Харків. Хроніки атаки на місто, день 97-й (31.05.2022)

От завершився травень та календарна весна – входимо в українське літо. Поодинокі обстріли Харкова продовжуються – по північним околицям. Сильні обстріли смт Золочів, є загиблі та поранені. Військові зазначають, що зберігається загроза відновлення наступальних дій московитів на Харків. Міський голова Терехов заявив, що вважає за доцільне, щоби харків’янам, які лишилися без житла, були виплачені грошові компенсації за житло і майно, і щоби люди самі вирішили де вони будуть жити.У Харкові лишилося приблизно 20% школярів, але до онлайн-уроків підключається приблизно 90%. На Харківщині пошкоджено понад 200 шкіл (з 715 шкіл по області, тобто 30%), з них зруйновані – близько 100 шкіл.

Харків московити продовжують обстрілювати, але сьогодні це були поодинокі удари – поприлітало в околиці Північної Салтівки, селища Жуковського та П’ятихаток. На щастя, ніхто не отримав поранення.

Разом з цим, вся увага московитів сьогодні перемкнулася на смт Золочів – це містечко так потужно протягом дня ще не обстрілювали за всі 97 днів широкомасштабного вторгнення. Через обстріли одна жінка загинула, а ще одна – отримала поранення. Також обстрілювали і інші населені пункти Золочівської селищної громади – села Світличне (спалахнув та вигорів повністю будинок культури), Одноробівка, Уди, Карасівка та Калинове. Також інтенсивно обстрілювали смт Прудянка та Слатине, Дергачі, Руську Лозову, Питомник, Руські та Черкаські Тишки, Циркуни. Ймовірно, що пов’язано з тим, що ведуться бої за село Цупівка, а селище Нове перейшло в “зону оперативного контролю ЗСУ”, як написав голова Дергачівської міської громади Вячеслав Задоренко – жодної офіційної інформації від Генштабу чи підрозділів ЗСУ немає. Також тривають обстріли і району Чугуєва.

Внаслідок обстрілів у понеділок, 30 травня, поранені п’ятеро людей, в тому числі 13-річна дівчина, в смт Коротич (Пісочинська селищна громада) та одна людина у смт Буди Південноміської міської громада. Додам, що протягом 30 травня було через обстріли зруйновано 2 школи, одна з яких в Чугуївському районі.

Частково зруйнований будинок на Північній Салтівці
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Тривають бої на північ та на північний схід від Харкова – поблизу села Веселе (офіційного повідомлення про звільнення не було) та районі села Тернова (обидва – Липецької сільської громади).

Разом з цим, заступниця командира батальйону “Карпатська Січ” Марія Чашка заявила, що московія може відновити наступальні дії на Харків, оскільки загальна мета захоплення міста не знята з порядку денного. З тієї інформації, що я маю, такі плани дійсно можливі, а це значить, що повертатися до Харкова ще дуже рано. Поки деякі середні та великі бізнеси поставили ситуацію на паузу до осені цього року. Приблизно до таких же строків схиляюся на цей час я, але це все дуже умовно – 3 літні місяці треба ще прожити.

У Харкові з 1 червня мають запрацювати 3 нові тролейбусні маршрути, а от один автобусний натомість скасовується через дублювання. Попри те, що у місті збільшується кількість маршрутів громадського транспорту, але середній та великий бізнес, якщо це не торговельні мережі, не надто поспішає із запуском підприємств та виробництв. Хоч людей у транспорт немало, але до запуску економіки Харкова ще далеко, в першу чергу, через загрози обстрілів та нестабільну безпекову ситуацію.

Міський голова Терехов заявив, що метродепо “Олексіївське” планують побудувати підземним, оскільки воно за планами має знаходитися на північній околиці Харкова. Насправді, краще його перенести на південь Харкова (але куди?), а от те, що критичну інфраструктуру треба робити підземною у місті, яке може обстрілюватися з території московії, – це факт. Більше того, це позиція нашої команди документаторів з точки зору безпеки функціонування Харкова.

А харківський трамвай знищує не лише місцева влада, а мародери. Троє чоловіків на ХТЗ викрали контактний трамвайний дріт завдовжки близько 90 метрів.

Також міський голова Терехов заявив, що вважає за доцільне, щоби харків’янам, які лишилися без житла, були виплачені грошові компенсації за житло і майно, і щоби люди самі вирішили де вони будуть жити. Приміром, для багатьох жити на Північній Салтівці буде не варіантом, хтось захоче купити квартиру в іншому районі чи іншому місті, або ж дім в селі.

На районі Обрій рятувальники продовжують розбирання завалів частково зруйнованої 16-типоверівки, яка була пошкоджена внаслідок обстрілу 28 лютого 2022 року. З-під завалів дістали тіла ще двох чоловіків (всього – чотирьох людей).

