Документування воєнних злочинів: оголошено підозру російському генералу, який здійснював окупацію Харківської області

Перемикач мов

Нашу команду документаторів воєнних злочинів Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» запитують про те, чи доходять до суду кримінальні провадження, в рамках яких ми займаємося документуванням воєнних злочинів за дорученням та у співпраці зі слідчими Управління СБУ в Харківській області. Сьогодні ми можемо поділитися деякими результатами цієї роботи.

Сьогодні, 20 травня 2023 року, було оголошено підозру генерал-лейтенанту Андрію Рузинському, який є командувачем 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу збройних сил рф та був командувачем російського угрупування військ «Балаклія» від березня до липня 2022 року. Саме він віддав наказ на прорив державного кордону України підпорядкованим йому підрозділам зс рф для захоплення та окупації російськими військами Харківської області. Це угрупування вело бойові дії на території Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів Харківської області, зокрема, у напрямку міста Чугуєва та села Гусарівка Балаклійської територіальної громади для подальшого виходу до Харкова, Барвінкового та Лозової. За інформацією слідства, у підпорядкуванні Андрія Рузинського перебувало понад 4 тис. російських військових. Військовослужбовці цього угрупування обстрілювали Харків, Чугуїв та навколишні населені пункти, руйнуючи житлові будинки та цивільну і критичну інфраструктуру Харківщини. При веденні бойових дій використовували засоби ураження, які перебували в його безпосередньому підпорядкуванні. Зокрема, мова йде про ствольну артилерію всіх калібрів, зенітно-ракетні комплекси, важкі вогнеметні системи «Буратіно» та «Солнцепьок», армійську штурмову авіацію, ударні гелікоптери Мі-8 та Ка-52, а також розрахунки РСЗВ «Смерч». Крім того, у безпосередньому підпорядкуванні Андрія Рузинського перебувала військова комендатура в м. Балаклія. З повним текстом підозри Андрію Рузинському Ви можете ознайомитися на сайті Офісу Генерального прокурора  України.

Знищена російська техніка біля села Гусарівка на Харківщині.
Фото: Наталія Зубар, CC BY-SA 4.0

Також слідству відомо про понад 1 тис. російських військових, які отримали нагороди за ведення бойових дій на території Харківської області у складі угрупування військ «Балаклія». А сам Андрій Рузинський у липні 2022 року був переведений до росії та за ведення агресивних бойових дій на території Харківської області отримав військове звання «генерал-лейтенант».

Більше того, це перша підозра за матеріалами, зібраними у Харківській області, за статтею 437 Кримінального кодексу України – «ведення агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб».

Члени нашої команди, зокрема Євген Титаренко, Сергій Петров та Наталія Зубар, брали участь як залучені спеціалісти в слідчих та процесуальних діях зі збору доказів та в подальшій аналітичній роботі з обробки матеріалів, які лягли в основу цього кримінального провадження, яке розслідують слідчі УСБУ в Харківській області. Одним із напрямів роботи, до якої були залучені члени нашої команди, був пошук, обробка та аналіз інформації, яка розміщена у відкритих джерелах інформації. За цими словами стоїть величезний обсяг проробленої роботи, яка активно тривала в крайні понад пів роки і в якій брали участь члени нашої команди.

Ми багато наголошуємо, що слідство за кримінальними провадженнями ведеться дуже довго. Так, робота тільки зі збору та опрацювання доказової бази, щоби стало можливим оголосити підозру генерал-лейтенанту зс рф Андрію Рузинському, тривала фактично від початку широкомасштабного російського вторгнення до середини травня 2023 року. Це все дуже тривала та скрупульозна робота, яка потребує належного документування доказів, їх обробку, проведення експертиз і ще багато різноманітних слідчих та процесуальних дій. Слідство за цим кримінальним провадженням триватиме і надалі: додаватимуться нові і нові докази, які потрібні для доведення провини Рузинського у суді – не лише українському, а й у міжнародних судах.

Однією із цілей нашої команди є не лише документування воєнних злочинів у належний спосіб, а й використання цих матеріалів у кримінальних провадженнях, за якими оголошуватимуть спочатку підозри, а в подальшому будуть виноситися вироки судами.

Також просимо всіх, кому відомо про дії, місце розташування російських військовослужбовців, командирів підрозділів із угрупування військ «Балаклія», документи, що пов’язані з їх перебуванням (та самого Рузинського) на окупованих російськими військами територіях Харківщини, іншу інформацію щодо них, їх злочини, вчинені проти місцевих мешканців під час окупації Чугуївського та Ізюмського районів Харківської області, звертатися до нас – ми передамо цю інформацію та матеріали безпосередньо слідчим Управління СБУ в Харківській області. Пишіть на monitor@maidan.org.ua.

Сергій Петров, документатор російських воєнних злочинів, ІЦ «Майдан Моніторинг».

Дивіться великий репортаж ТСН про те, як відбувається це та інші розслідування.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії