Харків. Хроніки атаки на місто, день 95-й (29.05.2022)

Поодинокі обстріли Харкова продовжуються – по північним околицям продовжують московити гатити. Начальник штабу спецпідрозділу Kraken Костянтин Немічев (а ці хлопці воюють саме на північ від міста і брали участь у звільненні всіх східних та північних передмість Харкова) прямо сказав, що повертатися до Харкова ще зарано через безпекову ситуацію – вона ще не стабільна. До Харкова приїздив Зеленський – відвідав Північну Салтівку, а також позиції наших військових. Ще одна топновина – звільнення Голови УСБУ в Харківській області Романа Дудіназа те, що він особисту безпеку поставив вище за державні інтереси і не зробив достатньо для оборони Харкова та області. Є обстріли передмість на півночі та схід від Харкова, є прильоти по Мерефі.

Харків продовжували обстрілювати, хоч це були поодинокі артилерійські удари по північних районах міста – були прильоти по селищу Жуковського, ХАІ та Північній Салтівці. Є пошкодження та незначні руйнування, але, на щастя, без жертв.

Так само обстріли тривали і по північним передмістям – Борщова, Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, Прудянка, Слатине, а також Дергачі. Також були обстріли району Чугуєва – поблизу смт Малинівка (центр Малинівської селищної громади) пошкоджено лінію електропередачі. А вже в кінці доби, близько опівночі, знову прилетіло по Мерефі – зруйнувало складські приміщення.

На північ і північний схід від міста тривають бої – достатньо активні, бо по тій же Прудянці московити завдали авіаудару. Також бої в районі села Тернова Липецької сільської громади.

Одна з пошкоджених багатоповерхівок у Харкові (квітень 2022 року)
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Сьогодні більше половини дня йшов дощ – було не жарко. Людей на вулицях мало – чи то через дощ, чи то через неділю, чи то через брак пального. Дуже схоже, що дехто з тих повернувся, виїхав назад – кілька таких прикладів я знаю. Так само я чув, що дехто з тих, хто планував повернутися до міста, відклали ці плани після активних обстрілів Харкова.

Більше того, начальник штабу спецпідрозділу Kraken Костянтин Немічев (а ці хлопці воюють саме на північ від міста і брали участь у звільненні всіх східних та північних передмість Харкова) прямо сказав, що повертатися до Харкова ще зарано через безпекову ситуацію – вона ще не стабільна. Крім того, велика кількість машин на дорогах, за його словами, заважають пересуванню військових та правоохоронців для виконання ними службових завдань. І, звісно, робити у Харкові з дітьми нічого – багато дитсадків пошкоджено, багато шкіл пошкоджено і непридатні для відновлення навчального процесу.

Попри те, що відкривається сфера обслуговування і частково різні заклади торгівлі, але реальний бізнес поки не надто активний в цьому плані. До того, багато виробництв зробили релокацію з Харкова на захід України і повертатися сюди аж до завершення війни не бажають. І я не думаю, що потім вони відновлять той масштаб потужностей, що тут був. Це про економічні перспективи міста, якщо що. Вони не надто обнадійливі, попри запевнення міської і обласної влади.

До Харкова приїздив Зеленський – відвідав Північну Салтівку (намолені паломницькі місця для журналістів), а також позиції наших військових, зокрема, завітав до 92-ї механізованої бригадита до 227 батальйону 127 бригади тероборони ЗСУ (це не таємниця – вони про це повідомили у соцмережах). Обговорювалося і відновлення. Вчергове мантра – все відновимо і відбудуємо. Відновити і відбудувати вийде не все. Більше того, відбудовувати на північних околицях немає сенсу аж до поки московія не буде ліквідована як єдина держава – саме через постійну загрозу чергової війни.

За даними Харківської ОВА, в Харкові області пошкоджено і зруйновано 2229 багатоповерхових будинків, 225 з них не підлягають відновленню. Складно сказати на основі якої методики це все пораховано, оскільки комісії ще не обстежили всі будинки у тому ж Харкові – максимум, який поверховий огляд.

Безумовним плюсом є пропозиція від Зеленського відмови від панельних будинків, які при серйозних пошкодженнях повністю статтю непридатними для відновлення і потребують знесення.

Ще однією топновиною стало звільнення Голови УСБУ в Харківській області Романа Дудіна. Офіційно, його звільнили через те, що він поставив особисту безпеку вище за державні інтереси і не зробив достатньо для оборони Харкова та області. Я не коментуватиму нічого зараз, планується розслідування правоохоронних органів, але зазначу, що у наприкінці січня – в середині лютого він неодноразово робив нападки на штаб оборони Харківщини – і на Костянтина Немічева, і на депутатів місцевих рад від ЄС, які в один голос закликали почати негайно роботи з укріплення оборони Харкова і області, розгортання тероборони, поки не пізно. Проте є питання і до пана Баканова, і до самого Зеленського – як так сталося, що посаду у прикордонній області обіймала така людина, і чому оргвисновки зроблено лише зараз.

На південному сході області точаться бої – на Слов’янському (Довгеньке – Пасіки) та Барвінківському напрямках. Українські військові тримають оборону. Також тривають обстріли прифронтових сіл.

На окупованих територіях ситуація стабільно важка – немає можливості зняти готівку, немає зв’язку та інтернету, обмежений вибір ліків, харчів тощо і до того ж високі сціни. Поступово в обігу поруч з гривнею з’являються рублі.

Московити шукають залізничників, які допоможуть відновити залізничну лінію з Куп’янська до Святогірська. Ну принаймні,таке відновлення вже в їх планах. До співпраці з окупантами зголосилася староста найбільшого за кількістю населення старостинського округу Борівської громади – веде перепис населення, допомагає російським військовим із розселенням у московитам в окрузі, надає інформацію про місцевих жителів. Також співпрацюють з рашистами і місцеві маргінали, які також долучаються до мародерства майна в домівках мешканців громади.

Важка ситуація на Лиманському, Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках, але лінію фронту стабілізували. І ЗСУ навіть відбили кілька населених пунктів у бік Попасної для убезпечення дороги життя між Бахмутом та Сєвєродонецьком.

У Мелітополі мешканці вийшли на акцію “Жовта стрічка” і співали гімн України. Тобто спротив і боротьба триває. Ще в одному з невеликих міст Херсонщини вчителі відмовилися переходити на московитські освітні програми, зокрема, тому, що не хочуть зраджувати своїх учнів. На жаль, про подібні демарші з боку вчителів окупованих територій Харківщини я не знаю – дуже, ймовірно, через ватність їх значної частини. І так, це достатньо відомий факт і явище на Харківщині, про що я кажу не один рік.

На московії у прикордонних районах Бєлгородської та інших областей стали частими випадки зґвалтувань московитськими військовими – нічого дивного. Ще будуть і вбивства, і все таке інше. Вседозволеність має і зворотний бік медалі. А у Валуйках Бєлгородської області військовий КамАЗ розчавив цивільне рено – 2 цивільних рашистів загинули, ще одна людина потрапила в лікарню.

Смішне. Московити мародерять не лише в Україні, але й у своїх. Один з офіцерів змародерив навіть безпілотник “Орлан-10” і відправив поштовим переказом своїй сім’ї. По-перше, це красиво. Більше таких випадків і українським військам стане легше.

Смішне-2. Прихована та рандомна мобілізація на московії має цікаві тенденції: у Набережних Челнах (Татарстан) повістка прийшла навіть сліпому інваліду на колясці. Колективна премія дарвіна усім причетним.

Віримо в ЗСУ! Дякуємо нашим захисникам за ще один день. Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників. Ми обов’язково переможемо!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії