Мобілізація – справедливість або закріпачення? Визначає skin in the game

Перемикач мов

Ой, на горі женці жнуть,
Да долом, долом, да долиною козаки ідуть.
Межи ними три гетьмани,
Што ведуть войсько запорозьке долинами.

Skin in the game справедливої мобілізації.

Жорсткі “однакові для всіх” мобілізаційні практики подаються як “цивілізованість” та “справедливість” – але жорсткі правила, запроваджені для загалу елітою, яка відкошує всі правила для себе і своїх родичів та кумів зараз і знає що зможе відкосити й нові правила завтра, не є ані проявом цивілізованості, ані проявом справедливості.

Талеб десь писав, що на війні skin in the game полягає в тому, що еліта бере участь у війні попереду війська. Це кстаті природно впливало на виникнення та тривалість війн.

Якби еліти не йшли попереду війська, війни би не виходило взагалі. Армія Александра Македонського нікуди б не йшла без нього та його друзів-“кумів” та їхніх родичів, хоч як би цивілізовано вони не пояснювали що всі решта рівні та мають йти без них.

В армія, де еліти воюють – навіть не на рівні, а попереду інших – природно формуються практики воювання, які збільшують довіру до неї і готовність брати участь. Практики, які еліти виробили для себе.

Натомість модель яка пропонується в Україні – експериментальна: армія йде так, що йдуть всі, але крім кумів і родичів і друзів авторів моделі.

І головне – що це подається як цивілізованість та справедливість.

Читаючи проєкти уряду, я згадав що пан Умеров прийшов до уряду з інвест-банкінгу. Інвест-банкір – це експерт з продажу наративів: він повинен переконливо пояснити власнику грошей, чому той повинен віддати йому заощадження та заплатити за їх примноження, хоча спостереження пост-фактум показують, що практично ніхто з них не здатен їх впевнено примножувати бо такою є природа капіталізму, а якщо хтось і здатен то це виявляється коли він вже збирається померти і все одно напевно невідомо, чи не були 50 років успіху випадковістю.

Історія про справедливу та цивілізовану “жорстку для всіх” модель виглядає таким собі інвест-банкірським наративом, але поганеньким (ну в Україні не найкращі в світі професіонали багато хто, включно з інвест-банкірами): її очевидна суперечливість базовим принципам людської природи та етики робить її продаж неможливим.

Chacha Shushuridze

Харків, майдан Конституції.