Матрона Тимофіївна, народжена у Курську

Перемикач мов

Матрона Тимофіївна живе в Харкові з 1936 року. Тут вона пережила нацистську окупацію, холодну війну і незалежну Україну.

Вона живе біля школи №134, яка була захоплена на кілька годин російськими окупантами 27 лютого 2022 року під час битви за Харків, і на власні очі бачила бойові дії.

Матрона народилася в Курську в родині росіян. Вона стверджує, що за все своє життя, коли вона працювала на радянському авіаційному заводі, вона ніколи не була свідком утисків російськомовних людей в Україні.

Адам Сибера з Матроною Тимофіївною в Харкові. Фото Іва Зімова.

Коли їй було 9 років, під час нацистської окупації, вона захворіла і пригадала, що німецький лікар її вилікував. Вона каже, що не може уявити, щоб російський лікар зробив те саме сьогодні.

Під час війни на Донбасі Матрона втратила племінника, а вся її родина покинула Харків у 2022 році.

Вона бажає, щоб російські матері та сестри припинили відправляти своїх синів на безглузду війну, тому що їм не потрібно бачити їхню смерть.

Більше того, вона переконана в перемозі України, адже раби не можуть контролювати вільних людей.

Автор фото Іва Зімова, автор репортажу Адам Сибера

This publication is created within the project “Mapping the Russian aggression against Ukraine: Damage to cultural heritage and environment” supported by the Visegrad Fund

Дивіться повне інтерв’ю Петра Поймана з Матроною Тимофіївною, з відео від місцевих жителів записане під час битви за Харків.