Заява медійних організацій України

Перемикач мов

Ми, представники і представниці медійного середовища України глибоко стурбовані фактом відвертої спроби перешкоджання журналістській діяльності, який відбувся біля Києво-Печерської Лаври учора, 30 березня 2023 року.

Це вже не перший інцидент з окремими «героями» цієї події, коли журналісти отримували погрози, а подекуди і зазнавали фізичного впливу при спробах взяти коментар (https://www.slidstvo.info/news/na-zhurnalistiv-slidstva-info-napaly-pid-chas-zjomky-u-kyyevo-pecherskij-lavri-cherez-pytannya-pro-viynu/)

Особливо цинічною подія у центрі української столиці виглядає на фоні героїзму тисяч вітчизняних та іноземних журналістів та журналісток, які з ризиком для свого життя висвітлюють злочини агресії російської федерації у ході російсько-української війни. Водночас доводиться констатувати, що сама лише згадка про цю війну та спроба отримати оцінку подій викликає в представників УПЦ чергові вияви агресії щодо представників та представниць медіа.

Цього разу після погроз журналістка звернулася до поліції. За фактом перешкоджанням професійній діяльності журналістів Печерським управлінням поліції відкрито кримінальне провадження за ст. 171 КК України. Ми, представники медійних організацій України закликаємо правоохоронні органі об’єктивно і неупереджено розслідувати факти протиправної діяльності задля притягнення винних до відповідальності.

Свобода слова та совісті – це важливі надбання української демократії, атака на наші цінності та громадянські свободи неприпустимі ніколи, особливо – під час війни.

Сергій Штурхецький, за дорученням Комітету Незалежної медіа-профспілки України