За даними Департаменту освіти і науки Харківської ОВА, цього навчального року в школах області навчалося близько 260 тисяч дітей, з яких 15200 – одинадцятикласники. Відомо, що приблизно 16 тисяч дітей виїхали за кордон після повномасштабного вторгнення московії. У Харкові лишилося приблизно 20% школярів, але до онлайн-уроків підключається приблизно 90%. Пошкоджено в області понад 200 шкіл (з 715 шкіл по області, тобто приблизно 30% від загальної кількості), “зруйновані” (мають істотні пошкодження чи часткове руйнування) – близько 100 шкіл, і до початку нового навчального року відновити їх не вдасться (більшість з них – у Харкові). Це все, що треба знати про гіпотетичну можливість відновлення навчального процесу у Харкові і необхідність повертатися до міста батькам з дітьми. Навчальний процес буде а) лише дистанційним, б) після завершення війни і нашої перемоги він точно не відновиться у всіх школах. Хочете соціалізації дитини у школі – до Харкова повертатися немає жодного сенсу, як мінімум рік. Це реалії життя, попри бравурні заяви міського голови Харкова Терехова. Про проблеми шкіл і ступінь їх пошкодження – читайте в спеціальному звіті нашої команди документаторів руйнувань цивільної інфраструктури, який присвячений саме школам.

Ще одна цікава новина: колишній ректор ХНУ імені В. Н. Каразіна Віль Бакіров добровільно пішов з посади голови Вченої ради. 30 травня замість нього обрали ректорку вишу (щодо якої виявлені факти плагіату) Тетяну Кагановську. Що стало підставою, що Віль Бакіров зовсім відходить від справ – невідомо. Може, розуміння, що університет має наразі вельми сумнівні перспективи, зважаючи на ступінь пошкоджень будівель, майна і тому подібне.

У Харкові скасували повну заборону на купівлю алкоголю, крім слабоалкогольних напоїв та пива. Тобто тепер можна купити і вино, і горілку, і коньяк – у супермаркетах та магазинах це можна купити з 9 до 15-ї години, а у закладах громадського харчування – з 9 до 21-ї години. Як на мене, подібна заборона зараз лише гірше для економіки і створює умови для розвитку контрабандного продажу “з-під поли”, але вона справді була корисної у часи найбільш інтенсивних обстрілів і боїв за місто.

З Руських Тишків військові евакуювали частину колекції з кількох тисяч ящірок, які належать учасниками міжнародних проєктів з герпетокультури, що має на меті збереження біорізноманіття природи та створення резервного генофонду, Неллі Кузьменко та Сергію Прокоп`єву, Частину рептилій вивезли після звільнення Руських Тишків до Києва (у Харкові немає зараз відповідної інфраструктури для їх збереження), частину лише зараз. Оскільки ящірки теплолюбиві, то була проблема з їх обігрівом, бо світла не було, та й з газом були проблеми. Деякі з них загинули, а деякі народилися в окупації.

СБУ затримала двох учасників незаконних збройних формувань з ОРДЛО – один з них колишній міліціонер з Єнакієвого, який у 2014 році приєднався до лав т.зв. “поліції днр”, а згодом втік до Харкова. Інший – неодноразово засуджений житель ОРЛО (місто Ровеньки), який вступив до т.зв. армійського корпусу, де був кулеметником, але згодом також втік до Харкова.
Харківська обласна прокуратура оголосила підозру ще одному колаборанту – колишньому міліціонеру з Луганська Олегу Полежаєву, який не лише вступив до лав незаконних збройних формувань т.зв. “ЛНР”, а й займався катуванням цивільного населення в Харківській області у квітні – травні цього року. Зокрема, він перебував смт Козача Лопань та селі Цупівка, а також Цупівської школи “допитував”, залякував та катував чотирьох місцевих жителів.

Котелевський районний суд на Полтавщині оголосив вирок московитським військовим Алєксандру Бобикіну та Алєксандру Іванову, які були водієм та навідником БМ-21 ґ”Град” відповідно та обстрілювали цивільну інфраструктуру смт Козачої Лопані та Дергачів 24 лютого 2022 року. Після вторгнення на територію України їх колону розбили, і цих двох військових взяли у полон. Свою вину вони визнали та отримали 11,5 років тюрми за порушення законів та звичаїв війни.

На південному сході Харківщини тривають бої – московити намагаються атакувати і Слов’янський і Барвінківський напрямки. В цій зоні бійці 93-ї механізованої Холодноярської бригади збили черговий анал-о-гов.нет Ка-52 “Алігатор”.

На окупованих територіях московити продовжують обстрілювати села і містечка – через обстріли села Іванівка Ізюмської міської громади загинула 12-річна дитина, а також у понеділок, 30 травня, загинула жителька смт Чкаловське.

127-ма бригада територіальної оборони ЗСУ поступово стає мотопіхотною – завдяки трофейній техніці, яку бійці цієї бригади відвойовують у рашистів.

Сьогодні премію дарвіна отримують:
– харківські “генії-кулібіни” (не виключено, що “салтівські вчені”), які накачали газ прямо у багажник волги (без жодних балонів, бо то для бідних) вставили туди патрубок на двигун і так поїхали типу “на газу”. Потім газ здетонував і машина згоріла, при цьому ще й врізалася у блокпост майже в центрі міста. Усі троє “геніїв” отримали опіки.
– група московитських воєнів, які витоптали у полі біля своїх позицій слово “х.о.х.л.ьі”, яке побачила наша аеророзвідка, після чого по позиціях рашистів було завдано прицільного артилерійського удару. Побільше би такого сприяння і допомоги!

Віримо в ЗСУ! Тримаймо стрій! І перемога буде за нами!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії