося, що команда Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» допомагає переселенцям та біженцям безкоштовно дізнатися про стан їх будинків. Подати запит можна до когось з членів команди у фейсбуці чи іншим способом (дивитися тут як саме).

На виставці представлено 35 фотографій руйнувань закладів освіти, культури, пам’яток архітектури та меморіалів, житлових будинків, спортивних майданчиків, які зроблені командою воєнних документалістів Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» з 10 березня по 19 серпня 2022 року.

Розлам Харків
Фото: Володимир Березін, CC BY-SA 4.0

Окрема експозиція присвячена найбільш зруйнованому району Харкова – Північній Салтівці, де до початку широкомасштабного вторгнення проживали близько 100 тисяч людей. Для підсилення виставки співробітники Бережанського краєзнавчого музею доповнили її різними предметами: цеглою, шматком оздоблення дверей, дитячими іграшками, уламками боєприпасів, привезеними волонтерами зі сходу України, а також обпаленою книгою.

Чому “Розлам Харків” саме на Тернопільщині?

Перше відкриття виставки на Тернопільщині відбувається ще й тому, що саме Тернопільщина визначена однією з тих, куди розселятимуть переселенців з Харківщини у випадку примусової евакуації.  Тому, як зауважив Сергій Петров, бережанцям ця виставка має дати можливість краще зрозуміти через що пройшли мешканці Харкова та Харківщини. Які вони мають психологічні травми, спричинені постійним життям в умовах обстрілів та ракетних ударів.

Під час відкриття виступили і переселенці з Краматорська Олекса та Оксана Муравльови, які вдруге з 2014 року вимушені покидати свій дім.  Наразі вони живуть у Бережанах, і нагадали, що російсько-українська війна триває з 2014 року та є багатовимірною та багатокомпонентною.

31 серпня англомовний варіант цієї виставки було відкрито у Празі під час «Форуму для України», який відбувся в рамках зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС.

Виставка організована командою Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» (кураторка – Наталія Зубар). Співорганізаторами виставки виступили міжнародна організація Team 4 Ukraine, ГО «Бережанський Майдан» та Бережанський краєзнавчий музей.

Проєкт, в рамках якого стала можливою виставка Розлам Харків, проходить за підтримки Crown Agents International Development.