Харків. Хроніки атаки на місто, день 96-й (30.05.2022)

Перемикач мов

Московитські обстріли Харкова тривають. Сильно прилетіло по селищу Жуковського – поранено кілька людей. Всі північні передмістя від Одноробівки до Тернової піддають також обстрілам, прицільно завдаються удари по сільгосптехніці. У Харкові відновлюють мережі електро-, водо- та газопостачання, але часто просто аби подати до будинку воду чи електрику. У Харкові на одну годину скоротили комендантську годину – тепер вона з 22-ї до 6-ї ранку. Реорганізуються автобусні маршрути і місті.  З окупованих територій Харківщини відбулася евакуація мешканців – вдалося вивезти понад 1500 людей.

Харків продовжують обстрілювати. Сьогодні були важкі прильоти по селищу Жуковського, менш інтенсивні по околицям П’ятихаткам та Північній Салтівці. Знову страждають північні райони, але тепер через обстріл селища Жуковського поранено, за даними обласної прокуратури, троє людей, у т.ч. 16-річний хлопець. Загалом у місті внаслідок московитські обстріли поранення отримали четверо людей.

Важка ситуація з обстрілами у північних передмістях – всі прифронтові села і селища піддаються обстрілам – Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, смт Прудянка, Слатине та Дергачі. Так само тривають обстріли і по селам Золочівської селищної громади – Одноробівка, Уди, Костянтинівка, Світличне, Карасівка, Миронівка, Чорноглазівка та Калинове. Пошкоджено приватні будинки, господарські споруди, а також територію фермерських господарств з технікою. Московити цілеспрямовано б’ють по сільгосптехніці, щоби завдати більших збитків і не дати потім зібрати врожай. На жаль, в Удах та Калиновому внаслідок рашистських обстрілів загинуло по одній людині.

На північ та північний схід від Харкова ситуація на фронті стабільна, але позиції українських військових московити криють сильно. Їх спроби здійснити свій контрнаступ невдалі.

Частково зруйнований будинок на Обрії у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

У Харкові відновлюють мережі електро-, водо- та газопостачання. При цьому, відновлюють часто просто аби подати до будинку воду чи електрику, а вже питання його стану та мереж – лишається на відповідальності мешканців будинку, більшість з яких взагалі виїхала за межі міста. Відтак вже виникали ситуації затоплення квартир у пошкоджених будинках, на які подали воду чи після подачі газу на будинок перекривали потім через витік газу. В чомусь цей біг за рекордами і “мирним життям” логічний (для тих, чиї квартири лишилися цілими), але з точки зору безпеки – загрозливо.

Так само тривають роботи з розбору завалів на частково зруйнованих житлових будинках – так, з однієї такої шістнадцятиповерхівки на Обрії дістали тіла двох загиблих – цей будинок був пошкоджений під час обстрілу 28 лютого 2022 року. За інформацією рятувальників, ще під валами перебуває тіла двоє людей. Точну кількість загиблих через обстріли у Харкові ми зможемо дізнатися лише коли розбір завалів на всім таким будинкам буде завершено.

Проводиться ремонт Харківської окружної у бік Роганського житлового масиву – прибирають розбиту військову техніку московитів, потрощені автівки та повалені дерева, відновлюється пошкоджене полотно дороги.

На одну годину у Харкові та області скоротили комендантську годину – тепер вона починатиметься о 22-й годині, а завершуватиметься о 6-й ранку наступного дня. Разом з цим, Харків продовжує дотримуватися правил світломаскування – і воно ніяк не пов’язане із комендантською годиною, а лише від тривалості світлового дня та погодних умов. Також можна достатньо чітко вирахувати тих, хто повернувся до місто – вони, зазвичай не дуже стежать за дотриманням світломаскування.

У Харкові продовжується реорганізація автобусних маршрутів, яка відбудеться з 31 травня, – якісь запускаються, деякі змінюють маршрут, один маршрут припинив роботу – який ходив на селище Жуковського. Ті, що змінили маршрут, тепер оминатимуть потенційно небезпечні райони. Власне, я про це писав перед запуском транспорту у Харкові, що його робота у північних районах міста наразі не зовсім безпечна і, як виявилося, таки мої побоювання мали під собою ґрунт. Також запускається ще один новий тролейбусний маршрут від Нових Будинків до метро “Академіка Барабашова”.

Так само запускаються і деякі маршрути у передмістях для довезення людей до Харкова.

Звільнений Голова обласного СБУ Роман Дудін написав публічний пост у фейсбуці, де подав свою версію подій лютого – березня. Інформацію, що він роздавав зброю добровольцям, які 24 лютого 2022 року ставали на захист міста, підтверджує харківських низка військових та волонтерів. Так само вони підтверджують і те, що він допомагав з вивезення з міста членів їх сімей. Він звинувачує у своєму звільненні голову Харківської ОВА, голову нацполіції Харківщини та його заступника, народного депутата, коменданта Харківського гарнізону, Більше того, Роман Дудін запропонував зробити публічну дискусію з цього та перевірити себе на детекторі брехні. Разом з тим, є деякі факти, наскільки я знаю, які не збігаються. Але! Харківська СБУ має найкращі результати роботи. Це беззаперечний факт хто трохи знайомий з ситуацією у місті та має змогу порівнювати що відбувається в інших обласних центрах України, де часто бувають ситуації, які у Харкові вирішують набагато краще з погляду інтересів національної безпеки. І СБУ точно треба подякувати за те, що Харків вдалося втримати. Ситуація дуже неприємна і не сприяє стабільності ситуації в місті та області.

У Лозовій починають розбирати завали палацу культури. За словами, Лозівського міського голови, подальше відновлення будівлі під питанням.

З окупованих територій Печенізької, Великобурлуцької, Дворічанської, Шевченківської та інших громад, які перебувають під тимчасовою окупацією, відбулася евакуація мешканців. Евакуація призначалася лише для жінок та дітей, чоловіки призовного віку не могли нею скористатися, оскільки їх не пропускають на окупованих територіях московити. На автівках вони доїжджали до дамби Печенізької греблі з іншого боку, кілька кілометрів йшли пішки, а у Печенігах на них чекали автобуси та машини до Чугуєва та Харкова. Загалом вдалося евакуювати понад 1500 людей.

На південному сході області тривають бої – на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Разом цим тривають сильні обстріли прифронтових сіл. Також обстрілювали вкотре і Барвінкове – знову є пошкодження і руйнування будівель.

Разом з цим, через рашистські обстріли тимчасово окупованої Балаклії було поранено одну людину.

У Мелітополі невідомі українські партизани підірвали автівку з родичами гауляйтера Запорізької області Балицького – всі хто перебував в машині отримали поранення. Після цього, за чутками, одна московитська пропагандонка, а за сумісництвом співачка ротом, Чічеріна швидко поїхала з міста, де кілька днів тому вивісила на в’їзді до міста показник “Мєлітополь россія навсєгда”.

Віримо і підтримуймо наших захисників, наші ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам і рятувальникам. Підтримуймо один одного. І все неодмінно буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії