В Будапешті проведено круглий стіл за результатами проєкту “Mapping the Russian aggression against Ukraine: Damage to cultural heritage and environment”

Перемикач мов

30 травня 2024 року в Центральноєвропейському університеті м. Будапешт було проведено круглий стіл за результатами проєкту “Mapping the Russian aggression against Ukraine: Damage to cultural heritage and environment” за участі досвідчених фахівців з моніторингу та документування злочинів російської окупаційної армії в Україні.

Захід був організований неурядовими організаціями “Team4Ukraine” (Чехія) спільно з “Adapt Institute” (Словаччина), “Smolna Association” (Польща) та Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” (Україна) у співпраці з Посольством України в Угорщині, Центральноєвропейським університетом м. Будапешт, Міністерством закордонних справ Чеської Республіки та Чеським центром м. Будапешт за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.

Зі вступним словом до аудиторії звернулася радник Посольства Вікторія Свереняк, яка подякувала організаторам та спікерам за ту важливу роботу, яку вони здійснюють зі збору доказів російських злочинів проти України та їх поширенні серед міжнародної спільноти; окреслила зусилля України та партнерів, спрямовані на встановлення справедливого і тривалого миру; наголосила на важливості імплементації Формули миру Президента України та підтримки Глобального Саміту миру, який пройде 15-16 червня у Швейцарії та покликаний консолідувати відповідні зусилля міжнародної спільноти; підкреслила важливість якомога швидшого притягнення до відповідальності керівництва Росії та всіх, причетних до скоєння жорстоких злочинів проти України, а також закликала всіх присутніх до подальшої рішучої підтримки нашої держави у боротьбі проти російських окупантів.

Наталія Зубар

Спікери заходу – відома українська правозахисниця, голова правління Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” Наталія Зубар (м. Харків), кримінолог, волонтер і керівник чеської доброчинної організації “Team4Ukraine” Петр Пойман та представник словацької неурядової організації “Adapt Institute” Матей Пастір – розповіли присутнім про численні злочини РФ, задокументовані

ними у Харкові та області. Зокрема, було представлено фото- та відеодокази здійснення російськими окупантами екоциду в Україні, його жахливі наслідки для населення та екосистеми України, а також докази цілеспрямованого знищення культурної спадщини України, у тому числі шкіл, церков. Йшлося й про страшні наслідки російської агресії та окупації для українського цивільного населення. Також були представлені докази участі настоятелів УПЦ МП у виправданні та підтримці російської агресії.

Джерело

About Ігор Кіянчук 217 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + seventeen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.