Харків. Хроніки атаки на місто, день 94-й (28.05.2022)

Перемикач мов

Обстріли московитів по Харкову триває – вони були по північним околицям міста, але руйнувань і жертв немає. У Харкові запущено нові тролейбусні маршрути з південно-східної частини Салтівки до станцій метро, а низка автобусних маршрутів  реорганізовано. Через обстріли Харкова, що посилилися, більше людей стали спускатися до метро як укриття, дехто не хоче переїжджати в передмістя Харкова, де пропонують житло тим, хто втратив його, через небезпеку та відсутність укриттів там. На Харківщині через обстріли пошкоджено та зруйновано понад 120 пам’яток культурної спадщини, понад 50 закладів культури та 14 культових споруд. У північних передмістях продовжуються обстріли та бої.  По сонячній електростанції у Мерефі завдано удару Іскандерами, внаслідок чого її було зруйновано. 

Московитські обстріли по місту були – по-перше, вночі прилетіло по Київському району Харкова, точніше, на жаль, у мене інформації немає. Протягом дня були невеликі обстріли Північної Салтівки та околиць П’ятихаток – якихось серйозних руйнувань не було, як і жертв.

Складніше ситуація у передмістях. По північним передмістям Харкова рашисти продовжують бити – по Руським і Черкаським Тишкам, Циркунам, Руській Лозовій, а також смт Слатине, Прудянка та Дергачам. У Слатиному через обстріли поранено одну людину, є пошкодження інфраструктури і в Дергачах. Також ракетний удар прийшовся по смт Малій Данилівці (центр Малоданилівської селищної громади), де спалахнули пожежі, але, на щастя, без жертв. Також обстріли велися по смт Золочів, де пошкоджено низку житлових будинків та поранено двох людей, а також Чугуєву, де під час спроби загасити пожежу у своєму гаражі опіки отримав місцевий мешканець, та передмістям Чугуєва – у селищі Коробочкине поранено одну людину.

Вночі був ракетний удар Іскандерами по Мерефі – прилетіло по сонячній електростанції та її підстанції – вони зруйновані та знищені. Крім електропідстанцій, з’явився ще один маркер – удар по сонячній електростанції, тобто по джерелу електроенергії, який не залежить від традиційних її джерел.

Зруйнована школа у Мерефі (березень 2022 року) Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

На північ від міста тривають бої. Голова Дергачівської громади каже, що запеклі і важкі бої тривають за село Цупівка, але офіційної інформації від Генштабу немає. Та й розкривати деталі операцій – не бажано. Вже вдруге Вячеслав Задоренко це робить до офіційного оголошення будь-ким інформації про звільнення якогось населеного пункту.

Кількість людей та машин на вулицях зменшилася – вихідний є вихідний. Та й брак пального також позначається на цьому. Один з журналістів мене запитав, чи так завжди небагато людей на вулицях міста. Я відповів, що це багато порівняно з березнем – серединою квітня, коли на вулицях взагалі практично не було людей.

Разом з цим, з 28 травня запускаються 3 тролейбусні маршрути, які пов’яжуть південно-східну частину Салтівки з різними станціями метро. Також відбувається реорганізація низки автобусних маршрутів, які концентруватимуться на перевезенні людей до станцій метрополітену.

Після обстрілів у четвер більше людей спустилися у підземку через побоювання за своє життя. Спустилися навіть ті, кому надали житло поза Харковом у санаторії. Так, на станції “Героїв Праці” продовжують жити, попри роботу підземки, близько 50-ти людей. Розв’язати проблему з цими людьми можна – надавши житло у більш безпечних районах області або навіть в інших областях, але, на жаль, міська та обласна влада у цьому напрямку не робить відповідних кроків. Розумію, обмеженість ресурсів, але за три місяці до цього можна було підготуватися. Співіснування поїздів метро, пасажирів та мешканців підземки буде тривати через те, що проблеми людей не беруться до уваги під час розміщення. До речі, дехто не хоче переїжджати через відсутність надійних укриттів в тих місцях, куди пропонують переселитися людям з метро.

На одну непряму жертву війни стало більше. В одного з мешканців Дергачів, який підтримував руzzкій мір і відмовився евакуюватися, через постійні обстріли та проблеми з газо- та електропостачання, погіршилося здоров’я. Його госпіталізували до лікарні, яка постійно була під обстрілами. Там він і помер. Як то кажуть, friendly fire. Інша річ, що кількість непрямих жертв, які померли через загострення хронічних хвороб, інфаркти, інсульти, брак їжі, ліків, якісної медичної допомоги, проблеми з наявністю електрики, води, тепла, газу тощо – взагалі невідомо і її складно обрахувати. Більше того, ніхто навіть не пробує цим зайнятися, бо ця кількість точно перевищує кількість загиблих від обстрілів.

СБУ затримало на Харківщині чергового колаборанта – якогось “козачого полковника” з промосковської неофіційної “козачої організації”, члени якої мають активну антиукраїнську позицію. Цей “кізяк” передавав спецслужбам Росії дані про позиції ЗСУ. інформацію про вибухи на Харківщині спецслужбам московії.

Після благодійного концерту у Львові, який відбувся тиждень тому, за участі багатьох українських виконавців і виконавиць, Сергій Жадан передав шість пікапів підрозділам ЗСУ: два – батальйону “Хартія”, одну – 130 батальйону. одну – секретному підрозділу, одну – 227 батальйону, а одну передадуть після ремонту Другу Тополі.

На Харківщині через обстріли московитських військ та бойові дії пошкоджено та зруйновано понад 120 пам’яток історії, монументального мистецтва, археології та архітектури. Значна кількість пошкоджених пам’яток – це пам’ятки архітектури, а також є й дві пам’ятки археології.

Крім того, пошкоджено та зруйновано понад 50 закладів культури (бібліотеки, клуби. школи естетичного та мистецького виховання), а також 14 культових споруд.

Троє працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Харківської області відзначені почесними званнями “Заслужений працівник охорони здоров’я України”, яке присвоєне фельдшерам Артему Бурді, Тетяні Московській та водію Артему Кашкарову.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають масовані артилерійські обстріли та авіаудари московитських військ, також обстріли населених пунктів, які перебувають на лінії фронту, зокрема, села Нова Дмитрівка, Велика Комишуваха Барвінківської міської громади та Довгеньке Оскільської сільської громади.

Московити продовжують обстрілювати окуповані ними ж території – від обстрілів Балаклії та смт Савинці (центр Савинської селищної громади) отримали поранення три особи.

На окупованих територіях продовжують зникати люди. У населених пунктах Борівської селищної громади це переважно учасники АТО/ООС, інших людей з проукраїнською позицією. У селах створюють катівні, де піддають тортурам викрадених людей – так, у селі Піскі-Радьківські з одного будинків постійно доноситься стогін людей. Також рашисти попереджають, що з понеділка 30 травня 2022 року вільний виїзд на окуповану територію Луганської області (наприклад, до Сватового чи Старобільська буде заблокований), а от випускникам шкіл пропонують вступати до “навчальних закладів” бантустанів ОРДЛО (т.зв. “ДНР” та “ЛНР”), щоби позбавити молодь будь-якого майбутнього, ну й мати мобілізаційний ресурс.

Так само на окупованих територіях півдня України тривають подальші заходи щодо встановлення там московитського режиму: У Мелітополі окупанти “об’єднали” педагогічний університет та Таврійський державний агротехнологічний університет і ректором цього псевдооб’єднанняначили колишнього міліціонера-антимайдавця Андрія Чуйкова.

Також у Мелітополі перейменували вулицю Дмитра Донцова на честь НКВДиста Павла Судоплатова, який один з організаторів вбивства Євгена Коновальця, причетний до вбивства Євгена Коновальця, Романа Шухевича та єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі. Московити 30 років поширювали в Україні тезу, що немає різниці як називається вулиця чи кому встановлений пам’ятник – щоби і далі були топоніми та маркери московитської та совєвтської імперій. А от для них самих має велике значення як називається вулиця, щоби вона була ідейно правильна.

Смішне і сумне. Полонені з ОРДО (т.зв. “ДНР”) кажуть, що вже неформальною назвою їх бантустану є “ЖНР” – “Жєнская народная ріцпубліка” – через поголовну “мобілізацію” як м’яса на убой чоловічого населення. Насправді, мобілізація населення окупованих територій заборонено. Попри те, що там переважно живе не лояльне населення до України, але такі дії – винищення української нації та її генофонди.

Смішне-2. На московії “Ашан” з Челябінська створив акцію до 1 червня “Все краще – дітям”, і серед акційних товарів продається горілка. Такі от стандарти не лише московії (на Уралі та в Сибіру п’ють по чорному), але й відомого французького бренду, який ще не пішов з московії, а через місцевий менеджмент рекламує алкоголь як товар для дітей.

Смішне-3. Влада московії продовжує воювати з московитською Вікіпедію, але якось без особливого запалу та результатів. Вони внесли у чорний список заборонених статей – статтю про битву за Харків. Таке враження, що в в такий список вносять, зокрема, і т статті про битви, в яких рашистські війська трохи огребли. Все ніяк не заблокують свій мовний розділ (та заблокують Вікіпедію в цілому) – бо це буде постріл не просто в ногу, а голову. Ну ок, продовжуйте в тому ж дусі, не зупиняйтеся!

Премія дарвіна сьогодні відправляється до Міноборони московії. Вони виставили інформацію, що у смт Козача Лопань на птахофабриці зосереджена техніка, боєприпаси та особовий склад українських військ. Козача Лопань – під окупацією. Ну наші, кажуть, по тій цілі і відпрацювали, нібито зловили джекпот.

Віримо і підтримуймо ЗСУ! Допомагаймо волонтерам. медикам та рятувальникам. Тримаймо стрій та віримо в Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії